Prima pagină » Social » CSM a amânat discutarea Raportului de control la DNA

CSM a amânat discutarea Raportului de control la DNA

Secţia pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a amânat, joi, discutarea Raportului privind controlul asupora activităţii DNA, motivul invocat fiind necesitatea studierii documentului şi transmiterea unui punct de vedere de către inspectorii care au realizat verificările.
CSM a amânat discutarea Raportului de control la DNA
18 sept. 2008, 14:28, Social

În 15 august, inspectorii CSM au transmis DNA Raportul de control întocmit de inspectori, iar conducerea Direcţiei a transmis CSM, marţi seară, obiecţiunile proprii asupra documentului.

Întrucât membrii Secţiei pentru procurori a CSM nu au avut timp să studieze varianta Raportului conţinând şi obiecţiunile DNA, procurorul general Codruţa Kovesi a cerut amânarea discutării documentului. În plus, CSM a decis să ceară şi inspectorilor un punct de vedere, în replică la cele arătate în obiecţiunile DNA.

Raportul de control efectuat de Inspecţia judiciară a Consiliului Superior al Magistraturii la Direcţia Naţională Anticorupţie urma să fie luat în discuţie joi de către Secţia de procurori a Consiliului.

Anul trecut, în urma solicitării fostului ministru al Justiţiei, Tudor Chiuariu, de demitere a şefului Secţiei a 2-a din DNA, Doru Ţuluş, al cărui mandat expiră în 23 septembrie, CSM a făcut un control la această structură.

În urma verificărilor, inspectorii CSM au identificat o serie de probleme, cele mai mari însă au fost găsite la secţia condusă de Ţuluş. În final, CSM a decis ca după şase luni să se facă un nou control, timp în care să fie remediate deficienţele manageriale.

În 19 mai, cu o lună înainte de reluarea controlului, procurorii şi ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Secţiei de Combatere a Infracţiunilor Conexe Infracţiunilor de Corupţie din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au solicitat Secţiei pentru procurori a CSM reanalizarea componenţei echipei de inspectori ce urmează a efectua verificări la această structură cu privire la modul în care au fost remediate neregulile reţinute în Raportul Inspecţiei Judiciare numărul 1.213/IJ /380/SIP/2007.

În 30 mai, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis că înlocuirea unui inspector ori a echipei de control, pentru motive temeinice, poate fi invocată de unitatea controlată sau de orice persoană interesată, cel mai târziu până la momentul formulării obiecţiilor la raportul de control.