Guvernul elimină taxa de solidaritate pentru case din proiectul Codului Fiscal, pregătind un alt act

Guvernul a decis, luni, să elimine din proiectul de modificare a Codului Fiscal articolul care impunea proprietarilor de mai multe locuinţe să achite în acest an o taxă de solidaritate, urmând ca impozitarea să fie reglementată printr-un act normativ distinct fără incidenţă asupra Codului Fiscal.

Urmărește
76 afișări
Imaginea articolului Guvernul elimină taxa de solidaritate pentru case din proiectul Codului Fiscal, pregătind un alt act

Guvernul elimină taxa de solidaritate pentru case din proiectul Codului Fiscal, pregătind un alt act (Imagine: Mircea Roşca/Mediafax Foto)

"Am rediscutat luni ordonanţa de modificare a Codului Fiscal şi am decis să eliminăm articolul privind taxa pentru clădiri, urmând ca Ministerul Finanţelor să reglementeze procedura printr-un proiect de lege", a declarat, luni agenţiei MEDIAFAX ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru.

Surse oficiale au precizat că Executivul a decis eliminarea articolului care introducea taxa de solidaritate pentru mai multe clădiri deţinute în proprietate considerând că acesta era "atacabil".

Surse ministeriale au explicat totodată, pentru MEDIAFAX, că membrii Guvernului au apreciat că taxa de solidaritate nu poate fi introdusă prin modificarea Codului Fiscal, ci trebuie reglementată printr-un act normativ distinct fără legătură cu acest Cod.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Codului Fiscal, aprobat săptămâna trecută de Guvern, prevedea că persoanele care deţin mai multe locuinţe neînchiriate vor fi obligate să achite, până la 30 septembrie, "o taxă de solidaritate" la bugetul local, suplimentar impozitului pe proprietate.

Conform documentului, persoanele fizice care au în proprietate două sau mai multe clădiri cu destinaţie de locuinţă, care nu sunt închiriate unei alte persoane, urmau să datoreze în acest an o taxă de solidaritate reprezentând 50% din impozitul datorat pe acest an pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu, 100% din impozitul datorat pentru a doua clădire în afara adresei de domiciliu şi 200% din impozit pentru a treia clădire şi următoarele în afara adresei de domiciliu.

Taxa trebuia plătită până la 30 septembrie 2010 inclusiv, la bugetul local.

Noua taxare era justificată de Guvern prin necesitatea creşterii veniturilor bugetelor locale în contextul economic şi financiar actual, estimându-se că astfel vor fi colectate încă 31 milioane lei în 2010.

În prezent, în baza Codului Fiscal, dacă o persoană fizică are în proprietate două sau mai multe clădiri utilizate ca locuinţă, care nu sunt închiriate unei alte persoane, impozitul pe clădiri este majorat cu 15% pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu, cu 50% pentru cea de-a doua clădire, cu 75% pentru cea de-a treia clădire şi cu 100% pentru cea de-a patra clădire şi următoarele în afara celei de la adresa de domiciliu.

Guvernul a anunţat anterior că s-a reunit, luni dimineaţa, "în cadrul unei scurte şedinţe", pentru nominalizările în consiliile de administraţie ale societăţilor publice de radio şi televiziune.

Şedinţa de Guvern nu a fost anunţată în prealabil pe agenda primului-ministru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici