Hackerul TinKode, trimis în judecată pentru accesarea serverelor unor instituţii din Europa şi SUA

Hackerul TinKode din Timişoara, care a accesat neautorizat servere şi site-uri aparţinând unor instituţii importante din Europa, SUA şi Africa de Sud, printre care şi NASA, pentru obţinerea de date informatice, a fost trimis în judecată pentru infracţiuni informatice.

Urmărește
213 afișări
Imaginea articolului Hackerul TinKode, trimis în judecată pentru accesarea serverelor unor instituţii din Europa şi SUA

Hackerul TinKode, trimis în judecată pentru accesarea serverelor unor instituţii din Europa şi SUA (Imagine: Shutterstock)

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată a lui Manole Răzvan Cernăianu, în vârstă de 20 de ani, cunoscut sub pseudonimul "TinKode", pentru infracţiuni informatice, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei transmis, miercuri, agenţiei MEDIAFAX.

"În sarcina inculpatului se reţine că, în mod repetat, a accesat în mod neautorizat, prin încălcarea măsurilor de securitate, mai multe servere şi pagini/site-uri de internet aparţinând unor instituţii importante din Europa, SUA şi Africa de Sud, în scopul obţinerii de date informatice, inculpatul procedând la transferul fraudulos de date informatice confidenţiale. Inculpatul Cernăianu Manole Răzvan a lansat atacuri informatice şi a accesat fără drept mai multe servere aparţinând armatei Statelor Unite ale Americii, obţinând date confidenţiale, pe care le-a copiat şi transferat în mod neautorizat în propriul sistem informatic", potrivit procurorilor DIICOT.

Tânărul a postat şi divulgat respectivele date informatice către public prin intermediul unui jurnal tip blog şi pe un site web.

"Prin acelaşi mod de operare, inculpatul a compromis şi server-ul web aparţinând National Aeronautics and Space Administration (NASA). În sarcina inculpatului se mai reţine că a accesat în mod neautorizat, lansând atacuri informatice asupra sistemului informatic şi paginii de web aparţinând Guvernului SUA, respectiv Departamentului de Apărare - Pentagon", precizează DIICOT.

Procurorii au mai arătat că pentru săvârşirea infracţiunilor Răzvan Cernăianu a conceput o aplicaţie informatică, software pe care l-a şi oferit terţilor, pe blog-ul personal, contra sumei de 150 de dolari, împreună cu alte coduri de acces şi date informatice care permit accesul la sisteme informatice.

Hackerul a postat pe blog şi o înregistrare video care a surprins atacurile informatice exercitate asupra site-ului oficial al administraţiei americane.

"Prin activitatea infracţională s-a produs blocarea temporară a sistemelor informatice atacate, restricţionându-se astfel accesul la acestea şi perturbându-se în mod grav buna lor funcţionare. Prejudiciul cauzat este de 250.000 USD", se mai arată în comunicat.

Dosarul va fi judecat de magistraţii Judecătoriei Drobeta-Turnu Severin.

Procurorii DIICOT au colaborat în instrumentarea cauzei cu ofiţerii FBI şi cu reprezentanţii NASA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici