Guvernul introduce limite specifice pentru substanţele radioactive prezente în apa potabilă

Guvernul a adoptat un proiect de lege prin care impune limita maximă de 100 Bq/l a radonului, tritului şi derivaţii acestora în apa potabilă, decizia fiind luată în concordanţă cu normele UE care mai stabilesc şi frecvenţa minimă de prelevare şi de analiză a apei potabile.

Urmărește
184 afișări
Imaginea articolului Guvernul introduce limite specifice pentru substanţele radioactive prezente în apa potabilă

Guvernul introduce limite specifice pentru substanţele radioactive prezente în apa potabilă (Imagine: HEPTA)

Măsura a fost luată în şedinţa Executivului de miercuri şi are scopul de a spori protecţia populaţiei cu privire la substanţele nocive din apa destinată consumului uman.

Studii şi evaluări recente realizate la nivel european au arătat faptul că, prezente în concentraţii mari, aceste substanţe implică riscuri pentru sănătatea populaţiei.

"Radonul este un gaz radioactiv provenit din dezintegrarea radiului. Studii recente arată că, după fumat, una din cauzele cancerului pulmonar poate fi contaminarea cu radon. Conform directivei europene valoarea radonului din apă nu trebuie să depăşească 100 Bq/l (Bq reprezentând o unitate de măsură a radioactivităţii). Statele membre UE trebuie să se asigure că se derulează anchete reprezentative pentru a determina amploarea şi natura expunerilor probabile la radonul din apa destinată consumului uman, provenită din diferite tipuri de surse de apă subterană şi puţuri din diferite zone geologice. Anchetele trebuie concepute astfel încât parametrii de bază, în special geologia şi hidrologia zonei, radioactivitatea rocilor şi a solului, precum şi tipul puţului, să poată fi identificaţi şi utilizaţi pentru a orienta acţiunile suplimentare către zonele cu probabilitate ridicată de expunere", se arată într-un comunicat emis de Biroul de presă al Guvernului.

"Tritiul este un izotop radioactiv al hidrogenului şi emite radiaţii atunci când se dezintegrează. Studii recente au arătat că radiaţiile tritiului, aflat în concentraţii mai mari decât cele admise de lege, cauzează cancer, malformaţii congenitale, alte efecte genetice. Conform directivei europene valoarea tritiului din apă nu trebuie să depăşească 100 Bq/l. Astfel, controlul tritiului în apa destinată consumului uman se efectuează în cazul în care o sursă de tritiu sau de altă substanţă nocivă pentru sănătatea oamenilor este prezentă în cadrul ariei bazinului hidrografic respectiv. În cazul în care concentraţia tritiului depăşeşte pragul valoric, este necesară o investigaţie a prezenţei altor asemenea substanţe nocive", mai arată sursa citată.

În concordanţă cu normele impuse de UE, frecvenţa minimă de prelevare şi de analiză pentru controlul apei potabile se efectuează în funcţie de anumiţi parametri precum: numărul de locuitori dintr-o zonă de aprovizionare, sursa de provenienţă a apei, volumul de apă consumat de o persoană pe zi etc.

Direcţiile specializate pentru controlul calităţii apei efectuează periodic teste în vederea prevenirii şi combaterii contaminării apei cu substanţe nocive organismului uman.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici