- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Guvernul a înăsprit condiţiile în care angajaţii pot intra în concediu medical
Guvernul a decis, miercuri, înăsprirea condiţiilor în care angajaţii pot intra în concediu medical, prin introducerea unui sistem de verificare la domiciliu a bolnavilor şi sancţionarea mai aspră a persoanelor care solicită nemotivat un astfel de concediu.
Guvernul a înăsprit condiţiile în care angajaţii pot intra în concediu medical (Imagine din arhiva Mediafax Foto)
La sfârşitul lunii martie, premierul Emil Boc a cerut Ministerului Sănătăţii să urgenteze legea concediilor medicale, prin care persoanele care intră nemotivat vor fi sancţionate, amintind în acest context şi de cei peste o sută de angajaţi AVAS care au intrat recent în concediu medical pentru a a evita tăierea salariilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Călin Georgescu și soția sa, Cristela Georgescu, s-au adresat criticilor: „Nu putem să stăm în genunchi decât în fața lui Dumnezeu”
-
NEWS ALERT Israelul a aprobat acordul de încetare a focului în Liban
-
Călin Georgescu a intrat LIVE cu soţia şi a spus că astăzi se duce o luptă a "Arhanghelului Mihail cu Satana" în momentul în care vorbea de adversarii politici
-
Noi proteste anti-Georgescu şi anti-fascism în Bucureşti şi marile oraşe din ţară. Se strigă: „Legiunea nu face naţiunea” / „Nu votaţi un dictator, tinerii vă cer în cor”
Premierul a declarat, la sfârşitul lunii februarie, că peste o sută de angajaţi ai AVAS au intrat în concediu medical, încercând astfel să scape de sub incidenţa Legii de salarizare unitară, prin care salariile individuale sunt reduse, de la 17.000 lei la 2.500 lei.
După aceste declaraţii, Ministerul Sănătăţii a avansat un proiect de act normativ care stabileşte că autorităţile vor putea verifica dacă beneficiarul concediului medical tratat în regim ambulator se află la domiciliu, iar cuantumul amenzilor pentru eliberarea ilegală a certificatelor de concediu medical de către medicii prescriptori se va dubla.
Prin introducerea noilor prevederi, Ministerul Sănătăţii urmăreşte reducerea drastică a numărului celor care fraudează sistemul de acordare a concediilor medicale, astfel încât de acestea să poată beneficia numai cei care au într-adevăr nevoie de îngrijiri medicale.
În situaţia în care beneficiarul de concediu medical nu se află la domiciliu, acesta nu va primi indemnizaţia de asigurări sociale aferente concediului medical.
"Dăm posibilitatea plătitorului de indemnizaţii - care în primele cinci zile este angajatorul, din a şasea zi este Casa Naţională de Asigurări de Sănătate - ca împreună, dacă este cazul cu reprezentanţi ai poliţiei, să facă verificarea prezenţei pacientului la domiciliu sau la adresa indicată. La momentul aprobării certificatului medical, asiguratul va da o declaraţie pe propria răspundere prin care va indica adresa la care va fi găsit şi îşi va asuma această posibilitate de verificare. Această procedură urmează a fi reglementată prin ordin comun al ministrului Sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate", a declarat, miercuri, la Guvern, ministrul Sănătăţii, Attila Cseke.
În cazul în care persoana căreia i s-a prescris concediu medical nu se află la adresa precizată, va fi încheiat un proces verbal de către persoanele care vor merge să verifice şi de a doua zi nu i se va mai plăti concediul medical, a precizat ministrul.
El a arătat totodată că a fost majorat şi cuantumul limită al amenzilor percepute în cazul în care se constată că nu au fost respectate prevederile legale pentru eliberarea concediilor medicale, iar durata cumulată a concediilor medicale acordate de medicul de familie pentru un asigurat nu poate depăşi 30 de zile calendaristice în ultimul an, faţă de 45 de zile până în prezent.
Ministrul Sănătăţii a declarat recent că prescrierea abuzivă a concediilor medicale a luat amploare în ultimii ani, cheltuielile pentru decontarea de concedii medicale crescând de la 482 milioane lei (3% din bugetul sănătăţii), în 2006, la 923 milioane lei (6% din bugetul sănătăţii), în 2009, fiind eliberate 2,7 milioane certificate de concediu medical la aproximativ 5 milioane de salariaţi.
Ministrul a apreciat economiile rezultate din noile reguli de acordare a concediilor medicale se vor ridica la aproximativ 142 milioane lei, până la sfârşitul acestui an.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO