Guvernul aprobă plata dublă a medicilor în zilele nelucrătoare. Nicolăescu speră în încetarea grevei

Guvernul a avizat plata dublă a personalului medical pentru zilele nelucrătoare, sâmbăta, duminica şi sărbători, şi a aprobat suplimentarea bugetului Sănătăţii cu 200 milioane lei în vederea plăţii arieratelor, a anunţat ministrul Nicolăescu, care a declarat că astfel ar putea înceta greva medicilor

Urmărește
1096 afișări
Imaginea articolului Guvernul aprobă plata dublă a medicilor în zilele nelucrătoare. Nicolăescu speră în încetarea grevei

Guvernul aprobă plata dublă a medicilor în zilele nelucrătoare. Nicolăescu speră în încetarea grevei (Imagine: Raul Stef/Mediafax Foto)

Executivul a aprobat, miercuri, o notă privind introducerea în regim de urgenţă în Parlament a unui amendament la legislaţia actuală în domeniu, astfel încât orele suplimentare efectuate de personalul medical în zilele nelucrătoare, sâmbăta, duminica şi de sărbători legale să fie plătite dublu.

Totodată, printr-o hotărâre, bugetul Ministerului Sănătăţii a fost suplimentat cu 200 milioane lei din Fondul de rezervă al Guvernului, sumă care, potrivit lui Nicolăescu, va fi transferată Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pentru plata arieratelor din sistem, astfel încât anul 2013 să se încheie fără datorii, cât şi pentru cheltuielile de funcţionare ale unităţilor medicale.

Ministrul Sănătăţii a arătat că este vorba de angajamente luate de Guvern cu sindicatele din domeniu, iar în urma şedinţei Executivului va avea o întâlnire cu Federaţia Sanitas în urma căreia speră să se pună capăt conflictului de muncă declanşat de aceasta, iar greva de joi să fie suspendată.

Nicolăescu a reafirmat cu acest prilej că este posibilă creşterea veniturilor personalului medical în 2014, dar etapizat şi în funcţie de veniturile pe care le va aduce în sistem introducerea pachetului de servicii medicale de bază.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicoescu, a declarat luni, după întâlnirea cu reprezentanţii Sanitas, că a convenit împreună cu aceştia suspendarea oricărui conflict colectiv de muncă, urmând ca miercuri să aibă noi runde de discuţii.

Tot după negocierile de luni de la Ministerul Sănătăţii, prim-vicepreşedintele Sanitas, Marius Sepi, a anunţat că greva generală anunţată pentru 28 noiembrie ar putea fi suspendată miercuri, dacă revendicările Federaţiei Sanitas şi prezentate de ministrul Eugen Nicolăescu în şedinţa de Guvern vor fi acceptate.

Creşterea veniturilor pentru personalul medico-sanitar, deblocarea a peste 1.200 de posturi în sistem şi un nou contract colectiv de muncă au fost printre subiectele discutate la întâlnirea care a avut loc luni la Ministerul Sănătăţii.

Angajaţii din sistemul sanitar cer ca Sănătatea să primească treptat minimum 6 la sută din PIB, dar şi o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat, o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate, apărarea demniţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi, organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi, precum şi consultarea reală a Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcţionarea sistemului de sănătate.

Consiliul Naţional al Federaţiei Sanitas a decis, pe 14 noiembrie, declanşarea grevei de avertisment în 25 noiembrie, între orele 8.00 şi 10.00, şi a grevei generale din 28 noiembrie, pe termen nelimitat.

Aproape 100.000 de angajaţi din sistemul sanitar au fost luni în grevă de avertisment între orele 08.00 şi 10.00, a declarat pentru MEDIAFAX prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi.

În timpul grevei de avertisment au fost asigurate, conform prevederilor legale, o treime din activitate şi urgenţele.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat că la greva de avertisment de luni au participat în general asistenţii medicali, moaşele şi infirmierele, şi că, deşi recunoaşte că au lefuri mici, nu înţelege de ce fac grevă acum şi nu au făcut în 2010, când au avut salariile reduse cu 25 la sută.

"La această manifestare participă, în general, asistenţii medicali, moaşele, infirmierele, şi pe bună dreptate, pentru că au lefuri mici. Dar nu înţeleg de ce fac acum, pentru că în 2010 au avut tăieri de 25 la sută şi nu au făcut grevă. Acum fac grevă. Cum s-au descurcat trei ani cu lefuri tăiate 25 la sută este greu de discutat", a spus ministrul Sănătăţii, la finalul grevei de avertisment.

Nicolăescu a mai spus că a convenit cu sindicatele să se facă o eşalonare în ce priveşte majorarea salariilor. Astfel, o parte ar putea avea o mică creştere în primul semestru al anului viitor, urmând să se încerce o creştere mai semnificativă în a doua parte a anului, pe măsură ce pachetul de bază va produce efecte.

De asemenea, ar urma să se vadă, în funcţie de estimările bugetului pentru 2015 şi 2016, dacă vor mai fi posibile noi majorări salariale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici