Hala Matache rămâne pe amplasamentul actual şi va fi conservată până la restaurare

Hala Matache rămâne pe amplasamentul actual şi nu va fi afectată de lucrările la diametrala Berzei-Buzeşti, iar până la restaurare vor fi luate măsuri de conservare şi punere în siguranţă a monumentului istoric, au decis reprezentanţii municipalităţii şi cei ai Ministerului Dezvoltării Regionale.

Urmărește
755 afișări
Imaginea articolului Hala Matache rămâne pe amplasamentul actual şi va fi conservată până la restaurare

Hala Matache rămâne pe amplasamentul actual şi va fi conservată până la restaurare (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

"În vederea consolidării consensului apărut în urma dezbaterii publice din 15 iulie, referitor la diametrala Berzei-Buzeşti, reprezentanţii municipalităţii şi cei ai Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) au hotărât implementarea unor soluţii pentru protecţia monumentelor istorice şi valorilor de patrimoniu construit şi pentru demararea unui proces de abordare integrată a aspectelor sociale, economice, de circulaţie, mediu natural şi construit", se arată într-un comunicat de marţi al Primăriei Capitalei.

Astfel, în cazul Halei Matache s-a decis păstrarea amplasamentului actual, "fiind dispuse măsuri de conservare şi punere în siguranţă până la demararea unui proces de restaurare a monumentului istoric".

În cazul întocmirii proiectului tehnic de infrastructură se va ţine cont de păstrarea poziţiei căii de rulare pe partea de est a Halei Matache, "prin diminuarea nesemnificativă a benzilor de circulaţie, cu respectarea profilului de patru benzi auto şi două de tramvai".

Proiectarea trotuarului de vest prin porticul Halei va fi făcută în conformitate cu proiectul tehnic final. De asemenea, canalul colector va fi deviat din poziţia actuală sub Hala Matache, în zona circulaţiei auto.

"Se instituie un moratoriu de două luni privind lucrările de construire în zona sensului giratoriu de la intersecţia străzii Mircea Vulcănescu cu strada Berzei, cu excepţia lucrărilor tehnico-edilitare, îndeosebi referitoare la canalul colector şi la linia de tramvai", a precizat municipalitatea.

Lucrările de infrastructură vor continua în baza proiectului iniţial pe segmentele Piaţa Victoriei - Calea Griviţei (inclusiv intersecţia) şi Calea Plevnei - strada Mircea Vulcănescu (exclusiv sensul giratoriu).

Primăria Capitalei, cu sprijinul Ordinului Arhitecţilor din Romania şi al MDRT, va organiza un concurs de soluţii de arhitectură privind reamenajarea zonei Pieţei Matache şi a spaţiilor publice adiacente, inclusiv integrarea Halei. Concursul urmează să fie iniţiat până în 30 octombrie 2011.

MDRT va lansa, în parteneriat cu municipalitatea, un studiu-pilot de regenerare urbană integrată pe întreaga zonă est şi vest, faţă de axul străzii Buzeşti-Berzei, între străzile Occidentului şi Ştirbei Vodă. "În baza studiului pilot se vor fundamenta măsurile necesare în vederea legiferării proiectelor de regenerare urbană integrată", a precizat Primăria Capitalei.

De asemenea, planurile urbanistice zonale în curs de avizare vor fi amendate pentru a institui restricţie temporară de construire pe latura de vest a străzii Buzeşti, între străzile Occidentului şi Ştirbei Vodă.

Primăria Capitalei trebuie să ia măsuri de amenajare ambientală provizorie a zonei (pentru spaţiile reziduale, calcane) şi să creeze un punct de informare privind evoluţia proiectului.

În 15 iulie a avut loc o dezbatere publică pe tema diametralei Buzeşti-Berzei, la care au participat primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, şi ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea.

La dezbateri s-a stabilit că lucrările de construcţie la diametrală vor fi reluate din 16 iulie, cu condiţia să nu afecteze Hala Matache, clădire de patrimoniu.

"Am agreat să se instituie interdicţie temporară de construcţie în zonă şi apoi să se decidă dezvoltarea zonei în vecinătatea diametralei Buzeşti-Berzei. Acest lucru va fi subiectul analizei în perioada următoare. Va fi făcut cadrul legislativ pentru cum se implementează astfel de proiecte, care trebuie să obţină şi acceptul locuitorilor, şi recomandările specialiştilor", declara atunci ministrul Elena Udrea.

La dezbaterea publică au participat şi reprezentanţii unor ONG-uri, dar şi arhitecţi, care au constituit un "grup de consolidare a încrederii".

Mircea Toma, reprezentantul unui ONG, considera dezbaterea ca fiind un moment istoric, pe care l-a numit "pacea de la Hala Matache".

La dezbatere s-a stabilit, alături de începerea lucrărilor la diametrală şi de interdicţia temporară a lucrărilor de construcţii în zonă, căutarea unei soluţii pentru Hala Matache, organizarea unui concurs de soluţii pentru zona care a fost demolată şi a unui concurs de idei pentru Calea Victoriei, care ar urma să devină zonă pietonală.

Ministrul Elena Udrea a cerut Inspectoratului de Stat în Construcţii, în luna iunie, să oprească lucrările de construcţie a tronsonului rutier Buzeşti-Berzei, cunoscut ca "diametrala nord-sud", după discuţii cu reprezentanţii unor ONG-uri, care au protestat la sediul MDRT.

Organizaţiile neguvernamentale reuşiseră să anuleze în instanţă planul urbanistic zonal care stă la baza lucrărilor de intervenţie începute de Primăria Capitalei în zonă, precum şi anularea autorizaţiei de construcţie.

Proiectul diametralei Buzeşti-Berzei-Uranus a fost contestat, de la începutul investiţiei, de către mai multe ONG-uri, care au criticat felul în care au fost făcute exproprierile şi au fost date autorizaţii de demolare pentru imobile cu statut de monument istoric sau din zone protejate.

Primarul Capitalei anunţa, în noiembrie 2010, că Bucureştiul va putea fi traversat de la nord la sud în 20 de minute, pe traseul Piaţa Victoriei - Piaţa Coşbuc, în urma lucrărilor la diametrala Buzeşti-Berzei-Uranus, pe care o califica drept "cea mai mare operaţiune urbană din ultimii 20 de ani".

Municipalitatea preciza atunci că valoarea estimată a investiţiei este de circa 330 de milioane de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici