Hăineală despre discuţia privind absenţa unui vot în alegerea sa ca şef al CSM: Deja deraiem

Procurorul Oana Schmidt Hăineală, ales preşedinte al CSM, a declarat luni că voturile pentru candidatura sa şi cea a judecătorului Mircea Aron au fost centralizate şi nu există îndoială asupra legalităţii procesului, iar insinuarea că ar lipsi un vot este absurdă, ea exclamând: "Deja deraiem!".

Urmărește
158 afișări
Imaginea articolului Hăineală despre discuţia privind absenţa unui vot în alegerea sa ca şef al CSM: Deja deraiem

Hăineală despre discuţia privind absenţa unui vot în alegerea sa ca şef al CSM: Deja deraiem (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Întrebată în legătură cu numărul de voturi pe care l-a obţinut judecătorul Mircea Aron, având în vedere că membri ai Secţiei de judecători susţin că acesta a avut nouă voturi din totalul de 18, inclusiv pe cel al preşedintei instanţei supreme, astfel că ea nu ar fi avut cum să obţină cele zece voturi care i-au adus alegerea la şefia CSM, Oana Schmidt Hăineală a spus: "Este absurd, eram toţi membri prezenţi. Haideţi să nu... deja deraiem".

"Voturile s-au centralizat de către aparatul tehnic în prezenţa tuturor membrilor Consiliului, s-au numărat în prezenţa tuturor membrilor Consiliului, există înregistrările video, audio, există procesele-verbale, există centralizatorul votului, există buletinele de vot sigilate în prezenţa martorilor, nu există absolut niciun fel de îndoială asupra legalităţii procesului electoral, asupra numărului de voturi exprimate, asupra finalităţii legale a întregii proceduri şi este extrem de gravă orice fel de astfel de afirmaţie cu atât mai mult cu cât vine din partea unor magistraţi", a afirmat Hăineală.

Într-o declaraţie dată publicităţii, semnată de şapte din cei nouă membri ai Secţiei de judecători a CSM, se arată:

"În cadrul procedurii de vot, candidatul propus de Secţia pentru judecători, domnul judecător Mircea Aron a obţinut un număr de 8 voturi din cele 18 exprimate. Urmare a respingerii candidaturii pentru funcţia de vicepreşedinte a doamnei judecător Alina Ghica, Secţia pentru Judecători s-a convocat într-o şedinţa extraordinară în care a luat în discuţie situaţia ivită. După consultarea tuturor membrilor aleşi ai secţiei, inclusiv a doamnei judecător Alina Ghica şi a domnului judecător Cristi Vasilică Danileţ, a constatat că niciun membru al CSM judecător nu intenţionează să-şi depună candidatura pentru funcţia de vicepreşedinte al instituţiei. În aceste condiţii, Secţia pentru Judecători, prin Hotărârea 4/2013, a decis să solicite Plenului CSM revocarea hotărârii privind alegerea preşedintelui CSM ca singură modalitate de soluţionare a blocajului creat. Cererea de revocare a fost respinsă fără a fi pusă în realitate în dezbaterea Plenului, astfel cum prevăd actele normative în materie. În acel moment şedinţa Plenului fusese suspendată prin consens, pentru consultări".

Sursa citată continuă:

"Ulterior şedinţei din data de 4 ianuarie 2013, printr-un comunicat de presă al Secţiei pentru Judecători un număr de şapte judecători ai secţiei (Mona Lisa Neagoe, Mircea Aron, Horaţius Dumbravă, Alexandru Şerban, Adrian Neacșu, Adrian Bordea, Marius Tudose) au renunţat la beneficiul secretului votului, asumându-şi transparent şi ca dovadă a responsabilităţii faţă de sistemul judiciar votul exprimat pentru candidatul unic al Secţiei pentru Judecători. Declaraţia lor este întărită de existenţa unei individualizari a fiecărui vot prin semnătură. Separat, ministrul Justiţiei a afirmat de asemenea public că a votat cu acelaşi candidat reprezentând Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, semnând buletinul de vot. Într-un comunicat de presă din data de 8 ianuarie 2013 preşedintele ICCJ, membru de drept în CSM, dezminte informaţiile apărute în presă în legătură cu modul cum ar fi votat, ceea ce este de natură să arunce suspiciuni publice majore cu privire la distribuţia reală a voturilor în cadrul şedintei din data de 4 ianuarie 2013".

"Toate aceste evenimente creează unui observator neutru impresia că alegerile pentru preşedenţia CSM au fost subordonate altor interese decât cele superioare ale sistemului judiciar şi că jocuri obscure de culise au determinat rezultatul final, transparenţa, corectitudinea şi responsabilitatea procedurilor fiind sacrificate", susţin şapte din cei nouă judecători ai Secţiei.

Potrivit sursei citate, cu mai mult de o lună înaintea alegerilor propriu-zise, Secţia pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a luat în discuţie în mod deschis şi transparent în interiorul CSM problema candidaturilor pentru funcţia de preşedinte al Consiliului.

"În urma mai multor şedinţe informale ale Secţiei pentru Judecători s-a ajuns ca d-ul judecător Mircea Aron, reprezentant al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, să-şi asume responsablitatea unei candidaturi. Secţia pentru Judecători a prezentat colegilor din Consiliul Superior al Magistraturii această candidatură ca fiind asumată şi susţinută în cadrul secţiei, în considerarea interesului sistemului judiciar ca în anul 2013 în CSM să se manifeste solidaritatea, maturitatea, lipsa partizanatului şi echilibrul pe care un reprezentant al instanţei supreme le garanta. Reamintim că, Secţia pentru Judecători a CSM deţine majoritatea absolută în cadrul Consiliului, având 9 membrii judecatori aleşi în adunările generale ale instanţelor judecătoreşti şi pe preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care, potrivit legii, este şi reprezentantul puterii judecătoreşti, adică în total 10 membri din cei 18 în total ai Consiliului", mai arată semnatarii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici