Guvernul va flexibiliza Codul Muncii chiar cu riscul demiterii

Guvernul va flexibiliza Codul Muncii chiar cu riscul demiterii, a declarat, joi, Andreea Paul Vass, consilier al primului ministru, precizând că Executivul şi-a prezentat "crezul politic" asupra proiectului de ocupare a forţei de muncă.

Urmărește
33 afișări
Imaginea articolului Guvernul va flexibiliza Codul Muncii chiar cu riscul demiterii

Guvernul va flexibiliza Codul Muncii chiar cu riscul demiterii (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

"Astăzi Guvernul îşi declară crezul politic asupra proiectului de ocupare a forţei de muncă. Fără o politică activă a ocupării pieţei muncii atât pe partea de cerere, cât şi a ofertei nu putem vorbi de dezvoltarea economică a României pe termen scurt. Din acest punct de vedere, avem trei obiective. Primul este flexibilizarea Codului Muncii, chiar cu riscul demiterii actualului Guvern", a spus Vass, la o conferinţă de prezentare a Strategiei guvernamentale pentru dezvoltarea sectorului IMM în 2009-2013.

Ea a precizat că alt obiectiv este aplicarea reformei în sistemul educaţiei pentru a-l trasforma într-un proces care să cultive şi să acumuleze competenţe sau abilităţi şi nu repetiţia mimetică a unor informaţii livrate artificial şi care se dovedesc total inutile pe piaţa reală a forţei de muncă.

Referindu-se la strategia pentru IMM-uri, Vass a spus că se urmăreşte creşterea competitivităţii firmelor firmelor şi a capacităţii acestora de a crea locuri de muncă.

"Avem de evitat capcana superficialităţii criticilor care s-au axat până acum pe o politică de ocupare concentrându-se pe asigurarea unui venit în timpul şomajului şi a pensiei, adică pe politici pasive. Noi ne concentrăm pe politici active, în favoarea antreprenoriatului (...) Credem că aceste două obiective - antreprenoriatul şi munca - sunt cele mai eficiente forme de protecţie socială. În schimb, pentru persoanele din categoriile sociale vulnerabile vom aşeza sistemul de protecţie social astfel încât să se adapteze situaţiei reale şi să nu mai permitem abuzurile", a mai spus Vass.

Surse oficiale au declarat pentru MEDIAFAX că Guvernul a discutat, miercuri, în primă lectură, proiectul de modificare a Codului Munii şi intenţionează să se reunească în următoarele zile în şedinţă specială pentru a aproba documentul. Modificările legislative vor fi promovate prin angajarea răspunderii Guvernului în Parlament.

Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA) a lansat joi strategia guvernamentală pentru dezvoltarea sectorului IMM în 2009-2013, elaborată de consorţiul KPMG şi Finas Consulting. MECMA a refăcut strategia, forma prezentată iniţial anul trecut fiind contestată de reprezentanţii mediului de afaceri, care au cerut refacerea acestuia.

Forma finală cuprinde cinci obiective importante, respectiv îmbunătăţirea accesului la finanţare, încurajarea spiritului antreprenorial şi creşterea competitivităţii, îmbunătăţirea cadrului de reglementare în domeniul IMM-urilor şi cooperaţiei, dezvoltarea educaţiei antreprenoriale şi îmbunătăţirea participării IMM-urilor pe piaţa internă şi piee terţe.

În urma implementării strategiei se are în vedere creşterea numărului de IMM-uri cu 10%, a numărului de salariaţi din sistem cu 10%, avansul investiţiilor cu 15% şi al exportului cu 10%. De asemenea, productivitatea va creşte cu 5%, iar creşterea contribuţiei firmelor mici şi mijlocii la valoarea adăugată va fi de 5 puncte.

Finanţarea proiectului, de 3,48 milioane lei, este asigurată de Uniunea Europeană prin Programul Operaţional "Dezvoltarea Capacităţii Administrative 2007-2013" (85%) şi bugetul de stat (15%).

Reprezentanţii KPMG au declarat că pentru implementarea măsurilor din strategie s-a luat în calcul un buget echivalent cu 0,4% din PIB, cât ar trebui să fie alocat în fiecare an pentru sectorul IMM-urilor.

"Nu avem un buget, dar am luat în calcul bugetul de 0,4% din PIB pe care Guvernul trebuie să-l aloce anual sectorului (...) Următorii paşi după finalizarea strategiei sunt aprobarea de către Guvern a documentului, stabilirea unei unităţi de implementare a strategiei la nivelul Ministerului Economiei, iar dintre măsurile imediate care trebuie luate pentru a putea fi implementată strategia este diversificarea surselor de finanţare pentru IMM-uri", a declarat Florin Bănăţeanu, lider de proiect, director KPMG România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici