- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Guvernul poate desfiinţa universităţi care încalcă principiile autonomiei
Guvernul a decis ca ocuparea posturilor de conducere în aceeaşi universitate să fie interzisă pentru rudele de până la gradul II inclusiv, optând astfel pentru propunerea Comisiei Miclea, şi şi-a rezervat dreptul de a desfiinţa, prin lege, universităţile care încalcă principiile autonomiei.
Guvernul poate desfiinţa universităţi care încalcă principiile autonomiei
Ocuparea posturilor de conducere va fi limitată imediat după promulgarea legii educaţiei, promovată prin asumarea răspunderii Guvernului, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.
Executivul a interzis, totodată, ca rude de până la gradul II să voteze simultan în acelaşi consiliu profesoral sau Senatul universităţii.
În Codul educaţiei era prevăzut că pot ocupa funcţii de conducere subordonate direct la aceeaşi facultate dintr-o universitate rudele de gradul II şi III, fiind incompatibilitate doar în cazul rudelor de gradul I, soţ-soţie, ceea ce raportul Miclea interzicea.
ULTIMELE ȘTIRI
-
„Oricine intră în parlament, intră în Rusia”, afirmă președintele Georgiei, Salome Zourabichvili
-
„Gladiator II” sub lupa istoricilor: Ficţiune spectaculoasă sau adevăr denaturat?
-
Parisul va avea o nouă forţă în fotbal şi nu este PSG. Klopp aşteptat în proiect. Una dintre cele mai bogate dinastii de pe planetă a cumpărat Paris FC
-
Alegeri prezidenţiale 2024.Votul în Diaspora: Peste 52.000 de români au votat deja
Conform deciziei Guvernului din şedinţa de miercuri, funcţiile didactice în instituţiile de învăţământ superior sunt asistent universitar, lector universitar/şef de lucrări, conferenţiar universitar, profesor universitar/profesor universitar conducător de doctorat şi profesor universitar consultant.
"S-a decis ca promovarea în funcţie să nu se bazeze pe criteriul vechimii, aşa cum a propus ministrul Educaţiei, ci pe criterii de competenţă şi performanţă", au arătat sursele citate.
Guvernul a interzis, de asemenea, ocuparea posturilor didactice şi de cercetare de către persoane dovedite că au plagiat, concursul pentru un post didactic ocupat de către o persoană dovedită că a plagiat urmând să fie anulat automat, indiferent de moment.
Executivul, prin Ministerul Educaţiei, va monitoriza permanent autonomia şi răspunderea publică a instituţiilor de învăţământ superior şi va avea dreptul să recurgă la o serie de măsuri dacă instituţia nu respectă condiţiile acestor principii. Măsurile la care Guvernul şi-a rezervat dreptul de a apela sunt: suspendarea rectorului, reducerea sau eliminarea temporară ori definitivă a finanţărilor din surse publice, nerecunoaşterea diplomelor emise de universităţile în culpă, iniţierea unui proiect de lege privind preluarea sau fuziunea universităţilor publice cu slabe rezultate de către cele performante sau chiar iniţierea unui proiect de lege de desfiinţare a universităţii.
Prin răspunderea publică a universităţilor, corelată cu principiul autonomiei, instituţia de învăţământ superior se obligă să respecte legislaţia în vigoare, să asigure calitatea învăţământului, să asigure eficienţa managerială şi eficienţa cheltuirii fondurilor publice, să menţină transparenţa tuturor deciziilor şi activităţilor sale, să respecte libertatea academică a personalului didactic, precum şi drepturile şi libertăţile studenţilor.
"Prin aceste principii şi posibilitatea desfiinţării universităţii vor fi evitate cazuri de genul celui înregistrat la Universitatea Spiru Haret", au arătat sursele citate.
Pentru monitorizarea eficienţei manageriale, va fi stabilit, în termen de maximum 9 luni de la promulgarea legii, un sistem de indicatori statistici de referinţă pentru învăţământul superior.
În baza autonomiei universitare, instituţiile vor putea opta şi pentru un sistem de conducere managerială, în care funcţiile de conducere şi administrare vor fi ocupate pe bază de concurs public, nu prin alegeri.
Guvernul a mai decis ca o persoană să nu poată ocupa funcţia de rector sau decan mai mult de două mandate şi ca finanţarea învăţământului superior de stat să poată fi realizată şi prin contribuţia altor ministere, pentru care sunt pregătiţi specialişti în funcţie de cerinţele acestora, precum şi din alte surse, inclusiv împrumuturi şi ajutoare externe.
Ministerul Educaţiei va realiza periodic ierarhizarea programelor de studii, iar rectorul universităţii va fi obligat să prezinte, la finalul fiecărui an, un raport de performanţă, un raport financiar şi un raport de audit intern, aprobate de către Senatul universităţii.
Toate aceste rapoarte vor constitui o condiţie pentru a beneficia de fonduri publice.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO