- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (14.11.2012, 14:18)
- Departamentul Economic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Guvernul permite din nou instituţiilor publice să cumpere maşini. Care este suma maximă pe care au voie să plătească pentru o maşină
Guvernul permite instituţiilor şi autorităţilor publice să achiziţioneze autoturisme şi în afara Programului "Rabla", eliminând astfel interdicţia aplicată în ultimii patru ani, dar impune ca maşinile cumpărate să nu aibă un motor mai mare de 1,6 litri şi să nu coste mai mult de 18.000 euro.
Urmărește
3397 afișări
Guvernul permite din nou instituţiilor publice să cumpere maşini. Care este suma maximă pe care au voie să plătească pentru o maşină (Imagine: Shutterstock)
Preţul de 18.000 euro calculat pentru o maşină include TVA.
Pragul pentru achiziţiile publice fără licitaţie urmează să fie dublat de la începutul anului viitor, la 30.000 de euro, potrivit ANRMAP.
Limitele privind achiziţionarea de maşini, care conduce la eliminarea interdicţiei de cumpărare, este prevăzută într-un proiect de ordonanţă de urgenţă. Potrivit unor surse oficiale, proiectul a fost aprobat în şedinţa de miercuri a Guvernului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Agenţia MEDIAFAX a anunţat săptămâna trecută intenţia Guvernului de a aplica această măsură, precizând că aceasta va fi valabilă şi pentru companiile de stat şi regiile autonome.
Exceptate vor fi instituţiile din domeniul apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale, care vor putea achiziţiona autoturisme cu o capacitate cilindrică mai mare de 1.600 centimetri cubi şi cu un preţ care poate depăşi contravaloarea în lei a 18.000 euro inclusiv TVA, în cazuri temeinic justificate şi cu aprobarea ordonatorului principal de credite.
Contactat atunci de MEDIAFAX, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Liviu Voinea a explicat că bugetul unei instituţii nu va creşte prin astfel de achiziţii, deoarece aceasta va fi obligată să îşi ajusteze propriul buget pentru a cumpăra maşini, prin tăierea altor cheltuieli.
"Cheltuielile în ansamblu nu cresc", a spus Voinea.
El a arătat că interdicţii precum cea aplicată în ultimii patru ani la achiziţionarea de maşini în sectorul public nu pot fi menţinute la nesfârşit, ci trebuie înlocuite la un moment dat cu măsuri raţionale, care să limiteze totuşi cheltuielile.
"Poate dacă interzicem la nesfârşit achiziţionarea de autoturisme nici nu se mai fabrică maşini, este un lanţ", a arătat secretarul de stat.
Companiile care produc autoturisme în România sunt Dacia şi Ford.
El a adăugat că şi până în prezent au existat "portiţe" de la această interdicţie, precum adoptarea unor memorandumuri care au permis achiziţii punctuale de maşini.
Autorităţilor şi instituţiilor publice li s-a interzis în 2009 să achiziţioneze, să cumpere sau să preia în leasing autoturisme şi mobilier, exceptate fiind doar structurile nou-înfiinţate şi numai în primul an de funcţionare, achiziţiile pentru realizarea proiectelor finanţate din împrumuturi, fonduri externe nerambursabile, donaţii şi sponsorizări şi autoturismele cumpărate în cadrul Programului "Rabla". Interdicţia a fost prelungită succesiv în ultimii ani, până la 31 decembrie 2012 inclusiv.
Ordonanţa de urgenţă prin care Guvernul va permite reluarea achiziţiilor de maşini face însă referire la ordonanţa din 2001 privind normativele de cheltuieli pentru instituţiile publice, care stabileşte numărul de maşini la care are dreptul fiecare demnitar şi consumul lunar de carburanţi acceptat.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe