Guvernul va tăia limita de venit pentru alocaţii familiale, cu 100 lei

Guvernul a convenit cu Banca Mondială să reducă limita maximă de venit în funcţie de care sunt acordate alocaţiile familiale, de la 470 lei la 370 lei/persoană, pentru a limita cheltuielile, urmând ca aceste alocaţii să fie acordate diferenţiat, în interiorul a două tranşe de venituri ale familiei.

Urmărește
66 afișări
Imaginea articolului Guvernul va tăia limita de venit pentru alocaţii familiale, cu 100 lei

Guvernul va tăia limita de venit pentru alocaţii familiale, cu 100 lei (Imagine: Luiza Puiu/Mediafax Foto)

Plafonarea limitei de venituri în funcţie de care sunt acordate alocaţiile familiale, respectiv alocaţia familială complementară şi alocaţia de susţinere pentru familia monoparentală, este prezentată într-un document redactat de Ministerul Muncii şi obţinut de MEDIAFAX.

În document se aminteşte că toate familiile cu copii şi venituri de până la 470 lei/persoană beneficiază în prezent de acelaşi cuantum al prestaţiei sociale, dar anunţă că evoluţia ulterioară a acestui program se îndreaptă spre "sprijinirea mai focalizată" a familiilor cele mai sărace.

"Una dintre principalele solicitări ale Băncii Mondiale a fost aceea de diminuare a limitei de venituri, pentru a nu creşte nejustificat cheltuielile bugetare. În urma analizelor făcute s-a agreat ca limita de venit să se plafoneze la 370 lei/persoană", se arată în document.

Sursa citată relevă totodată că Ministerul Muncii a elaborat un proiect de lege privind instituirea alocaţiei pentru susţinerea familiei, care prevede diferenţierea acordării alocaţiilor familiale în funcţie de veniturile familiilor şi numărul de copii din familie, cu sprijinul mai focalizat al familiilor cu venituri mai mici, respectiv stabilirea a două tranşe de venituri, "eficientizarea" efortului bugetar fără a se depăşi bugetul prognozat pentru 2011 (echivalent cu cel prevăzut pentru 2010) prin revizuirea limitelor de venituri şi cuantumurilor alocaţiei, precum şi menţinerea în continuare a alocaţiei de stat pentru copii ca drept universal acordat tuturor copiilor.

Rezultatele aşteptate de Guvern în urma revizuirii sunt eficienţa în utilizarea alocărilor bugetare prin limitarea sumei maxime totale pe care o persoană sau o familie o poate primi cu titlu de prestaţii sociale, responsabilizarea persoanei sau familiei pentru gestionarea banilor primiţi ca măsură de asistenţă socială, flexibilizarea transferului pretaţiilor dintr-un judeţ în altul în situaţia schimbărilor de domiciliu, urmare a găsirii unui loc de muncă.

Documentul indică şi intenţia Guvernului de a înfiinţa în perioada imediat următoare o nouă structură denumită "Observatorul Social Naţional", ca instituţie independentă care să gestioneze o bază de date cu indicatorii sociali şi să publice anual un raport privind situaţia socială a României. Instituţia va fi formată din experţi neimplicaţi politic şi va avea un consiliu director din care vor face parte reprezentanţi ai Preşedinţiei, ai Parlamentului, ai tuturor ministerelor implicate, ai Institutului Naţional de Statistică şi ai partenerilor sociali.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici