Hancescu: Rezultatele slabe la bacalaureat arată dezorganizarea din sistem, şi profesorii au o vină
Preşedinte Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hancescu, a declarat, luni, că rezultatele slabe de la examenul de bacalaureat din acest an arată, de fapt, dezorganizarea care există în sistemul educaţional românesc, precizând că şi profesorii au o vină.
Hancescu: Rezultatele slabe la bacalaureat arată dezorganizarea din sistem, şi profesorii au o vină (Imagine. Octav Ganea/Mediafax Foto)
"Nu doar elevii sunt responsabili pentru notele mici obţinute la acest examen de maturitate, ci şi profesorii, părinţii, Ministerul Educaţiei. Fiecare trebuie să îşi asume partea de vină. Programele şcolare mult prea încărcate, lipsa continuităţii cadrelor didactice la catedră, presiunea psihologică mare prin sistemul de supraveghere video, dar şi dezinteresul copiilor au dus la obţinerea unui procentaj mic de promovabilitate", a declarat Hancescu, pentru MEDIAFAX.
În opinia liderului FSLI, nu trebuie omisă nici resursa umană, care nu este motivată şi căreia nu i se poate cere performanţă.
"Învăţământul din România are nevoie de reformă, dar ea nu trebuie să înceapa cu examenele, ci cu ceea ce se întâmplă la clase, la baza sistemului. Sper că aceste rezultate nu vor fi revendicate ca o victorie de către reprezentanţii Ministerului Educaţiei, ci îi vor determina să privească sistemul de învăţământ cu mai mult interes şi responsabilitate", a spus Hancescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Care sunt opțiunile Rusiei după ce Ucraina a închis gazoductul care alimenta Europa, iar Moldova are deja alternative pentru gazul rusesc? Putin se bazează pe marile puteri din Est, cu China în frunte
-
Un general polonez a fost demis după ce mine antitanc dispărute au fost găsite în depozitul IKEA
-
Incendiile din LA. Autorităţile anunţă că 13 persoane sunt dispărute şi 22 au fost arestate
-
Alegeri în Germania: Extrema dreaptă creşte în sondaje. Cum stă partidul cancelarului Scholz
Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat că România este la răscruce iar rezultatele şi comportamentele de la bacalaureat sunt oglinda societăţii, precizând că naţiunea trebuie să aleagă dacă va merge pe mâna celor oneşti sau pe şmecherii.
În prima declaraţie de presă făcută după anunţarea rezultatelor la examenul de bacalaureat înaintea contestaţiilor, ministrul Daniel Funeriu a început prin a-i felicita pe cei 90.765 de elevi care au promovat, dar şi pe părinţii, profesorii şi învăţătorii lor.
De asemenea, Daniel Funeriu i-a felicitat pe cei 65 de elevi care au luat nota 10 la bacalaureat, precizând că aceştia vor fi premiaţi de Ministerul Educaţiei în cadrul unei ceremonii.
Ministrul Educaţiei a mai spus că pentru prima dată societatea ştie că diploma de bacalaureat are o valoare câştigată prin muncă.
Părinţii consideră că autorităţile sunt responsabile pentru situaţia dezastruoasă de la bacalaureat şi cer ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu, să îşi asume responsabilitatea eşecului şi să îşi dea demisia.
Ei spun că rezultate slabe de la bacalaureat au fost cauzate de atitudinea autorităţilor de discreditare a cadrelor didactice şi a elevilor, dar şi de lipsa măsurilor coerente şi eficiente care să conducă la îmbunătăţirea reală a procesului instructiv-educativ.
În opinia Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi-Învăţământ Preuniversitar, Ministerul Educaţiei s-a mulţumit să instaureze măsuri pentru eliminarea posibilităţilor de fraudă din sălile de examene, lucru lăudabil, dar care s-a făcut fără a asigura un climat unitar la nivel naţional. Părinţii cred că acest lucru trebuia făcut discret, fără a instaura stresul asupra copiilor şi fără ca aceştia să fie trataţi din start ca infractori.
Unul din doi elevi a promovat bacalaureatul în acest an, multe licee din ţară au avut promovabilitate zero, iar în majoritatea judeţelor procentul celor care au promovat este mult mai mic faţă de anul trecut. Rezultatele indică cel mai slab bacalaureat din ultimii 20 de ani.
În acest an, promovabilitatea la bacalaureat este de 44,47% la nivel naţional, înaintea contestaţiilor.
Ministerul Educaţiei a înregistrat 661 de eliminări la prima sesiune a bacalaureatului, candidaţii daţi afară de la test pentru fraudă nemaiputând susţine examenul în toamna acestui an şi nici în vara anului viitor.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO