Harghita: Cruce cu sârmă ghimpată, adusă la manifestările de comemorare a Tratatului de la Trianon

Aproximativ 150 de persoane au comemorat, sâmbătă, la Miercurea Ciuc, semnarea Tratatului de la Trianon, membrii "Mişcării Tinerilor din 64 de Comitate" aducând în centrul oraşului o cruce din lemn pe care au aşezat harta Ungariei Mari şi au împodobit-o cu o coroană din sârmă ghimpată.

Urmărește
14 afișări

Manifestările au început la 16.32, oră la care a fost semnat Tratatul de la Trianon, în faţa Consulatului General al Republicii Ungare din Miercurea Ciuc, unde s-au întâlnit membri ai "Mişcării Tinerilor din 64 de Comitate" şi ai organizaţiei "Tinerii Maghiari din Ardeal", purtând în mâini drapelul Ungariei, steaguri negre şi drapelul arpadian, simbol al organizaţiei extremiste din Ungaria "Garda Maghiară".

Lor li s-au alăturat şi 21 de cavaleri călare de la Uniunea de Husari "Matyas" din Ciucul de Jos, care au venit dinspre Şumuleu-Ciuc.

Înainte de a porni în marş către platoul din faţa Palatului Administrativ din centrul oraşului, participanţii au intonat imnul Ungariei.

Ajunşi pe platoul din centrul municipiului, membrii "Mişcării Tinerilor din 64 de Comitate" au ridicat o cruce din lemn pe care au aşezat harta Ungariei Mari şi au împodobit-o cu o coroană din sârmă ghimpată.

Potrivit acestora, crucea, pe care era inscripţionat în vechiul alfabet secuiesc mesajul "Nu, nu, niciodată", simbolizează "calvarul prin care a trecut Ungaria după Trianon, la fel ca al Mântuitorului răstignit pe cruce".

Manifestările au continuat cu discursurile reprezentanţilor "Mişcării Tinerilor din 64 de Comitate" şi ai organizaţiei "Tinerii Maghiari din Ardeal", precum şi al deputatului partidului Jobbik Ferenczi Gabor, urmate de cântece patriotice interpretate de trupa "Arvacska" şi de fragmente din opera scriitorului maghiar Wass Albert, interpretate de actori.

Cei care li s-au adresat participanţilor au arătat că "în Ardeal se simte şi acum ruptura de după Trianon", că "Ungaria încă nu a renăscut" şi că "trebuie continuată lupta pentru autonomia Ţinutului Secuiesc şi a Ardealului".

"În 1920, la Trianon, Ungaria a fost sfărâmată, nimeni nu ne-a întrebat dacă vrem să fim cetăţenii altei ţări sau dacă vrem să învăţăm în altă limbă. Pentru asta, până când fiecare centimetru de pământ nu va fi redat Coroanei Maghiare, vom comemora, iar asta va fi o zi de doliu pentru noi. Pentru mine Trianonul este o mare durere", a declarat Szocs Congor, liderul organizaţiei din Miercurea Ciuc a "Mişcării Tinerilor din 64 de Comitate".

Deputatul partidului Jobbik a spus, la rândul său, că manifestările comemorative de la Miercurea Ciuc au fost cele mai frumoase dintre cele la care a participat până acum.

"Mi-am dorit să vin în secuime şi acest vis s-a împlinit ieri. Aici e patria, patria e locul unde omul se simte acasă şi aste este ceea ce am simţit eu de când am ajuns aici. Jobbik comemorează întotdeauna Trianonul, şi în Ungaria şi în afara ei, dar aici este cea mai frumoasă ceremonie pe care mi-a dat-o Dumnezeu în viaţa mea. Voi, eu, toţi cei care suntem aici, un pumn de maghiari, avem misiunea să rămânem împreună, să nu ne risipim", a declarat Ferenczi Gabor.

Manifestarea s-a încheiat cu intonarea imnului Ungariei şi a imnului secuiesc.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici