Heliportul SCJU Constanţa va fi reabilitat de comandamentul NATO de la Mihail Kogălniceanu

Heliportul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa va fi reabilitat de către comandamentul NATO de la baza militară Mihail Kogălniceanu, iar după modernizare aici vor putea ateriza şi alte tipuri de aeronave nu numai elicopterele SMURD, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
11 afișări

Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, Dan Căpăţână, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că în prezent se lucrează la un proiect pentru modernizarea heliportului.

"Avem o promisiune din partea comandamentului NATO de la Kogălniceanu. Au şi început demersurile de a moderniza heliportul din curtea Spitalului Judeţean. Au luat legătura cu un proiectant care să facă un proiect astfel încât să poată să fie autorizat de Autoritatea Aeronautică şi să poată primi şi alte aeronave mai mari decât elicopterele SMURD", a afirmat Dan Căpăţână.

El a precizat că nu ştie la cât se ridică costurile pentru acest proiect deoarece totul este suportat de către comandamentul NATO de la Mihail Kogălniceanu.

"Nu plătim noi. Tot proiectul, reabilitarea, construcţia, îl vor face ei. Au luat probe dacă mai trebuie consolidat, ce este pe malul de pământ, ei doresc să se implice şi să facă un heliport nou pentru că o să le folosească şi lor, inclusiv în cadrul exerciţiilor comune", a mai spus directorul spitalului.

De asemenea, Dan Căpăţână a afirmat că în această săptămână a fost semnat un protocol între Spitalul Judeţean şi Ministerul Apărării Naţionale, prin care aeronavele militare să poată evacua în cel mai scurt timp eventualii răniţi în diverse exerciţii şi aceştia să poată fi aduşi la SCJU Constanţa.

"Ministerul Apărării a dorit să aibă un protocol separat cu Spitalul Judeţean Constanţa deoarece în dotarea Forţelor Aeriene Române şi NATO există aparate de zbor, respectiv elicoptere care sunt dotate cu echipamente medicale. Ele nu fac parte din sistemele de alarmare pentru situaţii medicale prin 112, ci sunt folosite exclusiv pentru situaţii de război sau pentru aplicaţii. Şi atunci au trebuit să semneze un protocol cu noi prin care în cadrul exerciţiilor sau dacă real se va întâmpla ceva în cadrul acestor exerciţii să poată evacua în timpul cel mai scurt cu mijloacele proprii persoanele care ar putea avea afecţiuni sau ar putea suferi diverse răni", a explicat Dan Căpăţână.

El a spus că până la reabilitarea heliportului de la Spitalul Judeţean Constanţa aceste aeronave vor folosi heliportul Regiei Autonome Judeţene de Apă Constanţa, instituţie care are sediul în imediata vecinătate a spitalului, iar de aici victimele vor fi preluate cu ambulanţe până la unitatea medicală.

De asemenea, acest protocol mai prevede că dacă spitalul solicită un elicopter militar, dotat cu echipamente medicale, pentru o intevenţie deosebită, atunci le va fi pus la dispoziţie un asemenea aparat de zbor.

"În cadrul acestui protocol, ceea ce este lucrul cel mai important pentru spital este faptul că dacă există o situaţie excepţională prin care noi solicităm deplasarea unui elicopter militar că avem un caz pe care nu-l putem evacua noaptea din judeţ sau din altă parte, există posibilitatea să apelăm la această aeroflotilă. După cum ştiţi, elicopterele SMURD nu zboară noaptea", a explicat managerului Spitalului Judeţean Constanţa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici