- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Harghita: Donatorii de sânge care nu ştiu să scrie şi să citească, refuzaţi la Centrul de Transfuzie
Peste şaptezeci de donatori de sânge din judeţul Harghita au fost refuzaţi, în ultimele trei săptămâni, de angajaţii Centrul de Transfuzie Sânge, din cauză că nu ştiau să scrie şi să citească, aşa cum prevăd normele europene.
Harghita: Donatorii de sânge care nu ştiu să scrie şi să citească, refuzaţi la Centrul de Transfuzie
Potrivit normelor impuse de Uniunea Europeană, donatorii trebuie să ştie să scrie şi să citească, să înţeleagă formularele pe care le completează şi faptul că donarea de sânge se face pe bază de voluntariat şi nu este retribuită.
"În ultimele trei săptămâni am fost nevoiţi să refuzăm peste şaptezeci de persoane, donatori analfabeţi. Știm că în anii trecuţi numărul donatorilor se dubla înainte de Paşte, cei mai mulţi fiind nevoiaşi dispuşi să renunţe la câteva prize din lichidul vital pentru bonurile valorice din care îşi puteau achiziţiona produsele pentru masa de Paşte. Noile norme ale Uniunii Europene ne impun să nu mai primim donatori neştiutori de carte şi mai spun că donarea nu este remunerată, că ea trebuie să se facă benevol, în folosul bolnavilor" a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, directorul Centrului de Transfuzie Sânge Harghita, dr. Kopacz Ildiko.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Potrivit sursei citate, donatorii care vin periodic, la intervale de trei-patru luni, să doneze sânge, nu ar trebui refuzaţi, chiar dacă nu ştiu să scrie şi să citească, mai ales în condiţiile în care este nevoie mereu de sânge.
"Este firesc să nu-i primim pe donatorii care nu întrunesc condiţiile de igienă, pe cei care obişnuiesc să consume alcool, persoanele supraponderale sau bolnave de inimă, dar avem şi donatori printre persoanele nevoiaşe care, deşi analfabete, sunt clienţi fideli, securizaţi şi pe care nu este potrivit să îi refuzăm. Este mare nevoie de sânge pentru că numărul accidentelor rutiere este în creştere, numărul îmbolnăvirilor de cancer creşte exponenţial, sunt multe tumori craniene şi accidente vasculare care necesită trei-patru pungi de sânge în cazul intervenţiei chirugicale", a spus dr. Kopacz.
El susţine că donarea de sânge trebuie încurajată, însă mentalitatea oamenilor este greu de schimbat, mai ales că persoanele care nu au nevoie de bani nu sunt "cei mai activi donatori".
Conform normelor UE, donatorii nu trebuie să se mai aştepte la tichete de masă sau la alte beneficii materiale, ci doar la o zi liberă, pe care mulţi dintre cei care donează şi care lucrează la firme private nu o primesc.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
astăzi, 22:36