- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Guvernul nu mai poate da ordonanţă pentru salariile şefilor din firme de stat, dar susţine că rămân reduse
Guvernul susţine că reprezentanţii statului în consiliile de administraţie ale companiilor naţionale vor primi în continuare indemnizaţii plafonate, cel puţin până la aprobarea noilor BVC, în baza unui mandat acordat miniştrilor, dar fără o ordonanţă de menţinere a remuneraţiei la nivelul din 2010.
Potrivit Guvernului, indemnizaţiile ar urma să rămână la un nivel plafonat în baza unui memorandum aprobat în şedinţa de miercuri seara a Cabinetului.
În ultimii doi ani, indemnizaţiile reprezentanţilor statului în CA la companiile naţionale au fost plafonate prin ordonanţe de urgenţă, dar Guvernul nu a mai emis până în prezent un astfel de act normativ care să prevadă că aceste indemnizaţii vor fi menţinute la un nivel redus şi în 2011. Executivul nici nu mai poate emite ordonanţă de urgenţă pe parcursul lunii ianuarie, în perioada vacanţei parlamentare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
MApN are în plan contracte de achiziţie pentru 2025 de 8 miliarde euro: arme de asalt, 248 maşini de luptă a infanteriei, 150 transportoare Piranha, 2 nave de patrulare, revitalizarea a 6 aeronave C-130 Hercules
-
Metapneumovirus uman depistat la Oradea. Tulpina a fost expediată către Institutul Cantacuzino pentru analize suplimentare
-
Vreme severă în România. Vânt puternic şi viscol la munte, cod galben în jumătate de ţară
-
Incendii devastatoare în Los Angeles: cel puţin 5 morţi şi zeci de mii de evacuaţi
Purtătorul de cuvânt al Executivului, Ioana Muntean, a declarat, miercuri seara, că reprezentanţii statului în Consiliile de Administraţie ale companiilor naţionale, regiilor, societăţilor cu capital integral sau majoritar de stat vor primi indemnizaţii în cuantumurile stabilite în anul 2010 cel puţin până la aprobarea de către Guvern a bugetelor de venituri şi cheltuieli pentru 2011 ale acestor operatori economici.
După aprobarea Bugetelor de Venituri şi Cheltuieli (BVC), se va decide dacă se va merge pe reglementările din anul 2010 sau dacă, în funcţie de performanţă, se pot face diferenţieri.
"Când spun performanţă mă refer la creşterea veniturilor, reducerea cheltuielilor, eliminarea pierderilor şi maximizarea profitului. Asta vom şti la sfârşitul lunii ianuarie. Până atunci mergem pe reglementările actuale", a spus oficialul guvernamental.
Miniştrii au fost mandataţi de premier să urmărească respectarea acestor prevederi chiar şi în lipsa unei ordonanţe de urgenţă.
Atenţionat de jurnalişti că pentru ca indemnizaţiile să rămână plafonate şi în acest an este nevoie de un act normativ cu putere de lege, iar memorandumul nu este un astfel de act normativ, şi întrebat în baza cărei legi vor fi reduse reduse şi în 2011 aceste salarii, purtătorul de cuvânt al Guvernului a răspuns că este vorba de un mandat pe care Executivul îl dă pentru reprezentanţii săi în consiliile de administraţie din companiile, regiile, societăţile comerciale, cu capital majoritar sau integral de stat.
"Directorii de companii şi reprezentanţii statului în aceste consilii de administraţie sunt reprezentanţi ai statului. Ei au, în primul rând, şi un mandat politic", a spus Ioana Muntean.
În 2009, Guvernul a hotărât ca indemnizaţiile membrilor Consiliilor de Administraţie din companiile de stat şi regiile autonome să fie reduse drastic, la un nivel de 1% din salariul directorilor acestor societăţi.
În acelaşi timp, Executivul a anunţat că salariile directorilor de companii de stat au fost diminuate la nivelul indemnizaţiei unui secretar de stat, de la 20.000-28.000 lei la 4.800 lei.
Ulterior, Guvernul a decis că această plafonare va fi menţinută pe întregul an 2010.
Până în prezent, Guvernul nu a emis un act normativ prin care indemnizaţiile directorilor generali să fie plafonate şi pe parcursul anului 2011.
Contractul de mandat este încheiat între operatorul economic, reprezentat de consiliul de administraţie, şi directorul general/directorul operatorului economic, care are ca obiect îndeplinirea unor obiective şi criterii de performanţă aprobate de acţionari.
În contractul de mandat sunt prevăzute criterii de performanţă specifice şi obiective cuantificate privind reducerea creanţelor, a plăţilor restante, pierderilor şi cheltuielilor, precum şi creşterea productivităţii muncii.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO