Harghita: Peste 2.000 de persoane, la manifestările dedicate Zilei Eroilor la mausoleul Secu-Topliţa

Peste 2.000 de persoane au participat, joi, la manifestările organizate de Ziua Eroilor la mausoleul de la Secu-Topliţa, judeţul Harghita, ridicat în memoria celor 771 de ostaşi români care şi-au pierdut viaţa în primul război mondial, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
350 afișări

La manifestările de Ziua Eroilor de la mausoleul de la Secu-Topliţa au participat liderul deputaţilor social-democraţi, Mircea Duşa, subprefectul judeţului Harghita, Constantin Strujan, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, ai structurilor Ministerului de Interne în teritoriu, cadre militare şi veterani de război, precum şi locuitori din zona de nord a judeţului, unde populaţia este majoritar românească.

Arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei, IPS Ioan Selejan, şi un sobor de preoţi au oficiat o slujbă de pomenire a eroilor căzuţi pentru apărarea ţării, iar deputatul Mircea Duşa şi primarul Topliţei, Stelu Platon, au ţinut discursuri.

"În fiecare an, revin cu mare plăcere la cea mai mare sărbătoare a românilor din Harghita, Ziua Eroilor, când îi comemorăm pe cei 771 de soldaţi români care şi-au vărsat sângele pentru realizarea României Mari. Acum, când unii agită din nou spiritele privind autonomia Ţinutului Secuiesc, cu atât mai mult este nevoie să facem ca elementul românesc şi simbolurile românilor să nu dispară din această zonă şi poate aşa a vrut Dumnezeu, ca ieri (miercuri - n.r.) să se aprobe în Senatul României acel proiect de lege care interzice schimbarea denumirilor de străzi şi simbolurilor care poartă numele unor personalităţi ale culturii naţionale şi universale", a declarat Mircea Duşa.

Dicursurile au fost urmate de depuneri de coroane şi jerbe de flori la mausoleu şi de un ceremonial militar încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare, formată din vânătorii de munte de la Brigada 61 Teritorială "General Virgil Bădulescu", jandarmi de la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Harghita şi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Oltul" al judeţului.

La finalul manifestărilor, în poiana aflată în apropierea mausoleului Secu-Topliţa a început o serbare câmpenească, iar la Mănăstirea "Sf. Ilie" din Topliţa a avut loc o agapă creştinească.

Mausoleul de la Secu-Topliţa a fost ridicat în anul 1925 de primul patriarh al României, Elie Miron Cristea, originar din municipiul Topliţa. Pe frontispiciul monumentului este inscripţionat textul "Ostaşi ai vechiului regat! Binecuvântată fie ziua în care aţi trecut Ardealul fraţilor voştri, dezrobindu-i prin jertfa voastră de mucenici... Ardealul vi se închină!".

Mausoleul de la Secu-Topliţa a fost complet renovat în acest an, pe cheltuiala Primăriei Topliţa, şi, cu ocazia Zilei Eroilor, a fost sfinţit din nou.

La Bistriţa, Ziua Eroilor a fost marcată, joi, printr-o serie de evenimente care au început la Garnizoana Bistriţa şi s-au încheiat la Monumentul Eroilor, fiind omagiaţi Cristian Remus Bucur, care a decedat în timpul Revoluţiei din 1989, şi Cristian Petru Filip, fost militar al Batalionului 812 Infanterie Bistriţa, care a murit, anul trecut, în Afganistan.

Manifestările de Ziua Eroilor au debutat în Garnizoana Bistriţa, unde a fost oficiată Sfânta Liturghie de Înălţarea Domnului, au continuat la Cimitirul Eroilor Bistriţa unde au fost depuse coroane şi jerbe de flori la mormintele eroilor Cristian Petru Filip şi Cristian Remus Bucur, şi s-au încheiat în Parcul Eroilor din municipiu, unde a fost oficiat un ceremonial militar şi religios şi a avut loc program artistic.

În cadrul evenimentelor, un detaşament al Batalionului 812 Infanterie Bistriţa a prezentat onorul, iar mai mulţi preoţi au oficiat o slujbă ecumenică.

Primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, a mulţumit celor care s-au jertfit pentru libertatea şi integritatea României, iar apoi reprezentanţi ai instituţiilor militare şi ai partidelor au depus coroane la Monumentul Eroilor. Din delegaţia PDL Bistriţa-Năsăud a făcut parte şi secretarul general al partidului, deputatul Ioan Oltean.

La ceremoniile de la Bistriţa au asistat peste o sută de persoane, majoritatea elevi de la şcolile din oraş şi vârstnici.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici