- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Guvernul ar putea creşte taxele pe cărţi. Asociaţia Editorilor: Va creşte riscul de insolvenţe şi de falimente / România este deja la coada clasamentelor privind cititul şi cumpăratul de cărţi
Consiliul Director al Asociaţiei Editorilor din România îşi exprimă îngrijorarea că măsurile discutate public în această perioadă vor avea un impact nefast asupra culturii şi, în special, asupra culturii scrise.
Guvernul ar putea creşte taxele pe cărţi. Asociaţia Editorilor: Va creşte riscul de insolvenţe şi de falimente / România este deja la coada clasamentelor privind cititul şi cumpăratul de cărţi
România se află la coada clasamentelor când vine vorba de citit şi cumpărat cărţi. 68,5% dintre români nu au citit nicio carte în ultimul an. Doar 20% citesc o dată pe lună şi 8% zilnic
Noile măsuri fiscale ar putea bate un nou cui în coşciugul culturii româneşti.
"Ne referim, în primul rând, la posibila modificare a nivelului TVA pentru carte, aflat în prezent în media statelor Uniunii Europene, în condiţiile în care România este cea mai mică piaţă de carte pe cap de locuitor din UE. Orice creştere a nivelului TVA pentru carte va gripa şi mai puternic lanţul de distribuţie, arieratele fiind deja în creştere, şi va creşte riscul de insolvenţe şi de falimente în acest sector", se precizează într-un comunicat al Asociaţia Editorilor din România.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Prima prelevare de organe la Spitalul Grigore Alexandrescu de la o tânără aflată în moarte cerebrală
Asociaţia Editorilor din România spune că problema nu se rezumă doar la creştere de TVA. O serie de alte măsuri ce sunt în planurile Guvernului vor avea un impact asupra micii pieţe a cărţii din România
- “Măsurile fiscale care vizează profesiile liberale vor avea un impact negativ în ceea ce priveşte activitatea traducătorilor“
- “nerespectarea legii bibliotecilor (nr. 334/2002), care prevede, la articolul 40, alineatul 12, reînnoirea anuală a stocului de carte al oricărei biblioteci cu câte cincizeci de cărţi (“documente”) la mia de locuitori. Conform Asociaţiei Naţionale a Bibliotecilor Publice (ANBPR), în 2019, Statul român, care gestionează bibliotecile publice din România, a ratat cu peste 82% acest obiectiv minimal“
- “Desfiinţarea posturilor de bibliotecar neocupate reprezintă o altă lovitură pentru acest domeniu”
- “Centralizarea forţată a instituţiilor de cultură, inclusiv a bibliotecilor, sub pretextul eficientizării cheltuirii fondurilor, este un alt motiv de îngrijorare”.
Asociaţia Editorilor din România sugerează Guvernului să caute să acopere, deja celebra, gaură din buget din alte zone.
"Sugerăm decidenţilor politici să încerce recuperarea deficitului bugetar din alte părţi ale economiei, în afara sectorului cultural, şi să se concentreze pe respectarea legilor incidente, precum şi pe construirea unui plan de carieră predictibil şi atrăgător pentru principalele meserii din lanţul valoric al cărţii", se mai precizează în comunicat.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO