Guvernul înăspreşte condiţii de utilizare a armelor de foc neletale
Guvernul a înăsprit condiţiile de deţinere şi folosire a armelor de foc neletale, hotărând ca pentru utilizarea nelegală a acestora să fie aplicată o pedeapsă cu închisoare de la şase luni la trei ani, a declarat, miercuri, ministrul Internelor şi Reformei Administrative, Cristian David.
Guvernul înăspreşte condiţii de utilizare a armelor de foc neletale
Noile pedepse au fost introduse printr-o ordonanţă de urgenţă de modificare a Legii privind regimul armelor şi muniţiilor.
"Am considerat necesar înăsprirea condiţiilor de deţinere, procurare, port şi utilizare a armelor de foc neletale văzând numărul îngrijorător de mare al incidentelor stradale în care aceste arme de foc neletale sunt folosite în mod nepotrivit şi, începând de la momentul aprobării acestei ordonanţe, şi nelegale. Armele de foc neletale sunt utilizate doar pentru evenimente excepţionale care ţin de autoapărare, de protecţia propriei persoane şi nicidecum nu pot să fie folosite ca instrument de intimidare sau în reglările de conturi pe care anumite grupări înţeleg să le tranşeze în ţară", a spus David.
El a arătat că portul nelegal şi utilizarea armelor de foc neletale va fi considerat o sancţiune incriminată în lege ca infracţiune şi pedepsit cu închisoare de la trei luni la un an, în ceea ce priveşte deţinerea şi portul, şi de la şase luni la trei ani, în ceea ce priveşte uzul acestor arme.
ULTIMELE ȘTIRI
-
SUA anunță o recompensă de 25 de milioane de dolari pentru arestarea lui Nicolás Maduro
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Pregătire totală: O ţară nordică vrea să construiască adăposturi antiatomice pentru „cel mai rău scenariu”
-
SUA anunţă o recompensă de 25 de milioane de dolari pentru arestarea preşedintelui din Venezuela
"Cred că în acelaşi timp este necesară o prezenţă mai vizibilă şi mai fermă a poliţiei care să descurajeze aceste conflicte, incidente neplăcute care au loc în anumite oraşe unde grupările interlope înţeleg să-şi rezolve conflictele în stradă", a adăugat ministrul Internelor.
El a arătat că a transmis tuturor şefilor inspectoratelor judeţene de poliţie şi poliţiilor locale că nu va mai tolera şi accepta niciun caz de violenţă stradală generată de aceste grupări interlope, sub sancţiuni severe şi drastice.
Ministerul de Interne informează, printr-un comunicat, remis agenţiei MEDIAFAX, că în prezent sunt peste 42.500 deţinători de arme neletale, dintre care aproximativ 14.000 în Bucureşti.
Anul trecut, în 77 cazuri, acestea au fost folosite ilegal, iar în primele luni ale acestui an au fost înregistrate 28 astfel de situaţii (ex. şicanări în trafic, incidente pentru locuri de parcare sau acte de violenţă stradală).
Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii 295/2004 privind regimul armelor şi muniţiilor, iniţiată de Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, a fost aprobată de Guvern în şedinţa de miercuri şi va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial.
Pentru armele neletale din categoria celor cu aer comprimat şi a celor confecţionate special pentru a împrăştia proiectile de cauciuc (pistoalele cu aer comprimat), persoana care intenţionează să procure o astfel de armă trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: lipsa antecedentelor penale (pentru fapte săvârşite cu intenţie); aviz psihologic din care să rezulte că persoana este aptă pentru a deţine, purta şi folosi arme şi muniţii neletale; lipsa unor situaţii care să fi determinat revocarea sau anularea dreptului de port şi folosire a armelor neletale în ultimii cinci ani
Pentru armele neletale din categoria celor confecţionate special pentru a împrăştia gaze nocive, iritante sau de neutralizare (pistoale cu gaze), cei interesaţi vor trebui să notifice Poliţiei intenţia de a cumpăra, iar dovada notificării se va elibera numai dacă aceasta nu are antecedente penale. Pe baza dovezii şi prezentând cartea de identitate, persoana interesată poate achiziţiona arma cu gaze.
În termen de cinci zile de la dobândirea armei cel care a dobândit-o se deplasează la Poliţie unde i se eliberează un certificat de deţinător. Certificatul de deţinător dovedeşte că a îndeplinit procedura legală de înregistrare la Poliţie a armei neletale.
Nu sunt modificate regrementările referitoare la păstrarea, portul şi folosirea armelor neletale, rămânând valabile prevederile din legea modificată prin prezenta Ordonanţă.
Astfel, posesorii armelor neletale au obligaţia sa ia toate măsurile necesare pentru păstrarea armelor la domiciliu sau reşedinţă, astfel încât să nu permită accesul persoanelor neautorizate la acestea şi sa nu existe pericol de vătămare corporală accidentală.
Cetăţenii romani şi străinii cu şedere legală în România, care au împlinit vârsta de 18 ani, au dreptul să poarte asupra lor doar o singura arma neletală destinată pentru autoapărare, dintre cele procurate în mod legal.
Este interzis portul armelor neletale, destinate pentru autoapărare, în următoarele condiţii: în locuri aglomerate, stadioane, săli de spectacol şi adunări publice, precum şi în alte locuri în care folosirea acestor arme este interzisã prin lege; dacă deţinătorul se afla sub influenta bãuturilor alcoolice, produselor sau substanţelor stupefiante, a medicamentelor cu efecte similare acestora ori în stare avansatã de oboseală sau suferã de afecţiuni temporare, de natură să genereze o stare de pericol în condiţiile în care poartă arma asupra sa, precizează MIRA.
Titularii dreptului de a purta şi folosi arme neletale, destinate pentru autoapărare, pot face uz de armă numai în poligoanele autorizate (numai în condiţiile stabilite prin regulamentele de ordine interioarã ale acestora) sau în caz de legitimă apărare ori stare de necesitate.
Pentru celelalte categorii de arme neletale - armele de tir sportiv, armele de agrement (arbalete şi arcuri, arme de panoplie), arme cu destinaţie utilitară (arme tranchilizante, pistoale de semnalizare, pistoale de start, arme de recuzită), se păstrează regimul juridic deja existent (care presupune numai notificarea prealabilă a organelor de poliţie competente şi obligaţia de obţinere a certificatului de deţinător), fără alte condiţii.
Ordonanţa de urgenţă prevede, de asemenea, o perioadă de tranziţie de şase luni pentru cei care, de la data intrării în vigoare, deţin arme din categoria celor menţionate pentru a se conforma condiţiilor de deţinere, port şi folosire, impuse de actuala reglementare.
Cei care sunt deţinători de astfel de arme, vor trebui ca în acest interval de timp să se adreseze structurilor specializate ale Poliţiei, existente în fiecare judeţ şi Municipiul Bucureşti pentru a intra în legalitate.
La expirarea perioadei de şase luni, posesorii armelor care nu îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege vor avea doar un drept de deţinere a armelor, portul şi uzul de armă fiind considerate, în aceste condiţii, fără drept.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO