„Acest act normativ vine în continuarea întăririi reformei sistemului de asistenţă socială pe care am realizat-o. Niciun furnizor de servicii sociale din sistemul public nu va fi finanţat din bugetul de stat dacă nu deţine licenţă de funcţionare. Respectarea standardelor de calitate în asistentă socială este o obligaţie. Este fundamentală protejarea drepturilor persoanelor vulnerabile şi îmbunătăţirea calităţii vieţii acestora”, a declarat ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.
Conform reprezentanţilor ministerului, pentru soluţionarea problemelor complexe din asistenţa socială este nevoie de evaluare, decizie şi implementare integrată, iar un comitet interministerial va realiza acest lucru.
Ordonanţa introduce şi un mecanism prin care se verifică dacă persoanele încadrate într-un grad de handicap pot conduce autovehicule în siguranţă.
„În cazul în care diagnosticul medical este incompatibil cu şofatul, vor fi luate următoarele măsuri: Suspendarea prestaţiilor sociale până la reevaluarea medicală; Recuperarea sumelor încasate necuvenit”, arată ministerul.
Ordonanţa creează posibilitatea ocupării posturilor vacante printr-un memorandum iniţiat de Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului şi Solidarităţii Sociale, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei şi Ministerul Finanţelor, în domeniul asistenţei sociale pentru asigurarea serviciilor în centrele pentru copii, persoane cu dizabilităţi sau persoane vârstnice.