Guvernul: Interdicţia cumulului pensiei cu salariul, în acord cu o decizie a CC
Suspendarea pensiei pentru persoanele angajate în sectorul public este în acord cu decizia Curţii Constituţionale 375/2005, conform căreia nicio dispoziţie constituţională nu împiedică legiuitorul să suprime cumulul pensiei cu salariul, dacă măsura se aplică tuturor în mod licit, susţine Guvernul.
Guvernul: Interdicţia cumulului pensiei cu salariul, în acord cu o decizie a CC
Argumentaţia este prezentată în nota de fundamentare a proiectului ordonanţei de urgenţă prin care Executivul a impus ca pensionarii să nu mai poată cumula pensia cu veniturile obţinute prin prestarea unei activităţi în instituţii de stat.
"Proiectul conţine dispoziţii în temeiul cărora pensionarii, atât cei din sistemul public, cât şi cei care fac parte din sisteme speciale de pensii (justiţie, apărare, ordine publică şi siguranţă naţională), nu mai pot cumula, pe viitor, această pensie cu veniturile obţinute din exercitarea unor funcţii remunerate de la bugetul de stat, indiferent de instituţia unde se regăsesc aceste funcţii. În cazul încadrării pe astfel de funcţii, persoanelor care au calitatea de pensionar li se suspendă plata pensiei, până la încetarea încadrării. Această măsură este în acord şi cu Decizia Curţii Constituţionale 375/2005, potrivit căreia «nicio dispoziţie constituţională nu împiedică legiuitorul să suprime cumulul pensiei cu salariul, cu condiţia ca o asemenea măsură să se aplice în mod egal pentru toţi cetăţenii, iar eventualele diferenţe de tratament între diversele categorii profesionale sa aibă o raţiune licită»", se arată în document.
Executivul mai arată că situaţia economico-financiară internă şi internaţională dificilă impune adoptarea unor măsuri urgente în vederea reducerii cheltuielilor bugetare, în special a celor de personal şi apreciază că ordonanţa va determina o diminuare substanţială a cheltuielilor la bugetul de stat, având în vedere numărul mare de salariaţi care cumulează salariul obţinut de la instituţii publice cu pensia.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
Decizia la care se referă Guvernul a fost emisă de Curtea Constituţională în 2005 în cazul pachetului de legi privind reforma în justiţie, acte normative prin care Guvernul dorea ca judecătorii şi procurorii care beneficiază de pensie de serviciu să poată cumula pensia de serviciu cu veniturile realizate dintr-o activitate profesională, alta decât cea de judecător sau procuror, indiferent de nivelul veniturilor respective.
Curtea a arătat atunci că aceasta contravine flagrant principiului egalităţii în drepturi şi creează o gravă discriminare între procurorii şi judecătorii beneficiari ai unei pensii de serviciu, pe de o parte, şi ceilalţi pensionari.
În continuarea argumentaţiei, Curtea arată că "nici o dispoziţie constituţională nu împiedică legiuitorul să suprime cumulul pensiei cu salariul, cu condiţia ca o asemenea măsură să se aplice în mod egal pentru toţi cetăţenii, iar eventualele diferenţe de tratament între diversele categorii profesionale sa aibă o raţiune licită".
Potrivit Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 230 din 30 decembrie 2008, publicată, luni, în Monitorul Oficial, persoanele care, la data intrării în vigoare a actului normativ, cumulează pensia cu venituri obţinute din exercitarea unor funcţii remunerate în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, precum şi în cadrul regiilor autonome, societăţilor naţionale, companiilor naţionale şi societăţilor la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat sau de o unitate administrativ-teritorială, au obligaţia să opteze între suspendarea plăţii pensiei şi încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe.
În termen de 30 de zile de la data suspendării plăţii pensiei, persoanele care cumulează pensia cu venituri obţinute din exercitarea unor funcţii remunerate în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale sunt obligate să restituie ajutoarele, plăţile compensatorii sau alte drepturi primite la data pensionării.
Ordonanţa a determinat proteste ale medicilor, profesorilor şi actorilor.
Citeşte şi:
Avocatul Poporului a contestat la CC ordonanţa privind cumulul pensiei cu salariul
Guvernul obligă pensionarii angajaţi în instituţii publice să opteze între pensie şi salariu - surse
Pensionarii care au primit compensaţii trebuie să restituie banii la reangajarea în sistemul public
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO