- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Guvernul a aprobat proiectul legii educaţiei naţionale
Guvernul a aprobat, luni, proiectul legii educaţiei naţionale, urmând ca documentul să fie transmis în Parlament spre dezbatere în regim de urgenţă, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.
Premierul Emil Boc (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)
Informaţia a fost confirmată ulterior de către ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, care a invitat atât reprezentanţii opoziţiei, cât şi pe cei ai sindicatelor din domeniu să formuleze "propuneri constructive" pentru eventuala îmbunătăţire a proiectului în dezbaterile din Parlament, arătând că aceştia trebuie să fie "parte a soluţiilor, nu a problemei".
Ministrul a asigurat totodată că va participa la discuţiile din comisiile şi grupurile parlamentare asupra proiectului de lege, dacă va fi invitat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
"Vreau un consens cât mai larg pentru acest proiect de lege", a spus Funeriu, care a mulţumit sindicatelor pentru faptul că şi-au "schimbat" limbajul pe parcursul discuţiilor cu ministerul.
Premierul Emil Boc a anunţat anterior că Guvernul va solicita Parlamentului ca proiectul de lege privind educaţia naţională să fie adoptat până la sfârşitul actualei sesiuni.
Proiectul Legii educaţiei este discutat din nou în Guvern luni, într-o şedinţă specială, pentru a ajunge cât mai repede în Parlament, după ce conducerea MECTS a organizat mai multe dezbateri publice privind actul normativ, în majoritatea dintre acestea fiind cerută prelungirea discuţiilor.
Iniţial, Ministerul Educaţiei a anunţat că dezbaterile publice vor dura numai două săptămâni, fapt care a stârnit mai multe valuri de nemulţumiri, întrucât discuţiile pe marginea actelor normative durează, potrivi legii o lună, după cum au sesizat sindicatele din învăţământ.
Principalele modificări propuse prin proiectul de lege vizează introducerea obligativităţii învăţământului până la vârsta de 16 ani şi a claselor pregătitoare, dar şi introducerea clasei a IX-a în învăţământul gimnazial.
Joi, senatorii PSD Ecaterina Andronescu şi Ioan Mang i-au solicitat ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu, retragerea Legii educaţiei din circuitul legislativ şi reiniţierea dialogului şi dezbaterii publice.
Senatorii PSD l-au acuzat pe ministrul Educaţiei că nu a respectat procedura legislativă pentru Legea educaţiei şi nu a organizat o dezbatere publică asupra proiectului înainte de a-l supune aprobării în Guvern şi trimiterii la Parlament. Ecaterina Andronescu a formulat mai multe critici la adresa proiectului de lege iniţiat de Ministerul Educaţiei, acuzând actuala putere că încearcă, prin modificările propuse, "să crească şi mai mult controlul asupra universităţilor şi instituţiilor de învăţământ".
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36