- Home
- Social
- MIERCUREA CIUC, (01.03.2014, 19:18)
- Departamentul Corespondenţi
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Harghitenii au îngropat iarna printr-un ritual vechi de secole, încheiat cu o petrecere - FOTO
Mii de harghiteni, dar şi turişti, inclusiv din Ungaria, au îngropat iarna printr-un ritual vechi de secole intitulat „Înmormântarea Fărşangului” şi au marcat venirea primăverii printr-o petrecere, ultima înaintea Postului Paştelui, care se va încheia în zori.
Urmărește
372 afișări
Harghitenii au îngropat iarna printr-un ritual vechi de secole, încheiat cu o petrecere - FOTO (Imagine: Daniela Mezey/Mediafax Foto)
Fărşangul, aşa cum este cunoscută în Transilvania perioada de distracţie de la Bobotează până la intrarea în postul Paştelui, se încheie marţi, în seara de 4 martie, Miercurea Cenuşii fiind considerată poarta de intrare în Postul Mare, când credicioşii merg la biserică pentru a fi marcaţi pe frunte cu semnul crucii cu cenuşă, semnificând chemarea la pocăinţă.
În ultima sâmbătă înaintea intrării în Postul Paştelui, după calendarul catolic, harghitenii fac o mare petrecere, la care iau parte locuitori din tot judeţul. Locaţia se schimbă în fiecare an, iar sâmbătă gazda „Înmormântării Fărşangului” a fost localitatea Ciucsângeorgiu, din bazinul Ciucului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
Grupuri tradiţionale din Ocna de Jos, Bârzava, Ciceu, Sândominic, Sâncrăieni, Sânsimion, Cioboteni, Ditrău, Remetea, Lăzarea, Plăieşii de Jos şi Vlăhiţa, reprezentând toate zonele judeţului, au redat ritualul magic, în care măştile şi gălăgia de nedescris ale participanţilor au fost menite să alunge spiritele nefaste, anotimpul rece şi neroditor, marcând, totodată, reînvierea naturii şi reînnoirea spiritului.
Cortegiul - un alai de copii, tineri şi vârstnici costumaţi în preoţi, bocitoare, beţivi, cerşetori, domni din înalta societate, miri, drăcuşori, doctori, nelipsită fiind Moartea - condus de muzicanţi, a pornit din faţa Căminului Cultural din satul Armăşeni, străbătând satele comunei Ciucsângeorgiu în lung şi în lat, în pocnetul bicelor. Câţiva, costumaţi ca nişte oameni de zăpadă uriaşi, acoperiţi cu tălăngi, au împrăştiat cenuşă peste cei care au asistat, amintind că se apropie Miercuriea Cenuşii. În centrul solemnităţii stă Ilyes, nimeni altul decât simbolul viciilor, întruchipat de o păpusă din paie grotescă, ce va sfârşi arsă, la închierea ceremoniei. În alte zone le judeţului, cum ar fi regiunea Casinului, personajul principal este întruchiparea unui taur, care este sacrificat la apus.
La fiecare răspântie, procesiunea s-a oprit şi a interpretat ritualul îngropării, după care actori şi privitori s-au prins în dansul bucuriei revenirii primăverii şi renaşterii naturii. Drept răsplată, sătenii i-au aşteptat cu mese întinse, încărcate cu brânză, cartofi fierţi, varză murată, pâine unsă cu untură şi acoperită cu boia şi ceapă roşie, slănină afumată, plăcinte şi prăjituri de casă, gogoşi calde, colaci secuieşti, pălincă şi vin fiert. Alţii au preferat să pregătească o tocană de cartofi cu carne uriaşă, într-un cazan de 100 de litri, suficientă pentru a sătura în jur de 400 de persoane.
„Am pus în tocană doi saci (70 de kilograme) de cartofi, 11 kilograme de carne de porc, două kilograme de slănină, cinci kilograme de ceapă, două kilograme de ardei şi două de roşii”, a spus bucătarul.
Odată cu Înmormântarea Fărşangului se îngroapă şi anul vechi, cu toate relele sale, ca să lase loc celui nou şi speranţei că acesta va fi mai bun.
Sărbătoarea se încheie seara, cu Balul Fărşangului, ultima petrecere înaintea începerii Postului Paştelui, care se va termina duminică, în zori.
Înmormântarea Fărşangului, care mai este cunoscută în restul ţării şi sub numele de Lăsata Secului, este un obicei care îşi are originile în vremea păgânilor, însă în spatial lingvistic maghiar a fost menţionată pentru prima data în documente abia în secolul al XIV-lea.
Organizatorii evenimentului din acest sunt Consiliul Judeţean Harghita, Centrul Cultural Judeţean Harghita, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita, precum şi Primăria comunei Ciucsângeorgiu.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 12:21
-
astăzi, 12:17
Google Gemini ar putea comanda mâncare pentru utilizatori pe Android 16