- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (01.06.2011, 23:27)
- Thomas Dinca , Thomas Dinca ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Guvernul a avizat legea asistenţei sociale, care restrânge numărul persoanelor asistate
Guvernul a aprobat, miercuri, proiectul legii asistenţei sociale, prin care sprijinul social al statului va fi direcţionat doar către persoane care au într-adevăr nevoie de ajutor, iar persoanele asistate vor fi încurajate să revină la muncă, a anunţat premierul Emil Boc.
Urmărește
2287 afișări
Guvernul a avizat legea asistenţei sociale, care restrânge numărul persoanelor asistate (Imagine: Liviu Maftei/Mediafax Foto)
El a arătat că proiectul de lege pune accent pe "responsabilitatea individuală" şi funcţia "complementară' a statului în sprijinirea persoanelor care au nevoie de asistenţă.
Pentru acest proiect, Guvernul a solicitat şi avizul Consiliului Superior al Magistraturii.
Conform noii legi-cadru a asistenţei sociale, beneficiile sociale acordate au fost încadrate în patru categorii, respectiv pentru prevenirea şi combaterea sărăciei şi riscului de excluziune socială, pentru susţinerea copilului şi familiei, pentru sprijinirea persoanelor cu nevoi speciale şi pentru situaţii deosebite.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
-
Azerbaidjanul „se aşteaptă ca partea rusă să recunoască” doborârea avionului de pasageri
-
Finlanda crede că o navă din flota fantomă a Rusiei a tăiat cablul submarin din Marea Baltică
-
Thailanda se alătură BRICS ca stat partener
Potrivit premierului, primul principiu avut în vedere la elaborarea legii este acela că responsabilitatea privind dezvoltarea capacităţii de integrare socială şi soluţionarea situaţiilor de dificultate revine, în primul rând, fiecărei persoane şi familii.
"Cu alte cuvinte, punem accentul pe responsabilitatea individuală şi pe funcţia complementară a statului de a-i ajuta cu adevărat doar pe cei care cu adevărat au nevoie de sprijinul şi intervenţia statutului. Pentru că, din nefericire, un program de asistenţă socială generalizat, care nu face distincţie între cei care pot să muncească şi cei care nu pot să muncească, nu este unul eficient pentru un stat, consumă resurse inutil şi nu îi sprijină pe cei care cu adevărat sunt în nevoie. Acest proiect de lege vine şi îi sprijină direct pe cei care sunt în nevoie, fie că au o problemă de handicap, o problemă de şomaj, o problemă temporară, iar statul vine să-l ajute să iasă dintr-o asemenea situaţie", a explicat şeful Executivului.
Cel de-al doilea principiu este de a încuraja persoanele aflate în astfel de situaţii să revină pe piaţa muncii şi să fie scoase din starea de dependenţă faţă de stat.
"Scopul acestei legi este să nu facem cetăţeanul dependent de stat toată viaţa lui, ci dimpotrivă, să-i creăm mijloacele prin care să poată să iasă dintr-o asemenea stare de dependenţă şi să îşi poată croi propriul lui destin, aşa cum şi-l doreşte. Intervenţia statului trebuie să fie prin asigurarea egalităţii de şanse şi de tratament, oferirea de oportunităţi, de sprijin pentru cei care cu adevărat nu pot fără intervenţia statului", a spus Boc.
Va fi instituită o limită maximă pentru beneficiile cumulate de care poate dispune o persoană sau familie, urmând ca nivelul acestui cuantum să fie stabilit anual, prin hotărâre de guvern.
Premierul a arătat că, pentru ca actul normativ adoptat miercuri de Guvern să aibă efectele scontate de la 1 ianuarie 2012, este necesar ca până la sfârşitul acestui an să fie modificate alte 15 acte normative aflate în vigoare şi adoptate alte 5 acte normative noi.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău – suprema ta investiție – după 12 ani de școală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu știi și te enervezi. Sau știi și te enervezi
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israelul a efectuat atacuri aeriene asupra aeroportului internațional din Yemen. A fost vizată infrastructura militară a rebelilor Houthi
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe