- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Guvernul alocă 900.000 lei pentru sprijin consular şi evacuarea cetăţenilor români din Libia
Guvernul a decis alocarea a 900.000 lei pentru sprijin consular şi evacuarea cetăţenilor români din Libia, ambasada României din Tripoli primind până în prezent 220 cereri de evacuare din partea românilor aflaţi în această ţară, a anunţat, miercuri, ministrul de Externe, Teodor Baconschi.
Guvernul alocă 900.000 lei pentru sprijin consular şi evacuarea cetăţenilor români din Libia (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)
Alocarea fondurilor a fost decisă în şedinţa de miercuri a Guvernului.
Potrivit datelor prezentate de ministru, la acest moment sunt cunoscute şi luate în evidenţă 17 firme şi companii din Libia care au angajaţi români, un grup de 15 petrolişti de pe o platformă sunt în aşteptarea paşapoartelor şi a deciziei companiei privind oportunitatea evacuării, un alt grup de 6 români angajaţi ai unei companii suedeze s-au adăpostit în casa unui libian după atacarea şi incendierea capusului în care erau cazaţi, iar 3 români salariaţi ai altei companii au fost asediaţi în campusul firmei din oraşul Bengazi, zonă de maximă insecuritate. Ulterior, aceştia şi alţi 200 de străini au înnoptat în curtea unui libian angajat al companiei respective.
ULTIMELE ȘTIRI
-
„Oricine intră în parlament, intră în Rusia”, afirmă președintele Georgiei, Salome Zourabichvili
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
-
Vin banii europeni. Cum pot companiile să obţină finanţare de peste 1 milion de euro şi ce condiţii trebuie să bifeze
-
„Gladiator II” sub lupa istoricilor: Ficţiune spectaculoasă sau adevăr denaturat?
"Tarom va duce un avion de circa 200 de locuri în Malta, iar Ministerul Apărării va obţine survol pentru Tripoli şi va face ulterior, în zilele următoare, o navetă între Tripoli şi Malta, pentru că avem probleme pentru autorizaţia de survol pentru liniile civile. Există probleme de comunicare din cauza că nu funcţionează internetul , telefonia mobilă, uneori chiar şi cea fixă, de aceea este greu să se ia legătura cu românii. La ora actuală celula de criză din MAE, cât şi ambasada stă în legătură cu companiile unde sunt angajaţi românii, cât şi cu familiile acestora în încercarea de a transmite date despre plecarea şi aterizarea acestor curse charter. Mulţi dintre români se află şi la 1.000 kilometri distanţă de Tripoli şi în condiţiile date este greu să le asiguri siguranţa transferului de acolo, prin urmare cred că în anumite situaţii este preferabil ca oamenii să rămână pe loc şi să aştepte, aşa cum sperăm, oprirea oricărei violenţe şi găsirea unei soluţii politice la situaţia din Libia", a spus Baconschi.
Întrebat de jurnalişti când crede că toţi aceşti români aflaţi în Libia vor ajunge acasa, ministrul a afirmat că este greu de făcut o estimare şi că speră ca, în următoarele zile, cât mai multe persoane să poată ajunge la Tripoli, să treacă prin Malta şi să vină acasă, adăugând însă că sunt şi persoane care "deocamdată nu vor să vină".
"Au fost locuri pe curse de linie care au mai zburat la avioane bulgăreşti, turceşti, ambasada le-a comunicat «vedeţi că sunt 8 locuri, 16 locuri pe cursa cutare sau cutare», dar nu s-au prezentat. Noi sperăm acum că, plecând cu avionul acolo, să îi ajute şi psihologic, să le dea un impuls în plus, spunînd «ok, avionul Tarom este aici sau avionul militar». Va fi un om în aeroportul din Tripoli permanent, într-un fel de «colţ românesc, meeting point», unde se vor putea strânge. Şi alte state care vor să-şi evacueze cetăţenii au procedat la fel", a arătat Baconschi.
Ministrul de Externe a declarat anterior că 80 de cetăţeni români din Libia au plecat marţi din această ţară, iar o cursă charter a Tarom este în pregătire pentru a ajunge în cursul zilei, sau joi, la Tripoli pentru noi evacuări.
Ministrul a mai spus că pe lângă cei 80 de români care au părăsit Libia marţi mai există un grup care a plecat din această ţară cu un avion bulgar.
Potrivit reprezentanţilor MAE, este vorba despre un grup de patru persoane, toţi ajungând în ţară cu bine.
În ceea ce priveşte cursa pregătită pentru a pleca în această ţară, ministrul a spus că este vorba despre un avion de mari dimensiuni şi că operaţiunea va fi efectuată pe cheltuiala Guvernului.
Din evidenţele Ambasadei României, în Libia se află un număr de aproximativ 500 de cetăţeni români.
Până la acest moment, la nivelul Ambasadei României la Tripoli au fost înregistrate 450 de cereri de asistenţă consulară şi informaţii din partea cetăţenilor români care se află în Libia. Dintre acestea, 220 au fost solicitări de informaţii privind modalitatea de părăsire a zonei.
Numeroase ţări, între care Franţa, Germania, Olanda, Marea Britanie, Statele Unite sau China, au anunţat, marţi, că trimit avioane şi nave în Libia pentru a-şi repatria cetăţenii, în urma violenţelor din această ţară.
Violenţele izbucnite în timpul revoltei împotriva regimului libian s-au soldat cu 300 de morţi, dintre care 242 sunt civili şi 58 sunt militari.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO