- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Guvernul scade limitele în care autorităţile locale pot contracta fonduri rambursabile
Guvernul va restrânge, pentru al doilea an consecutiv, cu 36% limitele maxime în care autorităţile locale pot contracta fonduri rambursabile în acest an pentru proiecte care nu beneficiază de fonduri UE, de la 2,5 miliarde lei la 1,6 miliarde lei, cea mai mică ajustare fiind operată la judeţe.
Guvernul scade limitele în care autorităţile locale pot contracta fonduri rambursabile (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Limitele maxime pentru contractarea de împrumuturi de la bănci sau prin emisiuni de obligaţiuni au scăzut pentru comune de la 457,5 milioane lei la 275,4 milioane lei (-40%), pentru oraşe de la 191 milioane lei la 119 milioane lei (-37%), pentru municipii de la 850 de milioane lei la 545 milioane lei (-35,88%), pentru judeţe de la 287 milioane lei la 223 milioane lei (-22%) şi pentru Bucureşti de la 714,5 milioane lei la 436,4 milioane lei (-39%).
De asemenea, Guvernul va restrânge limita maximă a tragerilor efective din acest an de la 1,7 miliarde lei la 1,3 miliarde lei, respectiv cu 24%. Spre deosebire de anul trecut, Guvernul nu va stabili şi limitele privind tragerile pentru fiecare categorie de autoritate locală.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
Potrivit unui proiect de hotărâre de guvern publicat de Ministerul Finanţelor Publice (MFP), în limitele prevăzute nu se includ finanţările rambursabile pentru prefinanţarea şi/sau cofinanţarea proiectelor care beneficiază de fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană, inclusiv cele cuprinse în programul HIPERB, şi tragerile din aceste finanţări rambursabile, contractate sau care urmează a fi contractate de către unităţile administrativ-teritoriale.
Limitele pe categorii sunt aplicabile cererilor pentru autorizare ale autorităţilor administraţiei publice locale, înregistrate până la data de 31 august 2010 la secretariatul Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale. După această dată, Comisia de autorizare a împrumuturilor locale autorizează finanţările rambursabile care urmează a fi contractate de unităţile administrativ-teritoriale, în ordinea înregistrării cererilor pentru autorizare, cu încadrarea în suma rămasă disponibilă.
Potrivit documentului, limitările sunt necesare pentru încadrarea deficitului bugetar în ţinta stabilită. Guvernul a convenit cu Fondul Monetar Internaţional reducerea deficitului bugetar în acest an la 5,9% din PIB, de la 7,4% din PIB în 2009, cât reiese din ultimele date publicate de Institutul Naţional de Statistică şi MFP.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO