"Vârsta de pensionare în România este foarte scăzută", a spus şeful statului.
El a menţionat că, în mod categoic, nimeni nu va lua o astfel de măsură peste noapte. "Va trebui, într-un timp, progresiv, să ajungem la nişte parametri de pensionare rezonabili", a adăugat Băsescu.
Potrivit şefului statului, calendarul de creştere a vârstei de pensionare este cel anunţat de ministrul Muncii, Marian Sârbu.
"Calendarul este cel anunţat de ministrul Sârbu, dar va trebui să ni-l asumăm, până în 2014 să ne urcăm cu vârsta de pensionare către 65 de ani la bărbaţi şi 60 de ani la femei", a spus Băsescu.
Premierul Emil Boc declara, la începutul lunii martie, că o creştere a vârstei de pensionare nu este inclusă în agenda imediată a Guvernului, la nivelul politicilor macroeconomice fiind evaluate diferite scenarii şi analize.
"Nu avem în agenda imediată a Guvernului un asemenea proiect (creşterea vârstei de pensionare-n.r.). Evident că la nivelul politicilor macroeconomice sunt tot felul de scenarii, tot felul de analize, dar în acest moment nu avem pe masa de lucru a Guvernului un asemenea proiect. Dimpotrivă, am încercat ca în acest efort anticriză să nu îi punem în pericol pe cei care sunt vulnerabili din punct de vedere social", a spus Boc, la postul public de radio.
Varianta actualizată a Programului de Convergenţă, ediţia 2008, aprobată de Guvern şi transmisă Comisiei Europene, prevede că vârsta de pensionare va creşte, iar posibilităţile de pensionare anticipată vor fi limitate, măsuri care vor determina pe termen scurt, în următorii trei ani, scăderea ratei de dependenţă a populaţiei.
Banca Mondială a recomandat autorităţilor române, într-un raport obţinut de MEDIAFAX şi prezentat joi, creşterea vârstei de pensionare, reducerea majorărilor recente ale pensiilor, realizarea unor reglementări clare de indexare a pensiilor, rezolvarea problemelor legate de competitivitatea forţei de muncă şi îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei proceselor de administrare şi supraveghere.