Guvernul fixează, prin OU, cvorumul de prezenţă în plenul CSM la 14 persoane, măsura este temporară

Guvernul a fixat, prin ordonanţă de urgenţă, cvorumul de prezenţă în plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) la 14 persoane, în loc de 15 ca până în prezent, susţinând că măsura este temporară şi motivată de necesitatea asigurării funcţionalităţii normale a plenului CSM.

Urmărește
5 afișări

"Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă prin care s-a fixat cvorumul de prezenţă în plenul Consiliului Superior al Magistraturii la 14 în loc de 15. Măsura este excepţională şi temporară, fiind motivată de necesitatea asigurării funcţionalităţii normale a plenului CSM în contextul creat de invalidarea unor candidaturi pentru Consiliu, în virtutea deciziei Curţii Constituţionale. Măsura va înceta, respectiv cvorumul va reveni la 15 în momentul validării de către Senat a magistraţilor care urmează a fi aleşi în 2011 în adunările generale ale magistraţilor", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean.

Sursa citată a arătat că Guvernul a înţeles astfel să răspundă preocupărilor şi solicitărilor membrilor CSM privind funcţionalitatea deplină a plenului acestuia.

"Reamintesc faptul că, potrivit Mecanismului de Cooperare şi Verificare în domeniul justiţiei, în special potrivit ultimului raport publicat săptămâna trecută de Comisia Europeană, CSM-ului îi revin sarcini improtante în perioada următoare pentru asigurarea bunului mers al justiţiei', a adăugat oficialul guvernamental.

În urma scrutinului din 1 noiembrie 2010, cei 11 membri aleşi de magistraţi în CSM au fost Lidia Bărbulescu şi Mircea Bucurel Aron, din partea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Dan Lupaşcu, Alexandru Şerban şi Nicolae Horaţius Dumbravă, din partea curţilor de apel, Adrian Toni Neacşu, din partea tribunalelor, Marius Tudose Badea şi Cristi Vasilică Danileţ, din partea judecătoriilor, George Bălan, din partea parchetelor de pe lângă curţile de apel, Oana Schmidt Haineală, din partea parchetelor de pe lângă tribunale, şi Dan Nicolae Chiujdea, din partea parchetelor de pe lângă judecătorii.

Această listă a fost validată de Senat în decembrie 2010, ulterior fiind contestată de 30 de senatori PDL la Curtea Constituţională (CC).

De asemenea, în decembrie 2010, Senatul a decis numirea Corinei Dumitrescu şi a lui Victor Alistar ca reprezentanţi ai societăţii civile în Consiliul Superior al Magistraturii, pentru un mandat de şase ani. Şi această hotărâre a fost contestată la CC de către senatorii PDL.

CC a decis că hotărârile Senatului sunt neconstituţionale.

Curtea Constituţională a stabilit, în 25 ianuarie, că, având în vedere imperativul constituţional referitor la organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii, până la reluarea şi finalizarea alegerilor pentru cele trei demnităţi (judecătorii Lidia Bărbulescu şi Dan Lupaşcu şi procurorul Dan Chiujdea-n.r.) ce au atras viciul de neconstituţionalitate, Senatul are îndatorirea constituţională să procedeze la validarea celorlalţi membri aleşi cu respectarea legii.

Totodată, CC a decis că este neconstituţională hotărârea Senatului privind validarea reprezenţanţilor societăţii civile în CSM, deoarece a fost dată fără verificarea prealabilă a îndeplinirii condiţiilor legale, în special a celor legate de interdicţii şi incompatibilităţi în ceea ce-l priveşte pe Victor Alistar.

În urma deciziei Curţii Constituţionale, dată cu cinci voturi "pentru" şi patru "împotrivă", judecătorii Bărbulescu şi Lupaşcu, precum şi procurorul Chiujdea au părăsit CSM, la fel şi Victor Alistar, liderul Transparency International, ales de majoritatea senatorilor ca reprezentant al societăţii civile în Consiliu.

Senatul i-a validat, luni seară, pe cei opt membri ai CSM a căror candidatură a fost considerată legală în urma deciziei Curţii Constituţionale, senatorii adoptând o nouă hotărâre, conformă deciziei instanţei constituţionale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici