- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Guvernul a decis să amâne la plată, pentru 2012-2014, şi indemnizaţiile revoluţionarilor
Guvernul a decis să amâne la plată şi indemnizaţiile restante destinate revoluţionarilor, banii urmând să fie achitaţi eşalonat, în intervalul 2012-2014, fără ca decizia să afecteze plăţile curente.
Guvernul a decis să amâne la plată, pentru 2012-2014, şi indemnizaţiile revoluţionarilor (Imagine: Mediafax Foto)
Indemnizaţiile urmau să fie achitate în acest an pentru aproximativ 5.000 de revoluţionari ale căror certificate sunt reînnoite în 2010.
"Prin ordonanţă de urgenţă, Guvernul a decis eşalonarea plăţilor pentru indemnizaţiile restante ale revoluţionarilor, începând cu anul 2012. Eşalonarea se va face în funcţie de nivelul sumelor restante cu titlul de indemnizaţie reparatorie. Măsura are în vedere în primul rând păstrarea echilibrului bugetar, având în vedere că în perioada următoare se estimează că Secretariatul pentru Problemele Revoluţionarilor urmează să acorde circa 5.000 de certificate de revoluţionari, iar asta înseamnă că vor fi făcute atât plăţi pentru indemnizaţiile curente, cât şi pentru indemnizaţiile restante începând chiar cu anul 2004", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Ea a precizat că pentru indemnizaţiile restante al căror cuantum se situează sub valoarea a 10 salarii medii brute, suma restantă va fi plătită în totalitate în anul 2012.
Pentru indemnizaţiile restante în cuantum cuprins între valoarea a 10 şi 20 salarii medii brute, 50% din suma restantă va fi plătită în 2011, iar restul de bani în 2013.
În situaţia indemnizaţiilor restante al căror cuantum depăşeşte valoarea a 20 salarii medii brute, 34% din suma restantă va fi achitată în 2012, 33% în 2013 şi 33% în 2014.
"Prin eşalonarea plăţilor restante pe o perioadă de 3 ani, cheltuielile aferente anului 2010 se reduc cu două treimi din suma totală estimată a fi achitată. Efortul financiar pe care îl presupune plata în anul 2012 a indemnizaţiilor restante cuvenite acestor persoane se estimează la suma de 478 milioane lei", a spus Ioana Muntean.
Oficialul guvernamental a precizat că plăţile curente vor fi efectuate "fără probleme".
Legea recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, aprobată în 2004, prevede că revoluţionarii au dreptul la o indemnizaţie lunară reparatorie, iar marii mutilaţi şi persoanele încadrate în gradul I de invaliditate beneficiază şi de o indemnizaţie de îngrijire.
În luna mai, Guvernul a decis amânarea pentru intervalul 2012-2014 a drepturilor salariale câştigate în instanţă de către bugetari, totalizând peste două miliarde lei, pentru a limita deficitul bugetar în 2010 şi în anul următor, în condiţiile în care Consiliul Superior al Magistraturii nu a avizat amânarea.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO