- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Guvernul ia în calcul, la elaborarea noii Legi a pensiilor, îngheţarea pensiilor mari - surse
Îngheţarea pensiilor mari, obţinute prin legi speciale, sau recalcularea acestora în baza Legii 19 şi păstrarea în plată a nivelului obţinut sunt variantele analizate de Guvern la elaborarea noii Legi a pensiilor, au declarat luni, pentru MEDIAFAX, surse oficiale.
Guvernul ia în calcul, la elaborarea noii Legi a pensiilor, îngheţarea pensiilor mari - surse
Potrivit surselor citate, există mai multe variante care trebuie analizate pentru elaborarea noii Legi a pensiilor, punerea lor în aplicare însemnând "tratamente speciale" pentru pensiile speciale aflate în plată.
Printre variantele analizate se numără îngheţarea pensiilor mari, obţinute prin legi speciale, sau stabilirea unui nou nivel de plată, prin recalcularea acestor pensii în baza Legii privind sistemul public de pensii.
De asemenea, grupul de expeţi care lucrează la elaborarea noii legi analizează şi posibilitatea impozitării anumitor sume, până în prezent nefiind stabilit nivelul de impozitare sau un anumit plafon de la care să se aplice impozitarea.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
PNL s-a retras de la audierea Roxanei Mînzatu în Parlament
-
Acest lucru l-ar putea îngenunchea cu adevărat pe Putin. Veniturile guvernului din petrol s-au prăbuşit: scădere cu 29%
-
The Guardian: Cum plănuieşte Donald Trump să conteste alegerile prezidenţiale din SUA dacă le va pierde
"Legea este foarte complexă pentru că trebuie să ţină cont de mai mulţi factori, dar şi de condiţiile impuse prin acordul de împrumut, care prevede finalizarea acestui proiect de lege până la sfârşitul anului", au declarat sursele citate.
De asemenea, în vederea elaborării noi legi, trebuie rezolvată şi problema pensiilor de invaliditate, care au crescut cu 50 la sută din 2000 până în prezent, de la circa 600.000 la 900.000 de beneficiari.
Stabilirea pensiei strict în funcţie de contribuţia plătită la bugetul de asigurări sociale sau aplicarea unui impozit calculat la suma acordată prin legi speciale şi care depăşeşte valoarea contribuţiei plătite în timpul activităţii sunt variantele analizate de Guvern la elaborarea Legii pensiilor.
Ambele variante sunt discutate la nivelul Executivului pentru stabilirea modului de calcul al pensiilor care vor fi acordate pe baza viitoarei legi, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse ministeriale.
"Pentru stabilirea unui sistem unitar şi nediscriminatoriu al pensiilor publice se discută despre plata unei pensii calculate în raport cu nivelul contribuţiei sociale plătite de-a lungul întregii perioade de activitate sau despre un impozit care să fie aplicat la diferenţa de sumă dintre pensia calculată pe baza contribuţiei şi suplimentul acordat prin legi speciale. Nu a fost încă luată o decizie finală, deoarece în prezent sunt căutate soluţiile tehnice, dar şi juridice", au afirmat sursele citate.
Potrivit acestora, pensia acordată prin legi speciale este, în unele cazuri, de zece ori mai mare decât pensia calculată strict în funcţie de contribuţia plătită.
Conform acordului încheiat de Guvern cu Fondul Monetar Internaţional, legislaţia privind pensiile trebuie revizuită până la sfârşitul anului.
Hossu: Legea 19 prevede recalcularea pensiilor mari, politicienii au dorit avantajarea unor bugetari
Preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat luni, pentru MEDIAFAX, că susţine ideea recalculării pensiilor mari în baza Legii 19, precizând că actul normativ aşa a fost gândit de la început, dar clasa politică a dorit avantajarea unor sisteme de bugetari.
Preşedintele "Cartel Alfa" susţine că cea mai bună soluţie ar fi recalcularea pensiilor mari, obţinute prin legi speciale, întrucât Legea 19/2000 privind sistemul public de pensii a fost gândită astfel încât să permită recalcularea tuturor pensiilor.
"Aşa a ieşit legea în 2000, dar clasa politică de atunci, o parte şi de acum, nu a dorit acest lucru, deoarece s-a urmărit crearea de avantaje pentru anumite sisteme. Însă legea aşa a fost gândită, calcularea pensiei să se facă proporţional cu contribuţia la sistemul de asigurări sociale", a declarat Bogdan Hossu.
Liderul "Cartel Alfa" a precizat că în elaborarea noii legi ar trebui să se ţină cont de faptul că în anumite domenii ar trebui să se acorde o pensie de serviciu care să-i stimuleze pe angajaţi să aibă o activitate corectă de-a lungul vieţii profesionale şi care să se acorde doar celor care au avut o conduită perfectă.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO