Hărdău: Rezultatele de la bacalaureat oglindesc realitatea din teren; îl apreciez pe Funeriu

Fostul ministru al Educaţiei Mihail Hărdău consideră că rezultatele de la bacalaureat "oglindesc" realitatea din teren şi apreciază atitudinea ministrului Daniel Funeriu, care "a dat dovadă de exigenţă în ceea ce priveşte combaterea fraudei la examen", transmite corespondentul MEDIAFAX

Urmărește
5 afișări

Senatorul PDL Mihail Hărdău a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că actuala situaţie se apropie mai bine de realitate decât rezultatele din anii anteriori, "în care frauda la bacalaureat era adusă la nivel naţional", existând întotdeauna "un parteneriat funcţional, malefic, între părinţi, profesori şi elevi".

"Din punctul de vedere al unui fost ministru al Educaţiei, al unui fost preşedinte de bacalaureat şi de şef de centru de corectură din 1982 încoace, pot să apreciez că aceste rezultate oglindesc în mare măsură situaţia din teren. Poate supăr anumite persoane şi anumite grupuri de interese, dar situaţia este mai gravă. Actuala situaţie se apropie mai bine de realitate decât rezultatele din anii anteriori, în care frauda era adusă la nivel naţional şi a fost întotdeauna un parteneriat funcţional, malefic, între părinţi, profesori şi elevi. A fost un parteneriat care a funcţionat deasupra regulamentelor sau în subteranul acestora. Nu îl iubesc pe Funeriu, dar în privinţa exigenţei nu am pardon. Pentru ceea ce a făcut, îmi scot pălăria, pentru că a reuşit să pornească un tăvălug care modifică comportamentul elevilor şi profesorilor, în sensul că s-a ajuns în situaţia să se spună «gata, copii, nu mai merge, trebuie să facem treabă». Îl apreciez foarte mult pe Funeriu pentru acest demers. Eu nu pot fi suspectat că îl iubesc pe Funeriu, dar îl apreciez nemaipomenit de mult pentru această chestie. Nu a reuşit în totalitate, dar e un început extraordinar de bun", a spus Mihail Hărdău.

Fostul ministru al Educaţiei a precizat că, în această etapă a bacalaureatului, supravegherea examenului, cu camere video sau fără, nu a fost uniformă, gradul de implicare a corpului profesoral fiind diferit, în funcţie de judeţ şi de unitate şcolară.

"În unităţile şcolare unde s-a dat dovadă de corectitudine, de responsabilitate faţă de şcoală, faţă de elev, au fost rezultate slabe, iar cei care au fraudat la liber, masiv, examenul de bacalaureat au beneficiat de rezultatele admiterii la facultate pe baza mediei de la bacalaureat. Eu apreciez că ideea de a face jandarmerie la bacalaureat nu este cea mai fericită soluţie, dar cred că a fost o variantă mai aproape de un anumit optim de a vedea oglinda reală din teren", a spus Hărdău, care a menţionat că peste tot unde a fost preşedinte de bacalaureat, media de promovare a fost sub 40 la sută, ceea ce reflecta realitatea.

El a apreciat că, deoarece diploma de bacalaureat este uniformă, indiferent de nivelul cunoştinţelor, şi dă aceleaşi drepturi tuturor participanţilor la admiterea în învăţământul superior, care se face fără concurs, "a rezultat într-un sistem perpetuu şi s-a perfectat fraudarea şi colaborarea dintre părinţi, profesori şi elevi, această ipocrizie la nivel naţional, cu rezultatele care acum au fost puse în evidenţă".

"Nici pe departe nu este de vină Ministerul Educaţiei pentru această situaţie. Ar fi o greşeală să se caute ţapi ispăşitori. Să se uite fiecare responsabil din educaţie în oglindă şi să vadă duplicitatea de comportament. Când e vorba de alţii, toţi vor o anumită corectitudine, dar când copiii lor ajung la bacalaureat, se înregistrează donaţii de sume consistente pentru a crea în licee o atmosferă de festivism, cu diminuarea exigenţei. A avut loc o mituire subtilă a clemenţei celor care corectează", a spus Mihail Hărdău.

Fostul ministru al Educaţiei a explicat că situaţia înregistrată în acest an la bacalaureat nu este o chestiune care s-a întâmplat în regimul Băsescu sau în regimul Iliescu, "ci este rezultatul a 22 de ani de la schimbarea regimului comunist".

"Finanţarea pe student a fost coroborată cu acest bacalaureat fals şi a condus la ceea ce este acum. Lucrurile au evoluat într-o cadenţă perfectată spre şmecherie, ipocrizie, spre fraudare. Cei trei parteneri - părinţii, profesorii şi elevii, sunt într-o simbioză perfectă, care are un efect devastator şi pervers, şi anume demobilizarea, în sensul că nimeni nu mai învaţă şi toată lumea se face că învaţă", a subliniat Mihail Hărdău.

El a susţinut că sistemul va reacţiona, astfel încât situaţia rezultatelor slabe la bacalaureat se va rezolva în urma contestaţiilor, iar o parte se va rezolva la toamnă, dacă se reduce exigenţa.

"Se va realiza o diminuare a exigenţei şi tot ce s-a câştigat acum, luarea vălului de pe faţă, s-ar putea pierde. Cea mai mare presiune care va apărea acum va fi cea din învăţământul superior, că rămân universităţile fără studenţi şi se va crea o presiune năucitoare asupra ministrului Educaţiei", a subliniat Hărdău.

El a adăugat că, după acest examen, apare absolut necesară stratificarea nivelurilor pentru bacaluareat, după model francez.

"Sunt oameni capabili să îşi ia bacalaureatul, dar să nu intre la nicio şcoală superioară, şi cei de la bacalaureatul de tip A, restrictiv, de mare nivel", a precizat fostul ministru.

În acest an, promovabilitatea la bacalaureat este de 44,47% la nivel naţional, înaintea contestaţiilor.

Ministerul Educaţiei a înregistrat 661 de eliminări la prima sesiune a bacalaureatului, candidaţii daţi afară de la test pentru fraudă nemaiputând susţine examenul în toamna acestui an şi nici în vara anului viitor.

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat că România este la răscruce, iar rezultatele şi comportamentele de la bacalaureat sunt oglinda societăţii, precizând că naţiunea trebuie să aleagă dacă va merge pe mâna celor oneşti sau pe şmecherii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici