Harghita: 90 de persoane care au participat la procesiunea de Rusalii au necesitat îngrijiri medicale

Un număr de 90 de persoane care au participat, sâmbătă, la procesiunea de Rusaliile catolice de la Şumuleu Ciuc, judeţul Harghita, au avut nevoie de îngrijirile medicale, zece dintre acestea fiind transportate la spital după ce au suferit crize cardiace, fracturi sau luxaţii.

Urmărește
206 afișări
Imaginea articolului Harghita: 90 de persoane care au participat la procesiunea de Rusalii au necesitat îngrijiri medicale

Harghita: 90 de persoane care au participat la procesiunea de Rusalii au necesitat îngrijiri medicale (Imagine: Mediafax Foto)

Directorul Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Harghita, Peter Szilard, a declarat că din cele 90 de persoane care au avut nevoie de îngrijiri medicale, zece au fost transportate cu ambulanţele la Unitatea Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, după ce au suferit crize cardiace, fracturi sau luxaţii, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, cele mai multe dintre persoanele care au necesitat îngrijiri medicale au suferit lipotimii din cauza căldurii şi a oboselii.

”Spre deosebire de anul trecut, a fost o zi uşoară, în pofida căldurii de afară. Nu au existat cazuri deosebite anul acesta”, a spus Peter Szilard.

Şeful SAJ Harghita a spus că, pentru a asigura asistenţa medicală la pelerinajul de Rusalii, au fost chemate ambulanţe şi de la alte staţii din judeţ, respectiv Borsec, Gheorgheni, Remetea, Sânmartin, Odorheiu Secuiesc şi Cristuru Secuiesc, toţi angajaţii din zona Ciuc fiind prezenţi la lucru.

În zona unde s-a desfăşurat pelerinajul au fost amenajate patru puncte de prim-ajutor.

Anul trecut, un bărbat în vârstă de 74 de ani din Baia Mare a murit în timpul pelerinajului de la Şumuleu Ciuc, după ce i s-a făcut rău şi a intrat în stop cardio-respirator. De asemenea, 161 de pelerini au avut nevoie de îngrjiri medicale.

Peste 130.000 de persoane, între care şi preşedintele Ungariei, Ader Janos, au participat, sâmbătă, la slujba de Rusaliile catolice oficiată pe Muntele Şumuleul Mic din Harghita. Unii dintre pelerini au venit din Indonezia, Australia, Statele Unite ale Americii sau Congo.

Sâmbătă dimineaţă, din Catedrala franciscană de la Şumuleu-Ciuc a fost scos stindardul purpuriu al localităţii, numit "labarum", care are o greutate de 25 de kilograme, acesta fiind purtat până la altarul triplu de pe Muntele Şumuleul Mic.

Pelerinii din Joseni, descendenţii credincioşilor preotului István, cel care i-a condus spre victorie pe secui în anul 1567, în lupta pentru păstrarea religiei romano-catolice, au stat în fruntea procesiunii. Ei au fost urmaţi de preoţi şi de purtătorii simbolurilor tradiţionale ale bisericii: drapelul sfânt al Şumuleului şi stema Bazilicii Minore ("Basilica Minor”), rang pe care Papa Pius al XII-lea l-a acordat, în 1948, Bisericii Franciscane de la Şumuleu Ciuc.

”Labarum-ul” de la Şumuleu Ciuc, simbol al victoriei, confecţionat în amintirea bătăliei din 1567, a fost purtat de un tânăr în costum popular secuiesc, cel mai merituos elev al Liceului teologic romano-catolic "Segítő Mária” din Miercurea Ciuc.

Slujba de Rusalii a fost oficiată de arhiepiscopul romano-catolic de Alba Iulia, Jakubinyi György, şi de un sobor de preoţi, între care şi Tamás József, episcop auxiliar al Arhidiecezei de Alba Iulia.

La finalul slujbei, din însărcinarea Sfântului Scaun, înaltul prelat le-a transmis credincioşilor binecuvântarea Papei Francisc.

Preşedintele Ungariei, Áder János, şi soţia sa, Anita Herczegh, au participat la pelerinajul din Harghita pentru al treilea an consecutiv.

Pelerinajul Rusaliilor catolice de la Şumuleu Ciuc este considerat cel mai mare din Europa Centrală şi de Est şi îşi are originea în urmă cu aproape patru secole şi jumătate.

Anul trecut, peste 100.000 de persoane au asistat la slujba de Rusalii oficiată pe Muntele Şumuleul Mic, peste 3.500 de pelerini venind din Ungaria.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici