Guvernul nu mai vrea salariu de merit pentru bugetari

Guvernul vrea să sisteze sporurile salariale pentru unele categorii de funcţionari, să nu mai acorde în acest an personalului bugetar salarii de merit şi să plătească sporul de radiaţii în funcţie de cât de necesare sunt instalaţiile emiţătoare pentru activitatea instituţiilor.

Urmărește
544 afișări
Imaginea articolului Guvernul nu mai vrea salariu de merit pentru bugetari

Guvernul nu mai vrea salariu de merit pentru bugetari (Imagine: Mediafax Foto)

Noile prevederi au fost deja incluse într-un proiect de ordonanţă de urgenţă, care urmează să fie discutat cu partenerii saciali.

Documentul, obţinut de agenţia MEDIAFAX, include o serie de restricţii în salarizarea funcţionarilor publici şi prevede că "salariile de merit, astfel cum sunt acestea reglementate de actele normative, nu se acordă personalului bugetar în anul 2009".

Tot în acest an se propune să nu mai fie acordate nici premiile lunare, stabilite în limita a până la 10% din cheltuielile cu salarii, pentru funcţionarii publici cu rezultate considerate valoroase în activitate, iar orele prestate peste durata normală a timpului de lucru de către personalul bugetar să fie compensate corespunzător cu ore libere.

"În anul 2009, orele prestate peste durata normală a timpului de lucru de către personalul bugetar se compensează corespunzător cu ore libere plătite în tot cursul anului 2009, cu excepţia celor prestate în luna decembrie a anului 2009 care se pot compensa până la data de 31 ianuarie 2010", se arată în document.

Proiectul de ordonanţă mai prevede că sporul de lucru pentru condiţii vătămătoare generate de instalaţii care generează câmpuri electromagnetice de radiofrecvenţă produse de emiţători pentru comunicaţii, instalaţii de microunde, instalaţii de curenţi de înaltă frecvenţă sau staţii de bruiaj, de până la 10% din salariul de bază al funcţionarilor publici, se acordă doar dacă aceste instalaţii sunt "absolut necesare" derulării activităţii proprii a autorităţilor şi instituţiilor publice în care funcţionează astfel de instalaţii.

Neacordarea în 2009 a sporului salarial de 75% din salariu pentru funcţionarii cu atribuţii în gestionarea asistenţei financiare din împrumuturi externe contractate sau garantate de stat, rambursabile sau nerambursabile şi stabilirea unor criterii clare de acordare a sporului salarial de până la 75% din salariu pentru funcţionarii cu atribuţii în gestionarea fondurilor comunitare sunt alte prevederi ale documentului.

La acestea se adaugă reducerea nivelului de majorare a salariilor de bază atât pentru managerii de proiecte cu finanţare internaţională, de la 75% la maximum 50%, cât şi pentru observatorii desemnaţi în procesul de verificare a contractelor de achiziţie publică, de la 75% la 10%.

Pentru funcţionarii publici şi personalul contractual din Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, Guvernul vrea ca procentul de 75% reprezentând nivelul de majorare a salariilor de bază să reprezinte o limită maximă, în timp ce pentru controlorii financiari şi auditorii interni să nu mai fie acordat în acest an sporul de până la 25% din salariul de bază.

Nici membrii comisiilor de disciplină pentru funcţionarii publici şi cei ai comisiilor de soluţionare a contestaţiilor nu vor mai primi indemnizaţia de participare la şedinţă de 15%, respectiv 20% din salariul de bază.

Pentru membrii Comitetului pentru Audit Public Intern este propusă o plafonare a indemnizaţiei de şedinţă de la 20% la 1% din nivelul echivalent salariului brut al secretarilor de stat.

În document se mai arată că, pentru încadrarea în nivelul anual al deficitului bugetului general consolidat, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Finanţelor, ar urma să fie stabilite limite anuale pentru finanţările rambursabile care urmează să fie contractate de unităţile administrativ-teritoriale, iar cheltuielile privind despăgubirile, inclusiv cele impuse de hotărâri definitive ale instanţelor sau ale Curţii Europene a Drepturilor Omului, ar urma să fie acoperite din sumele prevăzute cu această destinaţie în bugetul de stat pe 2008.

Toate aceste reduceri de cheltuieli sunt justificate în preambulul proiectului de ordonanţă de urgenţă prin necesitatea unor măsuri de diminuare a cheltuielilor din administraţia publică, motivate de actuala criză economico-financiară, arătându-se că există riscul creşterii cheltuielilor bugetare, cu implicaţii asupra deficitului bugetar, în lipsa unor reglementări imediate.

Citeşte şi:

Proiectul de buget pentru 2009 a fost aprobat de Guvern

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici