- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (14.01.2015, 16:34)
- Departamentul Social - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Guvernul va încadra mediatori şcolari în toate unităţile cu elevi romi în raport de minimum 15%
Guvernul va încadra mediatori şcolari în toate cele 1.680 unităţi de învăţământ în care numărul de copii şi elevi romi este de minimum 15% şi va dezvolta programe de tip "Şcoală după şcoală" în comunităţile rome, conform strategiei în domeniu pentru 2015-2020, aprobată în şedinţa de miercuri.
Urmărește
2205 afișări
Guvernul va încadra mediatori şcolari în toate unităţile cu elevi romi în raport de minimum 15% (Imagine: Shutterstock)
"Obiectivul principal al Strategiei este incluziunea socio-economică a cetăţenilor români aparţinând minorităţii rome la un nivel similar celui al populaţiei majoritare. Principalele domenii de intervenţie sunt reprezentate de accesul la educaţie, locuri de muncă, sănătate şi locuinţe, în complementaritate cu serviciile sociale şi infrastructura, cultura şi combaterea discriminării", informează Guvernul.
Cheltuielile estimate pentru implementarea acţiunilor cuprinse în acest document în perioada 2015-2016 sunt de 430,502 milioane de lei, urmand ca efortul naţional de finanţare să fie completat din Fondul Social European în domeniile educaţiei şi ocupării. De asemenea, pentru finanţarea Strategiei în perioada 2015-2020 vor fi accesate şi fonduri europene structurale şi de investiţii din cadrul financiar multi-anual al UE.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Nicuşor Dan, uimit de rezultatul alegerilor: Vreau să înţeleg mecanismul
-
Lasconi: Promit că voi da totul pentru a mă ridica la aşteptările voastre
-
Cum explică PNL scorul dezastruos. Deputat: Guvernarea cu PSD ne-a costat, al doilea mandat al lui Iohannis ne-a îngropat
În domeniul educaţiei, principalele obiective vizează reducerea discrepanţelor dintre copiii romi şi cei care nu aparţin acestei minorităţi în ceea ce priveşte participarea şcolară, nivelul de performanţă şcolară, condiţii socio-economice şi reducerea numărului de cazuri de discriminare din şcoli. Principalele măsuri pentru atingerea acestor obiective vizează derularea unor programe naţionale distincte care au scopul de a conduce la creşterea accesului la educaţie timpurie a copiilor vulnerabili, inclusiv a celor romi, prin acordarea de consiliere parentală, de hrană şi prin extinderea facilităţilor existente de îngrijire pentru copii (grădiniţe, creşe, centre de îngrijire de zi).
"De exemplu, se are în vedere iniţierea unui program naţional, prin colaborarea între nivelul central şi local al administraţiei publice, în vederea furnizării de sprijin pentru 10.000 de copii din categorii vulnerabile (inclusiv romi) şi în risc de abandon şcolar, pentru îmbunătăţirea situaţiei socio-economice în aspectele care le blochează incluziunea educaţională (hrană, haine, condiţii de locuire, stare de sănătate etc). În identificarea beneficiarilor se va păstra, pe cât posibil, echilibrul de gen", arată Guvernul.
Totodată, se are în vedere încadrarea de mediatori şcolari în toate cele 1.680 de unităţi de învăţământ în care numărul de copii şi elevi romi este de minimum 15% (procentul se revalidează de unităţile şcolare numai împreună cu organizaţiile rome, cu reprezentanţii romi, cu structurile rome locale şi judeţene). Mediatorii şcolari vor fi cooptaţi de către unităţile de învăţământ în toate activităţile de prevenire continuă a segregării.
Stragia include şi alte măsuri concrete, precum dezvoltarea programelor de tip “Şcoală după şcoală” în comunităţile rome, prin includerea în rândul beneficiarilor a minimum 10.000 de copii romi de la nivel primar şi gimnazial din şcoli unde ponderea elevilor romi este peste 10%, continuarea programelor “A doua şansă” pentru cei care au abandonat şcoala, continuarea măsurilor de acţiune prin care sunt alocate locuri special pentru romi în instituţiile de învăţământ superior, în şcolile profesionale şi liceale.
În sectorul ocupării, principalul obiectiv urmăreşte îmbunătăţirea participării la piaţa muncii a cetăţenilor români aparţinând minorităţii rome prin acţiuni precum campanii de informare pe piaţa muncii pentru asigurarea legăturii dintre angajatori şi romii care nu au de lucru (servicii gratuite de informare, mediere şi consiliere a celor în căutarea unui loc de muncă), facilitarea mobilităţii forţei de muncă şi antreprenorialului pentru romi (prin acordarea unor prime de angajare, oferire de consultanţă gratuită întreprinzătorilor începători), acordarea de facilităţi pentru agenţii economici care angajează candidaţi din grupuri defavorizate.
În domeniul sănătăţii, se urmăreşte îmbunătăţirea accesului cetăţenilor romi la servicii de sănătate de bază, preventive şi curative; reducerea riscurilor şi prevenirea îmbolnăvirilor; prevenirea discriminării romilor care accesează servicii de sănătate, prin măsuri precum susţinerea programelor de burse pentru tinerii romi care vor să urmeze studii postliceale şi universitare din domeniul serviciilor de sănătate, angajarea cu prioritate în comunităţile de romi rurale a asistentului medical comunitar rom şi a mediatorului sanitar, consilierea populaţiei rome asupra dreptului la pachetul minimal de servicii de sănătate pentru persoanele care nu sunt incluse în sistemul asigurărilor sociale de sănătate şi monitorizarea accesului acestora, înscrierea populaţiei rome pe listele medicilor de familie, informarea şi consilierea femeilor şi fetelor rome privind sănătatea reproducerii, riscurile asociate mariajelor timpurii, sănătatea mamei şi copilului, prevenirea şi combaterea violenţei domestice şi a traficului de persoane, înfiinţarea unei linii verzi de sesizare a discriminării pacienţilor romi care accesează serviciile de sănătate, de către fiecare consiliu judeţean.
În sectorul locuirii, obiectivul este asigurarea unor condiţii decente de viaţă şi asigurarea de servicii publice şi de infrastructură. Printre măsurile avute în vedere sunt construirea de locuinţe sociale pentru asigurarea accesului nediscriminatoriu romilor cu venituri mici, reabilitarea clădirilor în zone locuite de populaţie romă vulnerabilă, sprijinirea activităţii de cadastru şi intabulare a proprietăţilor imobiliare.
Monitorizarea şi evaluarea implementării Strategiei va fi asigurată de către un comitet interministerial constituit în acest scop. Un Punct Naţional de Contact va fi desemnat de către premier, conform recomandărilor UE.
La nivel judeţean vor fi înfiinţate grupuri de lucru formate din reprezentanţi ai autorităţilor locale şi ai Birourilor judeţene pentru romi, iar primăriile vor angaja experţi în problematica romilor, care să lucreze la implementarea strategiei, alături de alţi reprezentanţi locali.
Analiza punerii în aplicare a planurilor de acţiune, conform indicatorilor stabiliţi, se va face de două ori pe an, iar în cazul în care va fi nevoie, vor fi luate măsuri de remediere. Un raport anual privind implementarea Strategiei va fi trimis Guvernului şi, ulterior, Comisiei Europene, prin intermediul Punctului Naţional de Contact.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 12:55
LIVE TEXT Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Elena Lasconi, 19,17% - Marcel Ciolacu 19,15%. Aproape 2200 de voturi diferenţă. Marja se măreşte / Călin Georgescu, primul cu 22,95%
-
astăzi, 12:30
Cercetări pentru împiedicarea dreptului la vot, după ce o pacientă din spital nu a putut vota