- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Guvernul va aloca 200 de milioane de lei pentru dezvoltarea reţelei de cămine pentru vârstnici
Guvernul va aloca, până la sfârşitul anului 2013, suma de 200 de milioane de lei pentru dezvoltarea reţelei naţionale de cămine pentru persoanele vârstnice, iar finanţarea se va face în baza solicitărilor autorităţilor locale, se arată în Metodologia de aplicare a programului.
Guvernul va aloca 200 de milioane de lei pentru dezvoltarea reţelei de cămine pentru vârstnici (Imagine: Andrei Pungovschi/mediafax Foto)
Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale a publicat pe site-ul instituţiei Ordinul privind metodologia de evaluare, aprobare şi acordare de finanţare a programului de interes naţional "Dezvoltarea reţelei naţionale de cămine pentru persoanele vârstnice".
Programul a fost elaborat pentru a utiliza cât mai eficient imobilele şi dotările materiale aferente spitalelor cu paturi aflate în administrarea autorităţilor administraţiei publice locale care nu mai îndeplinesc indicatorii de performanţă, în scopul creării de centre rezidenţiale pentru persoanele de vârsta a treia, prin reorganizarea unităţilor sanitare cu paturi care se desfiinţează.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Principalele obiective ale programului sunt dezvoltarea reţelei de centre rezidenţiale care să acopere nevoile persoanelor vârstnice, asigurarea unei îngrijiri de lungă durată de calitate pentru vârstnicii care şi-au pierdut autonomia funcţională şi nu-şi mai pot continua viaţa în condiţii de siguranţă la propriul domiciliu şi reducerea numărului de spitalizări ale acestei categorii sociale care suferă de afecţiuni cronice, generatoare de dependenţă.
"Bugetul total al acestui program este de 200.000 mii lei. Fondurile necesare pentru finanţarea programului se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul alocat Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale care reprezintă autoritatea finanţatoare. Finanţarea programului se realizează în baza solicitărilor înaintate de către autorităţile administraţiei publice locale care decid reorganizarea unităţilor sanitare cu paturi aflate în administrare, în cămine pentru persoane vârstnice", se arată în Metodologia de evaluare, aprobare şi acordare de finanţare prin Programul de interes naţional "Dezvoltarea reţelei naţionale de cămine pentru persoanele vârstnice".
Grupul ţintă al programului este reprezentat de persoanele vârstnice dependente care nu au familie sau nu se află în întreţinerea unei sau unor persoane obligate la aceasta, nu au locuinţă şi nici posibilitatea de a-şi asigura condiţiile de locuit pe baza resurselor proprii, nu realizează venituri proprii sau acestea nu sunt suficiente pentru asigurarea îngrijirii necesare, nu se pot gospodări singure sau necesită îngrijire specializată şi sunt în imposibilitatea de a-şi asigura nevoile socio-medicale, din cauza bolii sau stării fizice sau psihice.
Documentul prevede că programul se derulează pe o perioadă de 33 luni, începând cu 1 aprilie 2011 şi până cel târziu 31 decembrie 2013.
Prin program se finanţează cheltuielile curente de funcţionare a căminelor pentru persoane vârstnice nou înfiinţate, inclusiv cheltuielile de personal. Finanţarea din program se realizează prin acordarea unei sume calculate prin utilizarea unui cost standard lunar şi acordarea finanţării se realizează începând cu data de 1 a lunii următoare încheierii contractului de finanţare.
"Pentru evaluarea, aprobarea finanţării şi încheierea contractului, solicitările de finanţare se transmit Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, până la data de 15 a lunii anterioare demarării finanţării, cu excepţia celor prin care se solicită finanţare începând cu data de 1 aprilie 2011 şi care pot fi transmise până în data de 28 martie 2011 inclusiv", se arată în metodologia publicată pe site-ul MMFPS.
Sumele necesare acoperirii costurilor de funcţionare ale căminelor pentru persoane vârstnice care depăşesc sumele acordate prin program vor fi suportate din bugetele locale şi alte venituri extrabugetare.
"Sumele acordate prin program se utilizează pentru asigurarea cheltuielilor curente de funcţionare", se mai arată în document.
Pentru a fi considerate eligibile, cheltuielile trebuie să fie aferente funcţionării căminului începând cu data de 1 a lunii următoare încheierii contractului, să fie necesare pentru funcţionarea căminului pentru persoane vârstnice, să fie prevăzute în bugetul căminului şi corespunzătoare perioadei de derulare a programului şi să fie înregistrate în contabilitatea solicitantului, astfel încât să fie identificabile şi verificabile.
Finanţarea căminului pentru persoane vârstnice se poate realiza pentru perioada de maxim 90 de zile de la data încheierii contractului de finanţare, când se acordă solicitantului o sumă lunară care acoperă cheltuielile curente de funcţionare, inclusiv cheltuielile de personal sau pentru continuarea finanţării căminului, începând cu luna următoare perioadei de 90 de zile, suma lunară acordată prin program calculându-se în funcţie de numărul de beneficiari.
Solicitantul va avea obligaţia să asigure din bugetul propriu cofinanţarea funcţionării căminului pentru persoane vârstnice pe perioada derulării contractului de finanţare, în condiţiile în care costurile de funcţionare depăşesc sumele acordate prin program, precum şi să asigure cheltuielile de capital.
Responsabilitatea monitorizării derulării finanţării conform prevederilor legii şi ale contractului de finanţare revine agenţiilor teritoriale pentru prestaţii sociale.
Guvernul a stabilit o listă de 67 spitale care trebuie transformate în cămine pentru bătrâni, sub sancţiunea sistării finanţării, primarii în subordinea cărora funcţionează aceste unităţi fiind obligaţi să se înscrie în program până la sfârşitul lunii martie.
În cele 67 de spitale sunt 677 de medici şi 2.085 de asistenţi medicali.
Potrivit datelor Ministerului Muncii, în prezent sunt 130 de cămine pentru persoane vârstnice, unele susţinute de autorităţi locale, altele de ONG-uri sau societăţi private, în cadrul cărora sunt 7.154 de locuri. Alte 4.180 de persoane sunt pe listele de aşteptare.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO