Guvernul Boc face caz naţional din cei opt milioane de "asistaţi social", dar nu le-a tăiat costurile în 2011
Bugetul pentru 2012 prevede o scădere a cheltuielilor cu asistenţa socială cu 1,21% faţă de 2011, până la valoarea de 13,95 mld. lei (3,3 mld. euro), potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului de Finanţe (care foloseşte estimări pe baza unei execuţii preliminate a bugetului cu asistenţa socială pentru 2011).
Guvernul Boc face caz naţional din cei opt milioane de "asistaţi social", dar nu le-a tăiat costurile în 2011 (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)
Cu toate acestea, cele mai recente date ale Direcţiei de asistenţă socială din cadrul Ministerului Muncii arată că statul a cheltuit deja aproximativ 19 miliarde de lei (4,44 mld. euro) cu asistenţa socială, în această sumă intrând cheltuielile alocate prin bugetul Ministerului Muncii şi al altor ministere, precum şi prin bugetele locale.
Acestea sunt cheltuielile pe care statul le are cu cei peste opt milioane de români care primesc în prezent o formă de ajutor social sau beneficiarii concediilor şi indemnizaţiilor de asigurări sociale, al căror număr a crescut alarmant în ultimii ani. Cu toate acestea, populaţia a scăzut cu aproape 3 milioane de locuitori în câţiva ani. Cum s-a ajuns în această situaţie?
"Pe de o parte, bunăstarea din anii 2001 - 2007 s-a reflectat şi în creşterea alocărilor pentru cei săraci. Statul văzându-se mai bogat, şi-a permis să fie mai generos. Inevitabil, au apărut şi abuzurile. Lăsând determinarea eligibilităţii la mâna primarilor şi cu un control slab din partea Guvernului, au început alocările discreţionare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Războiul din Ucraina, ziua 1066. Explozii la Kiev în timpul unui raid aerian / Incendiu la o rafinărie de petrol din regiunea Ryazan din Rusia
-
Djokovic, accidentat, s-a retras din semifinala de la Australian Open. Zverev, în finală
-
Trump ordonă desecretizarea documentelor despre asasinatele care i-au vizat pe Kennedy şi Martin Luther King
Multe din ele s-au făcut în anii electorali 2007- 2009, când am avut 6 runde de alegeri", explică Sebastian Lăzăroiu, fost ministru al muncii şi fost consilier al preşedintelui Traian Băsescu. El adaugă că, în această situaţie, primarii trebuia să se realeagă sau "să tragă" pentru partid în diferite scrutinuri şi atunci au început să introducă în sistem oameni apţi de muncă pe care nu îi plăteşte din bugetul local, ci din bugetul Ministerului Muncii.
"Inspecţia Socială care există în acest moment nu poate decât să constate fraudele şi iregularităţile din sistem. Dar fiind o simplă direcţie în minister, lipsită de autoritate şi de instrumente de sancţionare reale, e de mirare că cheltuim doar 15 miliarde pe an cu asistenţa socială. La cât de slab e controlul, cheltuielile pot fi duble", mai spune Lăzăroiu.
Nu de aceeaşi părere este Marian Sârbu, fost ministru al muncii, care spune că România nu a fost niciodată un stat asistat social.
"Am considerat întotdeauna că România nu este un stat asistat social. Cu toate acestea, cheltuielile cu asistenţa socială pot fi întotdeauna optimizate. Nu am fost niciodată un stat asistat social, iar acest lucru se vede şi în ponderea redusă pe care o au cheltuielile cu asistenţa socială în PIB. Ajustările, mai ales în perioadă de criză, sunt necesare tocmai pentru a salva o parte din caracterul social al statului", a spus Marian Sârbu, fostul ministru al muncii din partea PSD.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO