- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Guvernul ia în calcul restrângerea pensiei de invaliditate gradul III la persoane de minimum 45 ani
Guvernul analizează varianta de a restrânge posibilităţile de acordare a pensiei de invaliditate de gradul III la anumite categorii de situaţii şi vârste, astfel încât această pensie să fie acordată exclusiv persoanelor în vârstă de minimum 45 ani, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse ministeriale.
Guvernul ia în calcul restrângerea pensiei de invaliditate gradul III la persoane de minimum 45 ani (Imagine: Mediafax Foto)
"Propunerea este ca pensia de invaliditate de gradul III să fie acordată exclusiv persoanelor care au vârsta de cel puţin 45 ani, în situaţia în care invaliditatea are drept cauză boala obişnuită sau accidentul care nu are legătură cu munca. În aest mod, va fi îmbunătăţită rata de dependenţă şi vor scădea cheltuielile la bugetul de asigurări sociale", au declarat sursele citate.
Potrivit acestora, propunerea este inclusă deja într-un document guvernamental pentru a fi analizată la elaborarea noii legi a pensiilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Guvernul intenţionează totodată să revizuiască legislaţia privind procedurile de acordare a pensiilor de invaliditate, prin înlocuirea documentarului medical completat de medicul curant cu raportul medical de evaluare completat de medicul asigurărilor sociale.
"În acest mod, va creşte responsabilitatea medicului asigurărilor sociale, va fi clarificată procedura de expertizare, va fi descurajat accesul spre pensia de invaliditate şi vor scădea cheltuielile la bugetul asigurărilor sociale de stat, prin reducerea ieşirilor la pensie", au arătat sursele citate.
Potrivit estimărilor Băncii Mondiale, deficitul din sistemul de pensii în România va depăşi 5% din Produsul Intern Brut (PIB) până în 2020, va urma un trend ascendent în următoarele trei decenii după care se va reduce, până în 2050, la 6,2% din PIB.
Deficitele vor fi generate de ritmul de îmbătrânire al populaţiei, precum şi de pensiile "generoase" stipulate în sistemul actual - în special în urma majorărilor recente ale pensiilor - şi de costurile tranziţiei unei părţi din contribuţiile de la Pilonul I (pensii asigurate prin sistemul public administrat de stat, finanţate din bugetul de asigurări sociale) către Pilonul II (pensii asigurate prin contribuţii obligatorii la fonduri de pensii administrate privat).
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO