Guvernul promite FMI că nu acceptă scutiri de la coplata în sănătate decât pentru maxim 40% pacienţi

Guvernul s-a angajat în negocierile cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană să introducă sistemul de coplată pentru servicii medicale, iar ponderea scutirilor de la obligaţia de a efectua plata să nu depăşească un nivel de 40% dintre pacienţi, conform înţelegerii cu cele două instituţii

Urmărește
23 afișări
Imaginea articolului Guvernul promite FMI că nu acceptă scutiri de la coplata în sănătate decât pentru maxim 40% pacienţi

Guvernul promite FMI că nu acceptă scutiri de la coplata în sănătate decât pentru maxim 40% pacienţi (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

"Vom introduce sistemul de coplată pentru serviciile medicale. Ponderea scutirilor de la obligaţia de a efectua aceste plăţi nu va depăşi 40%", se arată în memorandumul de înţelegere cu FMI şi CE.

Proiectul privind coplata în sistemul medical a fost prezentat Guvernului de către conducerea Ministerului Sănătăţii la sfârşitul lunii aprilie, dar reprezentanţii Ministerului Finanţelor au solicitat atunci, în şedinţa de guvern, ca documentul să fie refăcut, atenţionând că o serie de prevederi din document pun în continuare presiune asupra bugetului.

"Discuţia din Guvern a indicat că introducerea coplăţii este necesară pentru respectarea reducerilor de cheltuieli publice convenite cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană, dar Ministerul Finanţelor nu a fost de acord cu anumite formulări ale actului normativ, arătând că acestea nu ar diminua presiunile pe buget. Actul normativ a fost amânat şi va fi discutat după ce experţii celor două ministere se vor pune de acord asupra acestor prevederi", au relatat atunci, pentru MEDIAFAX, surse participante la şedinţa de guvern.

În luna martie, Ministerul Sănătăţii anunţa că a definitivat legislaţia privind introducerea mecanismului de coplată, prin tichetul moderator pentru sănătate, şi că proiectul de lege va fi trimis Parlamentului, care va decide dacă actul poate fi aplicat de la 1 iulie 2010.

Contribuţia personală a cetăţenilor prin tichetele pentru sănătate nu va depăşi 600 lei pe an, astfel că pacienţii vor plăti consultaţii, investigaţii, spitalizarea până la o sumă cumulată a bonurilor de 600 lei. Peste această sumă, consultaţiile, analizele şi spitalizările vor fi gratuite.

În medicina primară, coplata pentru consultaţiile medicului de familie aferente serviciilor plătite separat va fi 5 lei, iar pentru vizitele la domiciliu în afara programului de lucru de 7 ore va fi 15 lei. Consultaţia la medicul specialist din ambulatoriu va fi plătită cu 10 lei, iar consultaţia la medicul specialist în afara programului de lucru va fi taxată cu 20 lei.

De asemenea, consultaţia efectuată de serviciul de ambulanţă, doar în cazul când aceasta reprezintă solicitare de consultaţie la domiciliu, va presupune o taxă de 20 lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici