Harghita: Numărul solicitărilor la UPU a crescut cu 20 % în urma protestelor medicilor de familie
Numărul solicitărilor la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc a crescut cu 20 la sută în ultimele două săptămâni, pacienţii mergând aici de teamă că vor trebui să plătească pentru consultaţia la medicii de familie.
Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, dr. Demeter Ferenc, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, că în ultimele două săptămâni a crescut cu 20 la sută numărul persoanelor care, speriate că vor fi nevoite să plătească pentru consultaţia la medicul de familie, s-au prezentat la UPU pentru a fi examinate.
Potrivit sursei citate, este vorba, în general, de persoane vârstnice sau cu o situaţie materială precară care au stat la cozi la UPU, în pofida faptului că temerile acestora nu au fost justificate până în prezent, medicii de familie din Harghita nesolicitând contravaloarea consultaţiilor medicale.
"Din păcate acest aflux de pacienţi poate constitui un pericol pentru medicii de la Urgenţă. Dacă sunt suprasolicitaţi de cazurile care intră în competenţa medicinei de familie, nu pot ajunge la urgenţele grave unde contează şi două-trei secunde ca să salveze viaţa cuiva”, a spus dr. Demeter Ferenc.
Directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc a afirmat că unii pacienţi sună la secţia de Urgenţă înainte să meargă la spital, prezentând simptomele bolii de care suferă în speranţa că medicii le vor oferi consultanţă de specialitate, însă, oricât de binevoitori ar fi, doctorii nu le pot stabili un tratament în astfel de condiţii.
"Oricât de cu bun simţ ar fi ei şi ar vrea să ne scutească de consultaţie, nu putem stabili un diagnostic răspunzând la un apel telefonic. Un urgentist nu poate decide ce suferinţă are fără să examineze pacientul. O durere de cap poate avea multe cauze, de la cele simple până la cele mai grave şi nu putem să ne asumăm răspunderea de a stabili un diagnostic fără să-l examinăm, deci trebuie să-i primim la UPU”, a afirmat dr. Demeter.
Reprezentanţii medicilor de familie au precizat, joi, că nu s-a pus problema semnării noilor contracte, ci a disponibilităţii de a facilita procesul de contractare după ce vor încheia protestul, în sensul de a depune dosarele fără cererea de contractare sau cu cererea nesemnată, pentru a evita aglomeraţia.
Reprezentanţii medicilor de familie anunţau, miercuri, la finalul discuţiilor cu ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, şi cu preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Lucian Duţă, că nu vor semna noul contract-cadru, iar de marţi vor percepe taxe pentru consultaţii.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO