Guvernul amână Legea privind reţinerea datelor din reţele de comunicaţii

Guvernul a decis să amâne aplicarea Legii privind reţinerea datelor prelucrate în reţelele de comunicaţii electronice până la 31 decembrie 2009 şi promovarea, în acest interval, a unei ordonanţe de urgenţă, prevedere prevăzută într-un memorandum adoptat miercuri de Guvern, se arată într-un comunicat al Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI).

Urmărește
49 afișări
Imaginea articolului Guvernul amână Legea privind reţinerea datelor din reţele de comunicaţii

Guvernul amână Legea privind reţinerea datelor din reţele de comunicaţii

"Documentul prevede amânarea aplicării prevederilor legii amintite până la 31 decembrie 2009 şi promovarea, în acest interval, a unei ordonanţe de urgenţă. De asemenea, este prevăzută şi elaborarea unui plan operaţional astfel încât să fie asigurate toate premisele aplicării acestei legi în cele mai bune condiţii şi fără a avea efecte negative asupra activităţilor desfăşurate la nivelul instituţiilor publice cu competenţe în domeniu, operatorilor economici şi opiniei publice", se arată în comunicatul MCSI.

Măsura de suspendare a aplicării legii are la bază observaţii făcute Ministerului Comunicaţiilor care arată că, prin intrarea în vigoare a acestei legi, activitatea de urmărire penală este mult îngreunată şi chiar blocată.

Totodată, a mai fost criticat faptul că nu toţi furnizorii de servicii şi reţele publice de comunicaţii electronice pot asigura, prezent, gestionarea, în mod unitar, a procesului de reţinere şi prelucrare a datelor, fiind contestată şi aria infracţiunilor pentru care pot fi cerute date reţinute de către furnizorii de servicii de comunicaţii.

De asemena, criticii aplicării acestei legi consideră nu toţi operatorii sunt pregătiţi conform prevederilor legale pentru a respecta confidenţialitatea datelor solicitate, se mai arată în comunicat.

În perioada în care aplicarea legii privind reţinerea datelor prelucrate va fi suspendată, Guvernul va elabora un plan care să analizeze legislaţia existentă pentru a identifica actele normative care trebuie modificate, precum şi oportunitatea modificării legii pe baza modificărilor primite şi în confomitate cu legislaţia europeană. Planul va mai include măsurile care terbuie luate pentru evitarea blocajelor instituţionale care ar putea rezulta din aplicarea prevederilor actului normativ.

"Totodată, se va elabora un punct de vedere unitar şi se va trasa o direcţie de acţiune comună la nivelul instituţiilor guvernamentale cu privire la abordarea problematicii reţinerii datelor", se mai arată în comunicat.

Planul mai prevede desfăşurarea unor campanii de informare a opiniei publice cu privire la prevederii legii reţinerii datelor şi consecinţele implementării acesteia şi stabilirea unor norme tehnice minimale, care să asigure implementarea unitară, din punct de vedere tehnic, a prevederilor legii.

Citeşte şi

Legea privind reţinerea datelor din reţele de comunicaţii, modificată de Guvern

Operatorii de telefonie, obligaţi să transmită autorităţilor informaţii privind apelurile

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici