- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Guvernul vinde terenurile caselor naţionalizate actualilor proprietari
Guvernul a pregătit un proiect de lege care stabileşte că proprietarii de case naţionalizate care au redobândit sau achiziţionat locuinţa prin Legea 112/1995 cumpără şi terenul aferent, deţinut de primării, operaţiuni din care estimează că va obţine 4 miliarde lei, din care 3 miliarde lei în 2010.
Guvernul vinde terenurile caselor naţionalizate actualilor proprietari (Imagine: Doru Colgiu/Mediafax Foto)
"Chiriaşii care au dobândit sau dobândesc proprietatea apartamentelor cumpără de la unităţile administrativ teritoriale terenurile din proprietatea privată a acestora, aferente apartamentelor respective. În cazul în care unitatea locativă este compusă din mai multe apartamente, face obiectul vânzării şi cota parte de teren aferentă spaţiilor cu destinaţie comună", se arată în proiectul obţinut de MEDIAFAX.
În document se stabileşte totodată că "se supun obligaţiei chiriaşilor, moştenitorii acestora şi cumpărătorii subsecvenţi".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Preţul de vânzare al terenului va fi stabilit la valoarea de piaţă, pe baza unui raport de evaluare întocmit de evaluatori autorizaţi şi aprobat de consiliul local, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucureşti.
Nu vor fi vândute terenurile aflate în procedură de revendicare administrativă sau judiciară.
"În actuala situaţie de criză, vânzarea acestor terenuri reprezintă o sursă de venit care ar echilibra balanţa bugetară a unităţilor administrativ teritoriale. Procedura a fost discutată la nivel politic şi s-a decis să fie introdusă în programul anticriză, pentru creşterea veniturilor bugetare", au declarat agenţiei MEDIAFAX surse ministeriale.
În document se arată de altfel că, prin vânzarea terenurilor, se urmăreşte rezolvarea unei probleme sociale, precum şi creşterea veniturilor bugetare.
Guvernul estimează că din această tranzacţie va obţine la bugetul local, în 2009 şi 2010, un plus de patru miliarde lei (aproximativ un miliard de euro), din care trei miliarde de lei anul viitor.
Sumele obţinute din vânzarea terenurilor vor reprezenta venit la bugetul unităţii administrativ teritoriale care a încheiat contractul de vânzare-cumpărare.
Contactaţi de MEDIAFAX, reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) au arătat că, până în prezent, proiectul de lege nu a fost transmis instituţiei în vederea formulării de observaţii, dar au precizat, referitor la nuanţa imperativă a textului (care face referire la "obligaţia chiriaşilor"-n.r.), că, potrivit dreptului comun în materia contractelor civile, contractul de vânzare-cumpărare se încheie prin consimţământul părţilor, acordul de voinţă între părţi fiind întotdeauna necesar, cu excepţiile prevăzute de lege.
Ei explică astfel că, necunoscând motivele care au stat la baza elaborării propunerii legislative, nu pot preciza dacă s-a dorit să se instituie dreptul sau obligaţia proprietarilor de a cumpăra terenul aferent.
"Un punct de vedere avizat cu privire la interpretarea dispoziţiilor cuprinse în actul normativ va putea fi formulat numai după ce instituţia noastră va lua la cunoştinţă de întreg textul proiectului de lege, inclusiv expunerea de motive, ce constituie instrumentul de prezentare şi motivare a noii reglementări propuse. În absenţa informaţiilor cuprinse în expunerea de motive şi care ne-ar permite să stabilim care au fost voinţa iniţiatorului şi raţiunea care a stat la baza elaborării proiectului de lege, putem conchide doar că s-a dorit să se dea posibilitatea pentru dobânditorii de apartamente în temeiul Legii 112/1995 de a cumpăra terenurile aferente acestor apartamente şi care se află în proprietatea privată a unităţilor administrativ teritoriale", afirmă reprezentanţii ANRP.
Ei amintesc că această dispoziţie legală vine în consonanţă cu dispoziţiile Legii 1/2009 care, la punctul 5, prevede că "nu se restituie în natură terenurile aferente imobilelor care au fost înstrăinate în temeiul dispoziţiilor Legii 112/1995" şi că, potrivit art. 42 din Legea 10/2001, imobilele care nu se restituie persoanelor îndreptăţite rămân în administrarea deţinătorilor actuali şi pot fi înstrăinate potrivit legislaţiei în vigoare, chiriaşii având drept de preemţiune.
"Cu privire la nuanţa imperativă a textului, precizăm că, potrivit dreptului comun în materia contractelor civile, contractul de vânzare-cumpărare se încheie prin consimţământul părţilor, acordul de voinţă între părţi fiind întotdeauna necesar, cu excepţiile prevăzute de lege. Neputând cunoaşte, în acest moment, motivele care au stat la baza elaborării propunerii legislative, nu putem preciza dacă s-a dorit să se instituie dreptul dobânditorilor construcţiilor în temeiul Legii 112/1995 de a cumpăra terenul aferent acestor sau obligaţia de a le cumpăra", mai arată reprezentanţii ANRP.
Legea 112/1995 a permis foştilor proprietari să primească în natură, prin retrocedare, imobilele trecute în proprietatea statului după 6 martie 1945. Imobilele nerestituite în natură au fost cumpărate de chiriaşii titluari de contract.
Terenurile aferente au rămas însă în proprietatea privată a primăriilor, locatarii având doar drept de folosinţă asupra acestora.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO