- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (25.03.2015, 15:09)
- Alexandru Moise
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Guvernul a aprobat cifrele de şcolarizare pentru învăţământ
Cifrele de şcolarizare pentru învăţământul preuniversitar finanţat de la bugetele locale, pentru învăţământul preuniversitar militar şi învăţământul superior, finanţate de la bugetul de stat, pentru anul şcolar/universitar 2015-2016, au fost aprobate de Guvern.
Urmărește
223 afișări
Guvernul a aprobat cifrele de şcolarizare pentru învăţământ (Imagine: Mediafax Foto / Cristi Movila)
Hotărârea de guvern aprobată, miercuri, prevede asigurarea locurilor corespunzătoare cuprinderii generaţiei de copii/elevi cu vârsta cuprinsă între 3 şi 18/20 de ani atât în învăţământul preuniversitar de masă, cât şi la învăţământul special, precum şi înscrierea în totalitate a copiilor care împlinesc vârsta de 6 ani, până la 31 august 2015 inclusiv, în clasa pregătitoare. De asemenea, aceasta prevede asigurării continuităţii pregătirii profesionale a elevilor prin organizarea de clase pentru învăţământul profesional şi stagii de pregătire practică.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Astfel, pentru educaţie timpuria timpurie s-au alocat 665.000 de locuri, pentru învăţământul primar, 925.000 de locuri, pentru învăţământul gimnazial, 830.000 de locuri, din care 810.000 la învăţământ cu frecvenţă zi şi 20.000 la învăţământ cu frecvenţă redusă.
În ceea ce priveşte învăţământ liceal s-au alocat 208.000 de locuri, din care 176.000 locuri în clasa a IX-a, învăţământ cu frecvenţă zilnică, 17.000 locuri în clasa a IX-a pentru învăţământul cu frecvenţă la seral şi cu frecvenţă redusă, precum şi 15.000 de locuri în clasa a XI-a, învăţământ cu frecvenţă la seral.
Pentru învăţământ profesional au fost aprobate 53.000 de locuri pentru primul an şi 5.000 locuri pentru stagii de pregătire practică.
Învăţământul terţiar nonuniversitar (organizat în cadrul colegiilor cu o durată de 1-3 ani, în funcţie de complexitatea calificării şi de numărul de credite dobândite) are alocat 30.422 de locuri în anul I, din care pentru învăţământul cu frecvenţă, zi şi seral, 28.000 de locuri, pentru învăţământul special cu frecvenţă, 300 de locuri, pentru învăţământul militar pentru MAI, 1.085 de locuri, pentru învăţământul militar pentru MApN, 797 de locuri şi pentru învăţământul militar pentru MJ, 240 de locuri.
Învăţământ de artă şi sportiv în unităţile de învăţământ cu program de muzică, arte plastice şi coregrafie şi în cele cu program sportiv va avea 38.500 locuri (exclusiv învăţământul liceal), la care se adaugă 53.000 de locuri pentru elevii care se pregătesc pe linie sportivă şcolară.
Învăţământul special pentru copii şi elevi cu deficienţe şi/sau boli cronice din cadrul unităţilor de învăţământ şi/sau a unităţilor sanitare vor avea la dispoziţie 28.450 de locuri.
Numărul de granturi de studii pentru învăţământul superior, la ciclul universitar de licenţă (anul I) este de 62.400 de locuri, la ciclul universitar de masterat, 35.600 de locuri, la rezidenţiat, 4.000 de locuri, iar la ciclul universitar de doctorat, 3.000 de locuri.
De asemenea, actul normativ prevede 6.745 de locuri cu finanţare totală sau parţială din bugetul Ministerului Educaţiei pentru tinerii de origine română din Republica Moldova, ţări învecinate şi diasporă (învăţământ preuniversitar şi superior), la care se adaugă 500 de luni-bursă pentru stagii de specializare ale cadrelor didactice şi mobilităţi studenţeşti şi practică.
Hotărârea de Guvern mai prevede 6.350 de locuri cu finanţare totală sau parţială din bugetul Ministerului Educaţiei pentru cetăţenii străini, conform documentelor bilaterale de cooperare internaţională, la care se mai adaugă 1.700 luni-bursă pentru stagii de specializare.
Defalcarea cifrelor de şcolarizare, în plan regional şi judeţean, pe unităţi şi instituţii de învăţământ, pe specializări, domenii de pregătire, profiluri şi calificări profesionale se va face prin Ordin al Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe