- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (18.12.2013, 13:55)
- Laura Mitran
Hărţile de hazard la inundaţii pentru bazinele hidrografice din România au fost finalizate
Hărţile de hazard la inundaţii pentru cele 11 bazine hidrografice din România au fost elaborate, prin scanarea a peste 20.000 km de cursuri de apă, de Administraţia Naţională "Apele Române" (ANAR), în aproximativ doi ani, cu o finanţare europeană de 40 de milioane de euro.
Urmărește
1417 afișări
Hărţile de hazard la inundaţii pentru bazinele hidrografice din România au fost finalizate (Imagine: Daniel Mihăilescu/Mediafax Foto)
Hărţile de hazard la inundaţii indică zonele potenţial inundabile din ţară, pe baza lor putându-se calcula şi viteza şi adâncimea cu care poate veni o viitură pe o anumită zonă, a explicat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al ANAR, Ana-Maria Agiu.
Peste acestea, trebuie suprapuse hărţile de risc, care urmează să fie elaborate de ANAR, acestea cuprinzând obiectivele socio-economice din zonele inundabile, pentru determinarea potenţialelor pagube, a mai spus Agiu.
Elaborarea hărţilor de hazard a început în 2006, însă finanţarea, de la bugetul de stat, a fost sistată, fiind reluată în urmă cu doi ani, după ce au fost accesate fonduri europene de 40 de milioane de euro pentru acest proiect.
Hărţile de risc vor fi realizate din fonduri ale ANAR, probabil anul viitor, dar nu s-a făcut încă o evaluare privind costul acestora, a mai precizat Agiu pentru MEDIAFAX.
"Hărţile de hazard pe care specialiştii noştri le-au realizat reprezintă instrumente utile de lucru pentru proiectarea viitoarelor construcţii de-a lungul apelor şi ne indică limite de construire a locuinţelor. Urbanismul este cel care trebuie să ţină cont de amplasamentul lor în timp. Autorităţile locale şi judeţene vor fi responsabile de modul cum vor folosi aceste documente tehnice realizate cu mari eforturi financiare şi umane", a declarat Vasile Pintilie, director general al ANAR.
În elaborarea hărţilor de hazard, pe baza studiilor topogeodezice şi a măsurătorilor LIDAR, realizate în urma efectuării zborurilor aerospaţiale, s-au obţinut modelele digitale ale cursurilor de apă, precum şi ale zonelor adiacente acestora. Mai exact, este vorba despre scanarea a peste 20.000 de kilometri de cursuri de apă, reprezentând cursurile principale de apă şi afluenţii lor de gradul I şi II de la nivelul celor 11 bazine hidrografice din România: Crişuri, Banat, Jiu, Olt, Argeş-Vedea, Buzău-Ialomiţa, Dobrogea-Litoral, Prut-Bârlad, Siret, Mureş, Someş-Tisa.
Pe lângă aceste zboruri, s-au efectuat lucrări în teren, pe baza cărora se realizează o bază de date topografice, iar hărţile sunt editate în format GIS (geospaţial).
De asemenea, pe baza studiilor hidrologice şi hidraulice furnizate de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărirea Apelor (INHGA), se trasează benzile de inundabilitate. Aceste documente arată cu precizie ridicată extinderea zonei inundate şi vor oferi informaţii referitoare la viteza apei, adâncimea apei la viituri, pentru diferite probabilităţi de apariţie a debitelor (0,1%, 1%, 5%, 10%), adică vor furniza date referitoare la fenomene care au probabilitatea de a se întâmpla la 1.000 de ani, o dată la 100 de ani, o dată la 20 ani, respectiv o dată la 10 ani.
Pe baza datelor obţinute din hărţile de hazard, precum şi conform prevederilor HG nr.663/27.08.2013, Administraţia Naţională "Apele Române" va realiza şi hărţile de risc la inundaţii, în baza unui protocol încheiat cu consiliile judeţene, în condiţiile legii, cu sprijinul şi în coordonarea Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice - Departamentul pentru Ape, Păduri şi Piscicultură şi Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.
Hărţile de risc sunt elaborate de către ANAR din sursele financiare proprii ale instituţiei (resurse umane proprii, logistic, surse financiare). Totodată, INHGA, unitate aflată sub autoritate, va sprijini ANAR, atât prin furnizarea şi validarea datelor hidrologice, cât şi prin aportul consistent al specialiştilor săi. În baza datelor obţinute din hărţile de hazard, precum şi conform prevederilor legislaţiei incidente, aceste hărţi vor deveni documentele pe baza cărora se poate declara un areal ca zonă de risc potenţial la inundaţii. Ele vor indica nivelul potenţial al pagubelor care se pot produce într-un anumit areal, precum şi zonele de evacuare a populaţiei.
Conform legislaţiei incidente, hărţile de hazard şi de risc la inundaţii vor constitui părţi componente ale documentaţiei de amenajare a teritoriului judeţean şi se vor introduce în planurile de urbanism generale, zonale şi locale ale localităţilor fiecărui judeţ şi municipiului Bucureşti şi vor urma acelaşi regim juridic, de finanţare şi aprobare stabilit potrivit legii pentru documentaţiile de amenajare a teritoriului şi documentaţiile de urbanism.
Pe baza celor două tipuri de hărţi (de hazard şi de risc la inundaţii), odată finalizate, precum şi prin responsabilităţile majore ce revin ANAR, în implementarea strategiei de management al riscului la inundaţii, administraţia va elabora, până în 2015, planurile de management al riscului la inundaţii, conform cerinţelor europene.
Prin aceste planuri, se urmăreşte, în primul rând, protecţia oamenilor şi a bunurilor acestora prin realizarea, după caz, a unor lucrări structurale de apărare: acumulări, poldere, diguri şi derivaţii de ape mari. Este avută în vedere o abordare integrată a tuturor componentelor managementului riscului la inundaţii, astfel încât in viitorul apropiat să se realizeze o trecere de la modul "reactiv" de intervenţie la cel "proactiv" în care planificarea şi dezvoltarea durabilă, precum şi conştientizarea riscului la inundaţii să devină predominante.
Citește pe www.zf.ro: Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Cât costa acum 25 de ani un apartament din Cluj care se vinde cu 150.000 de euro acum. Suma era incredibil de mică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe