Guvernul speră ca autostrada Bucureşti-Ploieşti să fie deschisă în mai şi ameninţă iar cu penalităţi

Guvernul speră ca lucrările la tronsonul de autostradă Bucureşti-Ploieşti să fie încheiate la jumătatea lunii mai şi îi avertizează din nou pe constructori că vor fi penalizaţi dacă acest proiect, început în urmă cu şapte ani, nu va fi finalizat în următoarele săptămâni.

Urmărește
1057 afișări
Imaginea articolului Guvernul speră ca autostrada Bucureşti-Ploieşti să fie deschisă în mai şi ameninţă iar cu penalităţi

Guvernul speră ca autostrada Bucureşti-Ploieşti să fie deschisă în mai şi ameninţă iar cu penalităţi (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu şi ministrul Transporturilor, Alexandru Nazare, au inspectat, duminică, şantierul de construcţie a tronsonului de autostradă Bucureşti-Ploieşti, în cazul căruia termenul de finalizare a fost amânat de mai multe ori, din cauza întârzierilor.

Şeful Guvernului a amintit că proiectul, finanţat integral de la bugetul de stat, este deja în derulare de şapte ani şi a afirmat că speră ca lucrarea să poată fi încheiată la jumătatea lunii mai.

Termenul de finalizare era 15 decembrie 2011.

"Sper ca, la jumătatea lunii mai, autostrada să fie dată în circulaţie. Întârzierile de până acum, tehnice şi de altă natură, au fost depăşite", a spus Ungureanu.

El a ţinut să menţioneze şi meritele guvernelor anterioare la acest proiect.

Ministrul Transporturilor a afirmat la rândul său că speră ca, măcar în al "12-lea ceas", lucrarea să fie finalizată.

Întrebat de jurnalişti ce măsuri va dispune dacă nici noul termen, de 15 mai, nu va fi respectat pentru finalizarea lucrării, ministrul a răspuns că firmele constructoare vor fi penalizate.

El nu a putut indica însă dacă pentru întârzierile deja înregistrate au fost aplicate penalităţi, arătând că, la finalul lucrării, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale va stabili cuantumul acestor penalităţi.

"Tonul a fost destul de ferm astfel încât nimeni nu gândeşte că lucrarea ar putea fi întârziată", a intervenit premierul Ungureanu.

Ultima inspecţie oficială la şantierul tronsonului de autostradă Bucureşti-Ploieşti a fost efectuată la sfârşitul lunii ianuarie, când premierul de atunci, Emil Boc, a reclamat că există o lipsă de cooperare din partea autorităţilor şi a companiei Electrica în derularea lucrărilor.

Reprezentanţii Guvernului anunţat atunci că vor modifica legislaţia privind infrastructura de transport, pentru a elimina problemele ridicate în prezent atât de Electrica, dar şi de autorităţile centrale şi locale în finalizarea proiectelor.

Boc atenţiona atunci că lucrările trebuie finalizate în luna aprilie, cel târziu în luna mai a acestui an.

În vara anului trecut, Boc vizitase din nou şantierul de lucrări şi le reproşase constructorilor că unele porţiuni ale lucrării arată ca în "epoca de piatră", avertizând că le va "tăia capul", inclusiv prin aplicarea de penalităţi, dacă nu vor respecta termenele de finalizare a proiectului.

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) a anunţat, la finele anului trecut, că firmele Euroconstruct Trading 98 şi Pa&Co, care fac parte din consorţiul care construieşte tronsonul Moara Vlăsiei-Ploieşti, în lungime de 42,5 kilometri, parte a autostrăzii Bucureşti-Ploieşti, vor fi penalizate cu 0,05% pe zi din valoarea contractului, pentru că au depăşit termenul de finalizare a lucrărilor.

Lucrările la Autostrada Bucureşti-Ploieşti sunt împărţite în două sectoare, respectiv Bucureşti-Moara Vlăsiei, unde lucrează consorţiul italian Impressa Pizzarotti/Tirrena Scavi, şi Moara Vlăsiei-Ploieşti, construit de asocierea Spedition UMB/Pa&Co Internaţional/Euroconstruct '98/Com-Axa.

Autostrada Bucureşti-Ploieşti va avea 62 de kilometri, din care în noiembrie erau finalizaţi 25 kilometri. Valoarea totală a lucrărilor se ridică la 450 milioane euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici