Guvernul introduce un sistem prin care bunuri confiscate, inclusiv ţigări, să fie valorificate rapid
Bunurile mobile confiscate vor fi valorificate de stat şi înainte de pronunţarea unei hotărâri definitive şi irevocabile la contestaţia depusă de către proprietarul acestora, atunci când există riscul ca, prin trecerea timpului, valoarea bunurilor să scadă şi când costurile de depozitare sunt mari.
Decizia a fost luată de Guvern prin proiect de lege.
Documentul instituie o procedură simplificată pentru ca bunurile confiscate, pentru care s-a dispus restituirea prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă sau prin ordonanţa procurorului, să fie declarate drept abandonate dacă proprietarul nu se prezintă pentru a le ridica.
În acest sens, este instituit un termen mai redus, de trei luni de la data notificării de către deţinător, în care proprietarul trebuie să se prezinte pentru ridicarea bunurilor restituite. Legislaţia actuală impune un termen de un an de la data pronunţării.
Este instituită şi obligaţia instanţei de judecată ori a procurorului de a comunica deţinătorului hotărârea judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă sau ordonanţa prin care s-a dispus restituirea bunurilor.
Este stabilită şi o procedură accelerată pentru valorificarea imediată a bunurilor de consum alimentar cu grad ridicat de perisabilitate sau care, prin trecerea timpului, pierd din greutate ori din valoare, inclusiv animalele, păsările vii şi plantele, precum şi posibilitatea valorificării bunurilor înainte de pronunţarea unei hotărâri definitive şi irevocabile, atunci când există riscul ca, prin trecerea timpului, valoarea bunurilor confiscate să se diminueze semnificativ.
"Bunurile de consum alimentar cu grad ridicat de perisabilitate sau care, prin trecerea timpului, pierd din greutate ori din valoare, inclusiv animalele, păsările vii şi plantele, se valorifică de îndată. Bunurile se predau imediat persoanelor juridice specializate sau persoanelor fizice autorizate pentru comercializarea acestor bunuri către populaţie. Valorificarea acestor bunuri se face fără efectuarea procedurilor de evaluare", se arată în document.
De asemenea, se instituie posibilitatea instanţei de judecată de a dispune distrugerea produselor din tutun ce nu îndeplinesc condiţiile legale pentru a fi comercializate şi obligaţia antrepozitarului autorizat, destinatarului înregistrat, expeditorului înregistrat şi a importatorului autorizat de a asigura pe cheltuiala proprie distrugerea cantităţilor de produse din lotul confiscat care i-a fost repartizat, atunci când operaţiunea nu este suportată de proprietar sau de persoana de la care au fost ridicate.
Guvernul justifică modificările prin faptul că, din practica aplicării legii, s-a constatat că procedurile actuale nu permit valorificarea cu celeritate a bunurilor intrate în proprietatea privată a statului ori duc la situaţia în care anumite categorii de bunuri sechestrate îşi pierd din valoare prin trecerea timpului şi pun creditorul persoanei condamnate prin hotărâre judecătorească sau sancţionată contravenţional în imposibilitatea de a-şi recupera integral creanţa.
Deprecierea valorică şi morală a bunurilor indisponibilizate este generată de perioadele mari trecute de la data indisponibilizării şi până la data dispunerii unor soluţiilor de confiscare/restituire, în condiţiile în care deseori o cauză penală este soluţionată definitiv într-un termen care poate depăşi 5 ani, iar o contestaţie la o măsură contravenţională poate dura şi până la 2-3 ani.
"Situaţia incertă a bunurilor face ca, pentru o perioadă însemnată, deţinătorii bunurilor indisponibilizate (care în general necesită anumite condiţii de păstrare) să suporte costuri importante generate de măsurile luate pentru conservare, care, de regulă, nu sunt recuperate în urma valorificării. Aşa de exemplu, în gestiunea organelor de poliţie se află un număr de 1.270 autovehicule indisponibilizate în cursul procesului penal şi 23 autovehicule ridicate în vederea confiscării ca urmare a constatării unor contravenţii şi aplicării sancţiunii contravenţionale complementare a confiscării, care necesită măsuri pentru păstrarea acestora în bune condiţii şi, implicit, generează cheltuieli suplimentare în sarcina depozitarilor", arată Guvernul.
Executivul arată totodată că măsurile întreprinse la nivel naţional în vedere prevenirii şi combaterii evaziunii fiscale şi a contrabandei cu ţigări au condus la indisponibilizarea, în vederea confiscării de către organele de poliţie, a unor importante cantităţi de produse din tutun. Astfel, în luna noiembrie 2010, în camerele de corpuri delicte ale Poliţiei Române erau depozitate 7.820 kilograme de tutun şi 132,9 milioane ţigarete.
"Având în vedere interesul în combaterea comercializării ilicite a produselor din tutun, în unele cazuri producătorii autorizaţi au acceptat depozitarea produselor în mod gratuit până la soluţionarea definitivă a cauzelor penale sau a contestaţiilor formulate împotriva proceselor-verbale de constatare a contravenţiilor. Astfel, pe lângă produsele din tutun aflate în camerele de corpuri delicte, organele de poliţie au predat în custodia producătorilor autorizaţi 335.151 kilograme de tutun şi 30,2 milioane ţigarete ridicate în vederea confiscării. Prin modul de organizare, camerele de corpuri delicte ale Poliţiei Române nu au capacitatea de a asigura depozitarea unor cantităţi foarte mari de produse din tutun, în condiţiile în care, se pune problema depozitării şi a altor bunuri indisponibilizate într-un număr de 36.415 cauze", mai argumentează Guvernul.
Surse participante la şedinţa de guvern de la finalul lunii ianuarie au declarat atunci, agenţiei MEDIAFAX, că Executivul a constatat că ţigările fără timbru confiscate de către autorităţi dispar din depozitele statului înainte să fie distruse, cu ajutorul paznicilor, şi sunt revândute pe piaţa neagră, miniştrii căutând soluţii prin care etapele legale în care aceste ţigări pot fi arse să fie scurtate.
"Ţigările confiscate de autorităţi sunt distruse prin incinerare, dar numai în urma unei hotărâri judecătoreşti prin care se răspunde la contestaţia persoanei căreia i s-a confiscat marfa. Ministrul Internelor a arătat, însă, că în intervalul îndelungat care trece până la emiterea unei astfel de hotărâri apar tot mai multe cazuri în care ţigările confiscate dispar din depozite. Ministrul a explicat că aceste probleme nu pot exista decât cu complicitatea personalului care păzeşte depozitele", au arătat sursele.
În urma acestei prezentări, miniştrii au luat în discuţie varianta ca ţigările confiscate să fie distruse chiar şi în lipsa unei hotărâri judecătoreşti.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO