- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Guvernul francez a autorizat oficial folosirea clorochinei în tratamentul pentru COVID-19
- Guvernul francez a emis un decret prin care autorizează folosirea clorochinei în tratamentul pentru COVID-19
- Prescrierea acestui medicament va fi decisă de medic
- Tratamentul poate fi administrat în spitale şi la domiciliul pacienţilor
Guvernul francez a autorizat oficial folosirea hidroclorichinei în tratamentul pentru COVID-19
Olivier Véran, ministrul Sănătăţii a hotărât prescrierea clorochininei la spital dacă medicul consideră că este util, fără a aştepta rezultatele studiilor clinice în curs, relatează Le Figaro. Acest lucru este indicat prin decretul publicat joi în Monitorul Oficial.
Acesta specifică faptul că „hidroxichlorochina şi combinaţia lopinavir / ritonavir pot fi prescrise, distribuite şi administrate sub responsabilitatea unui medic pacienţilor afectaţi de Covid-19, în unităţile de sănătate care se ocupă de acestea, precum şi pentru continuarea tratamentului lor dacă starea lor o permite şi cu autorizarea medicului iniţial, acasă ”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Dar în ce moment al bolii trebuie administrată clorochina? La începutul tratamentului sau când boala devine gravă? Profesorul Didier Raoult, care apără un protocol bazat pe această moleculă la Institutul hospitalo-universitaire Méditerranée, a pus întrebarea într-un videoclip publicat pe 25 martie.
„Din punct de vedere terapeutic, ceea ce vedem este că pacienţii cu o infecţie respiratorie când merg în terapie intensivă, nu mai au aproape niciunul virus şi de multe ori nici nu mai putem cultiva virusul, aşa că este prea târziu pentru a trata cu antivirale.”, explică el.
Un mod politicos de a prezice eşecul marelui proces european Discovery, care va testa, printre altele, clorochina, deoarece acest studiu se adresează pacienţilor grav bolnavi. Metoda ştiinţifică nu este cu atât mai puţin apărată de cele mai înalte autorităţi ştiinţifice morale din ţară.
Într-un comunicat de presă comun publicat în aceeaşi zi intitulat „Primum non nocere” (înainte de a face nimic nu face rău), Academia de Medicină, care a format un grup Covid, şi Academia de Ştiinţe, au luat şi o poziţie după ce amintea că: "În faţa pandemiei Covid-19, a cărei evoluţie rapidă duce la o mare morbiditate şi mortalitate, nu avem în prezent un tratament medicamentos dovedit pentru infecţie."
Pentru ambele academii, „în acest context, este necesar să ne amintim că utilizarea unui nou tratament, chiar dacă se bazează pe o moleculă folosită deja în medicină de mai bine de 70 de ani, trebuie să se conformeze unei metodologii stabilite ştiinţific care foloseşte reguli codificate. "
Dificultatea efectuării unui studiu clinic care implică pacienţi infectaţi care nu sunt în stare gravă provine din proporţia mică de pacienţi care sunt destinaţi să se agraveze. Pentru a demonstra un efect semnificativ din punct de vedere statistic, este nevoie de o mulţime de participanţi la început pentru ca apoi să poata ramane la sfârşitul studiului un grup suficient de pacienţi grav bolnavi.
Un test chinez tocmai publicat în Jurnalul Universităţii Zhejiang ilustrează acest lucru. A implicat doar 30 de pacienţi cu Covid-19 confirmati şi nu au putut demonstra niciun beneficiu de la hidroxiclorochina în comparaţie cu placebo, deoarece toţi au avut o evoluţie favorabilă.
Răspuns mai puternic
Cu toate acestea, propunerea profesorului Raoult de a testa clorochina suficient de devreme în boală se bazează pe o raţionalitate.
„Prima linie de apărare, imunitatea înnăscută, se bazează pe celulele atacate, capabile nu doar să avertizeze sistemul imunitar pentru a-şi orchestra răspunsul general, ci, în plus, un grup de celule imune specifice (celule dendritice) produce interferon cu proprietăţi antivirale dovedite ”, explică profesorul Éric Vivier, profesor de imunologie şi coordonator al clusterului Imunopole Marseille. Potrivit profesorului Raoult, aceasta este momentul în care clorochina ar putea fi utilă, la fel ca şi antiviralele testate în cadrul studiilor.
„Într-o a doua etapă doar apare un răspuns imun mai puternic”, explică profesorul Vivier. Dupa o săptămână sau mai mult, constatam aparitia anticorpilor neutralizanţi care confirmă infecţia. ”
În acest moment la unele persoane infectate poate apărea sindromul de detresă respiratorie acută (ARDS). "In acel moment nu mai conteaza atat de mult infecţia initiala ci inflamaţia difuză şi slab controlată în organism, în principal în plămâni, indusă de virus", explică profesorul Arnaud Scherpereel, pulmonolog la CHU de Lille şi coordonatorul medical al clădirii Covid înfiinţat la CHU.
Scanările toracice efectuate apoi atestă infiltrarea inflamatorie a plămânilor de către celulele imune. „În această etapă, mai degrabă testăm molecule care vizează sistemul imunitar”, conchide profesorul Vivier.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO