Guvernul preia terenuri de 37 hectare de la autorităţi locale pentru spitale regionale de urgenţă

Autorităţile locale din judeţele Mureş, Iaşi, Timiş şi Dolj vor ceda terenuri în suprafaţă totală de peste 37 hectare, pe care vor fi construite spitale regionale de urgenţă în regim de parteneriat public-privat, transferul acestor terenuri în domeniul public al statului fiind avizat de Guvern.

Urmărește
33 afișări
Imaginea articolului Guvernul preia terenuri de 37 hectare de la autorităţi locale pentru spitale regionale de urgenţă

Guvernul preia terenuri de 37 hectare de la autorităţi locale pentru spitale regionale de urgenţă (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Transferul terenurilor din proprietatea autorităţilor locale în domeniul public al statului urmează să fie aprobat şi prin hotărâri ale consiliilor locale şi judeţene.

Potrivit ministrului Sănătăţii, autorităţile au primit deja solicitări oficiale privind furnizarea de informaţii legate de acest program din partea a patru state în care sunt investitori interesaţi.

Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, a declarat, săptămâna trecută, agenţiei MEDIAFAX că ministerul vrea să construiască în parteneriat public-privat o reţea de şase spitale regionale de urgenţă, în Cluj, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş, Timişoara şi Bucureşti, în valoare de aproximativ 1,5 miliarde de euro, atât finanţarea, cât şi managementul urmând să fie private.

Spitalele de urgenţă regionale care vor fi construite în parteneriat public - privat vor avea între 700 şi 900 de paturi, costurile pentru realizarea unei singure unităţi sanitare de această dimensiune oscilând între 200 şi 300 milioane de euro.

Companiile interesate de o astfel de colaborare cu statul trebuie să aibă o cifră de afaceri de cel puţin cinci milioane de euro şi un profit de 500.000 de euro pe an. Ministrul a arătat că noile spitale regionale de urgenţă vor fi gândite ca centre universitare care să asigure condiţii de asistenţă medicală de urgenţă unitară, în special pentru cazurile care necesită o abordare multidisciplinară în domeniul terapiei.

Ministrul Sănătăţii a adăugat că prin acest proiect se urmăreşte crearea unor unităţi compacte autonome, de urgenţă, cu funcţionalitate integrală - investigaţii, diagnostic şi tratament - care să facă posibilă eficientizarea serviciului medical prin reducerea timpului necesar şi a costurilor pentru stabilirea diagnosticului.

Costurile estimate de echipa de specialişti a Ministerului Sănătăţii pentru realizarea acestui proiect sunt de 1,5 miliarde de euro.

Ministerul Sănătăţii va participa în parteneriatul acesta cu terenurile pe care se vor construi spitalele, iar companiile eligibile cu partea de finanţare.

Cseke Attila estimează că în 14- 16 luni ar putea începe construcţia unităţilor spitaliceşti.

În urmă cu o săptămână, Guvernul şi-a dat acordul de principiu pentru aceste program.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici