- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (17.06.2022, 14:39)
- Gabriel Pecheanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Hellvig, directorul SRI: E o idee total greşită că serviciile de informaţii ar putea să revină la vechea Securitate
Este o idee total greşită că în anul 2022 serviciile de informaţii din România ar putea să revină la modelul fostei securităţi, spune directorul SRI, Eduard Hellvig, într-o declaraţie video, ca reacţie la dezbaterile privind pachetul legilor securităţii naţionale.
Urmărește
420 afișări
„De peste două săptămâni se tot discută despre pachetul de legi referitoare la securitatea naţională şi despre modul în care acestea ar putea influenţa democraţia. E normal ca societatea să fie preocupată de subiectul acestor legi. Totuşi, dezbaterea e centrată doar pe SRI, ceea ce poate da de gândit. (...) Voi comenta conţinutul legilor abia după ce acestea vor fi asumate în cadrul procesului legislativ care va include consultare publică şi în care SRI nu are decât un rol consultativ. Aducerea la zi a acestor legi nu este un obiectiv recent, ci unul care a fost ratat în ultimii 30 de ani”, spune directorul SRI, Eduard Hellvig.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Nicuşor Dan, uimit de rezultatul alegerilor: Vreau să înţeleg mecanismul
-
Lasconi: Promit că voi da totul pentru a mă ridica la aşteptările voastre
-
Cum explică PNL scorul dezastruos. Deputat: Guvernarea cu PSD ne-a costat, al doilea mandat al lui Iohannis ne-a îngropat
El arată că singurele legi existente sunt cele adoptate la începutul anilor 90, „iar forma lor permite constant interpretări neclare”.
„SRI a solicitat constant instrumente legale care să ne permită să fim mai eficienţi în combaterea ameninţărilor cu care se confruntă România. În acelaşi timp, adaptarea legislaţiei trebuie să ţină cont de reperele României de astăzi, suntem o societate democratică, parte din familia occidentală, membră a UE şi NATO şi principiile democratice trebuie să prevaleze. Avem modele occidentale care ne pot inspira şi cred că orice tentativă de întoarcere la modelele de tipul celor din comunism trebuie respinsă din start. Este o idee total greşită că în anul 2022 serviciile de informaţiile din România ar putea să revină la modelul fostei securităţi”, conchide Hellvig.
În spaţiul public au apărut proiectele legilor securităţii naţionale şi au existat dezbateri ample pe acest subiect.
„Personal, mă voi îngriji ca acolo unde draftul nu a avut o formă corespunzătoare timpurilor noastre să fie corectat”, spunea pe 7 iunie Klaus Iohannis despre proiectul legilor securităţii naţionale. El afirmă că este un prim draft, care va fi modificat.
„Noi avem anumite legi pe domeniul securităţii naţionale care au fost făcute la începutul anilor 90, când democraţia a fost nouă, s-a încercat să se construiască instituţii moderne, europene, care respectă drepturile cetăţenilor, însă, în timp, lucrurile trebuie adaptate contextului. Pentru asta a fost întocmit un proiect. Acum ne aflăm în faza în care avem primul draft. Acesta nu e destinat publicului larg, ci urmează să fie analizat de guvern, de CSAT, apoi de Parlament. Cineva - şi ştim cine - a considerat că e bine să-l dea pe surse. Este o eroare majoră, fiindcă oamenii sunt îngrijoraţi, cu toate că avem un prim draft”, afirma Klaus Iohannis.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 12:55
LIVE TEXT Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Elena Lasconi, 19,17% - Marcel Ciolacu 19,15%. Aproape 2200 de voturi diferenţă. Marja se măreşte / Călin Georgescu, primul cu 22,95%
-
astăzi, 12:30
Cercetări pentru împiedicarea dreptului la vot, după ce o pacientă din spital nu a putut vota