- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (11.04.2013, 16:32)
- Thomas Dinca
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Guvernul a scos din Legea despăgubirii obligaţia compensaţiei pentru dotări aduse casei retrocedate
Legea despăgubirilor pentru imobile naţionalizate, avizată de Guvern, nu mai obligă persoanele care vor primi, prin retrocedare, imobilele confiscate de regimul comunist să ramburseze deţinătorului actual contravaloarea îmbunătăţirilor aduse în timp, obligaţia fiind eliminată după discuţii cu CEDO.
Urmărește
440 afișări
Guvernul a scos din Legea despăgubirii obligaţia compensaţiei pentru dotări aduse casei retrocedate (Imagine: Doru Colgiu/Mediafax Foto)
În varianta avizată de Guvern în luna martie, proiectul legii privind despăgubirile pentru imobile naţionalizate stabilea că, în cazul restituirii în natură a imobilelor, noul proprietar este ţinut să ramburseze valoarea îmbunătăţirilor necesare şi utile aduse acestora şi că, până la rambursare, deţinătorii exercită dreptul de retenţie cu privire la imobile.
Proiectul a fost transmis spre consultare la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), iar în urma discuţiilor această prevedere a fost eliminată.
ULTIMELE ȘTIRI
-
PISA: Doar unul din cinci elevi se descurcă la matematică. Profesor: „Ar trebui îmbunătățite formarea inițială și continuă a profesorilor”
-
Comisia Europeană trimite România în faţa CJUE pentru că nu a colectat şi epurat în mod corespunzător apele uzate
-
Marcel Boloş: termenul pentru aplicarea amnistiei fiscale, prelungit până la 20 decembrie 2024
-
Japonia egalează România la Billie Jean King Cup 2024. Soarta calificării e decisă de meciul de dublu
În acelaşi timp, însă, în document a fost introdusă o nouă prevedere conform căreia, dacă au fost emise două sau mai multe titluri de proprietate pe acelaşi amplasament şi care se suprapun total sau parţial, comisia judeţeană va avea dreptul să dispună anularea totală sau parţială a titlurilor emise ulterior primului certificat de proprietate. În schimbul titlului de proprietate anulat vor fi aprobate măsuri compensatorii, în natură sau prin echivalent în bani.
În cazul în care pe terenurile preluate în mod abuziv au fost ridicate noi construcţii autorizate, persoana îndreptăţită va obţine restituirea în natură a părţii de teren rămase liberă, iar pentru suprafaţa ocupată de construcţii noi, cea afectată servituţilor legale şi spaţiilor verzi, vor fi acordaţi bani în echivalent.
Este menţinut principiul conform căruia foştii proprietari ai caselor naţionalizate care nu pot fi despăgubiţi în natură vor primi puncte în valoare nominală de un leu, raportat la valoarea casei, cu care vor putea achiziţiona prin licitaţie alte imobile sau le vor preschimba în bani, începând cu anul 2017.
În ceea ce priveşte impozitarea persoanelor care cumpără drepturi litigioase, proiectul stabileşte acum că aceşti cumpărători vor primi un număr de puncte egal cu suma dintre preţul plătit fostului proprietar pentru tranzacţionarea dreptului de proprietate şi un procent de 15% din diferenţa până la valoarea imobilului. Dacă din documente nu rezultă preţul plătit fostului proprietar, punctele vor reprezenta echivalentul a 15% din valoarea imobilului.
În proiectul iniţial, cumpărătorii de drepturi litigioase erau impozitaţi cu o cotă de 85% aplicată la diferenţa dintre valoarea punctelor acordate şi preţul plătit foştilor proprietari, într-un sistem în care impozitul era reţinut la sursă, la momentul plăţii veniturilor.
Guvernul îşi va angaja, miercuri, răspunderea în Parlament pentru acest proiect de lege.
Citește pe alephnews.ro: Primarul Londrei susține că Trump l-a atacat în mod repetat referitor la etnia şi religia sa
Citește pe www.zf.ro: Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Citește pe www.zf.ro: Black Friday sparge toate recordurile. Sute de milioane de lei până la această oră
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ce au făcut copiii cu trupul lui Silviu Prigoană, înainte de înmormântare. I-au respectat o dorință arzătoare
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe